22 Απριλίου 2016

Βραβείο της DW στον υπόδικο αρχισυντάκτη της Hürriyet

Στον Σεντάτ Έργκιν, αρχισυντάκτη της τουρκικής εφημερίδας Hürriyet, που δικάζεται μετά από μήνυση του τούρκου προέδρου Ερντογάν για ένα δημοσίευμα, απονέμεται το Βραβείο Ελευθερίας του Λόγου της Deutsche Welle (DW).
 
Ο αρχισυντάκτης της Hürriyet, της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία ανεξάρτητης εφημερίδας στην Τουρκία είναι ένας άξιος νικητής του βραβείου, όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής της DW Πέτερ Λίμπουργκ: «Ο Σεντάτ Έργκιν και οι συνάδελφοί του δίνουν έναν καθημερινό αγώνα για την ανεξάρτητη δημοσιογραφία και ελευθερία του τύπου και για το λόγο αυτό αναλαμβάνουν ένα μεγάλο ρίσκο». Η DW τιμά φέτος τον τούρκο δημοσιογράφο με το Βραβείο Ελευθερίας του Λόγου (Freedom of Speech Award), ο οποίος εκπροσωπεί εκατοντάδες δημοσιογράφους που εργάζονται στην Τουρκία υπό αντίξοες συνθήκες.

«Είναι τιμή μου να λαμβάνω το ένα τέτοιο βραβείο που σχετίζεται με την προάσπιση της ελευθερίας του τύπου διεθνώς» είπε ο Ο Σεντάτ Έργκιν σε μια πρώτη αντίδραση μετά την ανακοίνωση του βραβείου. Από τον Μάρτιο εκκρεμεί εναντίον του δίκη, μετά από μήνυση που κατέθεσε εναντίον του ο Ταγίπ Ερντογάν. «Η ελευθερία του τύπου στην Τουρκία, το 2016 καταλήγει στα δικαστήρια»... 


Ο Έργκιν δικάζεται για ένα άρθρο στην Hürriyet στο οποίο ασκούσε έντονη κριτική σε μια ομιλία του Ερντογάν, κατά την οποία ο τούρκος πρόεδρος επέρριπτε ευθύνες στο κουρδικό PKK για μια επίθεση εναντίον τούρκων στρατιωτών. Σύμφωνα με τον συνήγορος υπεράσπισής του, ο τούρκος πρόεδρος ενοχλήθηκε με τις αναφορές εναντίον του περί προσπάθειας χειραγώγησης της κοινής γνώμης.

Η περίπτωση Έργκιν δεν είναι μοναδική αλλά εγγράφεται σε σειρά παρόμοιων περιστατικών στα οποία στοχοποιούνται από την κρατική μηχανή τούρκοι δημοσιογράφοι για το περιεχόμενο των δημοσιεύσεών τους στην Τουρκία... Το γεγονός αυτό οδηγεί πολλούς δημοσιογράφους στην αυτολογοκρισία προκειμένου να αποφύγουν δυσμενείς συνέπειες, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να μη μπορεί πλέον να γίνει λόγος για ανεξάρτητη δημοσιογραφία.

Πηγή: 
Deutsche Welle
http://dw.com/p/1IZc5






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου