24 Απριλίου 2016

Επιστρατεύουν drones για την εναέρια επιτήρηση των προσφυγικών ροών

Ετοιμος να επιστρατεύσει και drones (μη επανδρωμένα αεροσκαφη) για την αντιμετώπιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών εμφανίζεται ο ευρωπαϊκός μηχανισμός φύλαξης των συνόρων Frontex.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της υπηρεσίας επεξεργάζονται σχέδιο χρήσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών τα οποία θα πετούν πάνω από θαλάσσιες περιοχές, ώστε να ελέγχονται προσφυγικές ροές που προσεγγίζουν ακτές ευρωπαϊκών χωρών. Τα εν λόγω αεροσκάφη θα χρησιμοποιούνται για εναέρια επιτήρηση θαλάσσιων περιοχών και θα σκανάρουν με τις υπερσύγχρονες κάμερες μεγάλες γεωγραφικές εκτάσεις στέλνοντας ταυτόχρονα ζωντανή εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων.

Ο Frontex ξεκίνησε τις συζητήσεις με εκπροσώπους εταιρειών που έχουν τη δυνατότητα να εξοπλίσουν την υπηρεσία με drones. «Εχει γίνει το πρώτο βήμα από την πλευρά μας για τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (RPAS) και ζητήσαμε από εταιρείες που εξειδικεύονται στο θέμα να μας καταθέσουν φακέλους με τις προτάσεις τους. Ωστόσο, η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν επιτρέπει τη χρήση RPAS, όμως εμείς οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι όταν δοθεί το πράσινο φως από την Κομισιόν και έτσι έχουμε ξεκινήσει ήδη να επεξεργαζόμαστε σχέδια στην περίπτωση που εγκριθεί, ώστε να μην έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος», αποκαλύπτει στο «Εθνος της Κυριακής» η Eυα Μονκιούρ, εκπρόσωπος Τύπου του Frontex.

Ο Frontex αναζητά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που θα πετούν σε χαμηλό σχετικά ύψος και θα έχουν τη δυνατότητα να καλύπτουν μεγάλες γεωγραφικές εκτάσεις και για αρκετή ώρα, χωρίς να πρέπει να ανεφοδιαστούν. 

Μολονότι η χρήση drones θα αφορά την Ισπανία και άλλες χώρες, αξιωματούχος του Frontex παραδέχεται ότι αν το σχέδιο προχωρήσει, προτεραιότητα θα δοθεί στην Ελλάδα και την Ιταλία. 

Πηγή (και περισσότερα): www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου