20 Απριλίου 2016

ΕΕ: Κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από την Google στην αγορά Android

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι ενημέρωσε τη Google σχετικά με την προκαταρκτική της άποψη ότι η εταιρεία, κατά παράβαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ, προέβη σε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της επιβάλλοντας περιορισμούς στους κατασκευαστές συσκευών Android και στους παρόχους δικτύων κινητής τηλεφωνίας.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal η Κομισιόν θα μπορούσε να επιβάλει πρόστιμα έως το 10% των ετήσιων εσόδων του αμερικανικού κολοσσού. Αυτό ισοδυναμεί σε πρόστιμα ύψους περίπου 7 δισ. δολ. για την κάθε κατηγορία, αναφέρει η WSJ, προσθέτοντας ότι η Google ενδεχομένως να επιδιώξει να καταλήξει σε διακανονισμό με τις αρχές.

Η προκαταρκτική άποψη της Επιτροπής είναι ότι η Google έχει θέσει σε εφαρμογή μια στρατηγική για τις κινητές συσκευές με σκοπό τη διατήρηση και ενίσχυση της δεσπόζουσας θέσης στις υπηρεσίες γενικής διαδικτυακής αναζήτησης. 
  • Πρώτον, οι πρακτικές αυτές είχαν ως αποτέλεσμα το Google Search να είναι προεγκατεστημένο ως η προεπιλεγμένη ή αποκλειστική υπηρεσία αναζήτησης στην πλειονότητα των συσκευών Android που πωλούνται στην Ευρώπη. 
  • Δεύτερον, οι συγκεκριμένες πρακτικές φαίνεται ότι εμποδίζουν τις ανταγωνιστικές μηχανές αναζήτησης να έχουν πρόσβαση στην αγορά μέσω ανταγωνιστικών φυλλομετρητών ιστού κινητής τηλεφωνίας και λειτουργικών συστημάτων. 
  • Επιπλέον, φαίνεται ότι ζημιώνουν τους καταναλωτές νοθεύοντας τον ανταγωνισμό και περιορίζοντας την καινοτομία στον ευρύτερο χώρο των κινητών επικοινωνιών.

Οι ανησυχίες της Επιτροπής εκτίθενται σε κοινοποίηση αιτιάσεων προς την Google και τη μητρική της εταιρεία Alphabet. Η αποστολή κοινοποίησης αιτιάσεων δεν προδικάζει την έκβαση της έρευνας.

"Η ύπαρξη ενός ανταγωνιστικού κλάδου υπηρεσιών κινητού διαδικτύου αποκτά ολοένα μεγαλύτερη σημασία για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη", αναφέρει η Επίτροπος Μαγκρέιτε Βέστεϊγερ, αρμόδια για την Πολιτική Ανταγωνισμού. "Με βάση τη μέχρι στιγμής έρευνά μας, θεωρούμε ότι η συμπεριφορά της Google στερεί από τους καταναλωτές ένα ευρύτερο φάσμα εφαρμογών και υπηρεσιών για κινητές συσκευές και εμποδίζει την ανάπτυξη καινοτομιών από άλλους "παίκτες", κατά παράβαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ. Οι κανόνες αυτοί ισχύουν για όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη. Η Google έχει τώρα την ευκαιρία να απαντήσει στις ανησυχίες της Επιτροπής".

Όπως αναφέρει η Κομισιόν σε σχετική ανακοίνωση, τα έξυπνα τηλέφωνα και οι ταμπλέτες αντιπροσωπεύουν πάνω από το ήμισυ της παγκόσμιας κίνησης στο διαδίκτυο, και αυτό αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον. Περίπου το 80% των έξυπνων κινητών συσκευών στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο λειτουργεί με Android, το λειτουργικό σύστημα για κινητές συσκευές που δημιούργησε η Google. Η Google χορηγεί άδεια χρήσης του λειτουργικού συστήματος Android σε τρίτους κατασκευαστές κινητών συσκευών.


Η Επιτροπή κίνησε σχετική διαδικασία τον Απρίλιο του 2015 για τη συμπεριφορά της Google όσον αφορά το λειτουργικό σύστημα και τις εφαρμογές Android. Στο παρόν στάδιο, η Επιτροπή θεωρεί ότι η Google κατέχει δεσπόζουσα θέση στις αγορές των υπηρεσιών γενικής διαδικτυακής αναζήτησης, των υποκείμενων σε άδεια συστημάτων εκμετάλλευσης για έξυπνες κινητές συσκευές και των app stores για το λειτουργικό σύστημα Android. Η Google γενικά κατέχει μερίδια αγοράς πάνω από 90% σε καθεμιά από αυτές τις αγορές του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ).

Στη σημερινή κοινοποίηση αιτιάσεων, η Επιτροπή ισχυρίζεται ότι η Google έχει παραβιάσει τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της ΕΕ με τους εξής τρόπους:
  • υποχρεώνοντας τους κατασκευαστές να προεγκαθιστούν το Google Search και τον φυλλομετρητή Google Chrome, καθώς και να θέτουν ως προεπιλεγμένη υπηρεσία αναζήτησης το Google Search, ως προϋποθέσεις για την αδειοδότηση ορισμένων εφαρμογών ιδιοκτησίας της Google,
  • αποτρέποντας τους κατασκευαστές να πωλούν έξυπνες κινητές συσκευές που λειτουργούν με ανταγωνιστικά λειτουργικά συστήματα τα οποία βασίζονται στον κώδικα ανοικτής πηγής του Android,
  • δίνοντας οικονομικά κίνητρα στους κατασκευαστές και τους παρόχους δικτύων κινητής τηλεφωνίας, υπό τον όρο ότι αυτοί θα προεγκαθιστούν αποκλειστικά το Google Search στις συσκευές τους.

Η Επιτροπή εκτιμά ότι οι συγκεκριμένες εμπορικές πρακτικές μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω εδραίωση της δεσπόζουσας θέσης του Google Search στις υπηρεσίες γενικής διαδικτυακής αναζήτησης. Εκφράζει επίσης φόβους ότι οι συγκεκριμένες πρακτικές επηρεάζουν την ικανότητα ανταγωνιστικών φυλλομετρητών ιστού κινητής τηλεφωνίας να ανταγωνίζονται τον Google Chrome, και ότι παρεμποδίζουν την ανάπτυξη λειτουργικών συστημάτων που βασίζονται στον κώδικα ανοικτής πηγής του Android καθώς και τις σχετικές δυνατότητες ανάπτυξης νέων εφαρμογών και υπηρεσιών.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική άποψη της Επιτροπής, η συμπεριφορά αυτή βλάπτει τελικά τους καταναλωτές, επειδή δεν τους προσφέρεται η ευρύτερη δυνατή επιλογή και δυσχεραίνεται η καινοτομία. 

Τι απαντά η Google στην Κομισιόν: "Το Android έχει βοηθήσει στην ανάπτυξη ενός αξιόλογου - και το σημαντικότερο, βιώσιμου - οικοσυστήματος, βασισμένο σε λογισμικό ανοιχτού κώδικα και σε ανοιχτή καινοτομία", αναφέρει ο Kent Walker, Senior Vice President & General Counsel της Google σε δήλωση του μετά την ανακοίνωση της Επιτροπής ότι η εταιρεία προέβη σε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της. "Προσβλέπουμε σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αναδείξουμε πώς το Android υποστηρίζει τον ανταγωνισμό και δίνει επιλογές στους καταναλωτές", προσθέτει το υψηλόβαθμο στέλεχος του αμερικανικού κολοσσού. 

Πηγές: www.capital.gr, tech.in.gr 20.04.2016






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου