27 Απριλίου 2016

Χρεοκόπησε η Sunedison, ο κολοσσός που θα έφτιαχνε φωτοβολταϊκά στην Κοζάνη

Προ ημερών, η αμερικανική αγορά ανανεώσιμης ενέργειας συγκλονίστηκε από ένα ηχηρό κανόνι, της Sunedison, της μεγαλύτερης εταιρείας φωτοβολταϊκών στις ΗΠΑ. Η εταιρεία βρίσκεται πίσω από μερικά από τα μεγαλύτερα project ανάπτυξης και εκμετάλλευσης φωτοβολταϊκών πάρκων με τεράστια μεγέθη, ωστόσο λύγισε κάτω από την πίεση του υπέρογκου δανεισμού ύψους 16 δις δολαρίων, ο οποίος αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια με ιλιγγιώδη ρυθμό εξαιτίας της ακόρεστης επιθυμίας της εταιρείας για εξαγορές και επεκτάσεις.

Η εταιρεία που, σύμφωνα με το capital.gr, η αξία της υπολογίζεται στα 10 δισ. δολάρια, είχε απασχολήσει και μάλιστα έντονα τα ελληνικά πράγματα και βρέθηκε μια ανάσα από το να επενδύσει στην Ελλάδα.

Ήταν Μάρτιος του 2010 όταν με την ισχυρή παρότρυνση – αν όχι πίεση – της τότε κυβέρνησης ξεκίνησαν οι πρώτες επαφές με τη Sunedison. Το πλάνο ήταν απλό όσο και μεγαλόπνοο: Ο λιγνίτης οδηγείται σε αργό αλλά σταθερό θάνατο, άρα η περιοχή που εξαρτάται περισσότερο από αυτόν, η Κοζάνη θα πρέπει να ξεκινήσει τη διαδικασία απεξάρτησης. Έτσι στη θέση των μονάδων λιγνίτη και των ορυχείων θα έπρεπε να μπουν φωτοβολταϊκά και ταυτόχρονα να εγκατασταθεί μονάδα παραγωγής φωτοβολταϊκών.

Το σχέδιο βρέθηκε στο προσκήνιο της ενεργειακής επικαιρότητας για αρκετούς μήνες. Το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου, τα ρεπορτάζ ανέφεραν ότι ασκήθηκαν έντονες πιέσεις προς τον τότε επικεφαλής της ΔΕΗ και άνθρωπο προερχόμενο από τον κλάδο των ΑΠΕ, Αρθούρο Ζερβό, ώστε να ανακοινωθεί το μεγαλόπνοο σχέδιο, στο οποίο θα συμμετείχε ως συνεταίρος η ΔΕΗ, στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Η ανακοίνωση δεν έγινε ποτέ. Η βασικότερη αιτία ήταν τα προβλήματα που θα ανέκυπταν σε περίπτωση που δεν γινόταν ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός και το έργο ανατίθετο απευθείας στη Sunedison.

Η επένδυση των φωτοβολταϊκών στην Κοζάνη ύψους 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα τότε δεδομένα, δεν προχώρησε τελικά με απευθείας ανάθεση στη Sunedison αλλά με διεθνή διαγωνισμό, ο οποίος όμως δεν τελεσφόρησε παρά το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε αρχικά από αρκετές εταιρείες. Και το μέγα project που επρόκειτο να φιλοξενηθεί σε 5.000 - 8.000 στρέμματα, για να φτιαχτεί ένα φωτοβολταϊκό 200-300 MW, το μεγαλύτερο σε μέγεθος εκείνη την εποχή στον κόσμο, έμεινε για πάντα στα χαρτιά.

Η αμερικανική εταιρεία Sunedison, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, υπέβαλε την περασμένη Πέμπτη αίτημα χρεωκοπίας και προστασίας κάτω από τις προβλέψεις του περίφημου άρθρου 11. Η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα αμερικανική χρεωκοπία για το 2016 φαίνεται ότι οφείλεται καθαρά στο επιθετικό επιχειρηματικό μοντέλο της Sunedison. Η εταιρεία χρησιμοποίησε ένα συνδυασμό χρηματοοικονομικών εργαλείων και φθηνού δανεισμού προκειμένου να εξαγοράσει έργα ΑΠΕ σε όλο τον κόσμο, πρακτική που γύρισε μπούμερανγκ από το περασμένο καλοκαίρι.

Πηγή: Στοιχεία από www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου