25 Απριλίου 2016

Ακροδεξιό σοκ στην Αυστρία

Η εμφατική επικράτηση του υποψηφίου του ακροδεξιού κόμματος FPÖ Νόρμπερτ Χόφερ στον πρώτο γύρο των αυστριακών προεδρικών εκλογών σκόρπισε ενθουσιασμό σε ομοϊδεάτες του ανά την Ευρώπη.

Είναι το καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα που έχει συγκεντρώσει ποτέ το FPÖ σε εκλογική αναμέτρηση πανεθνικής εμβέλειας. Ο 45χρονος Χόφερ συγκεντρώνει το 36,4% των ψήφων. «Σε πολλές χώρες της Ευρώπης υπάρχει ισχυρή ώθηση των πατριωτικών κινημάτων», σχολίασε η Μαρίν Λεπέν, επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας, σε δηλώσεις της στο γαλλικό ραδιόφωνο France2. 

Στη δεύτερη θέση αναδεικνύεται ο υποψήφιος των Πρασίνων και πρώην πρόεδρος του κόμματος Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν με ποσοστό 20,38%, αλλά με μικρή διαφορά από τη δικαστικό και ανεξάρτητη υποψήφια Ίρμγκαρντ Γκρις, που καταλαμβάνει την τρίτη θέση με ποσοστό 18,52%. Η Γκρις είναι και η μοναδική γυναίκα που θέτει υποψηφιότητα για το κορυφαίο αξίωμα. 

Στην Αυστρία ο πρόεδρος της χώρας εκλέγεται απευθείας από τον λαό. Στον δεύτερο γύρο, στις 22 Μαίου, ο Χόφερ θα αναμετρηθεί με τον υποψήφιο των Πρασίνων. 

Η κατάρρευση των παραδοσιακών πολιτικών δυνάμεων συνεχίζεται στην Αυστρία: τόσο ο σοσιαλδημοκράτης Ρούντολφ Χούντσντορφερ, όσο και ο υποψήφιος του άλλοτε κραταιού κεντροδεξιού ÖVP Αντρέας Κολ μόλις υπερβαίνουν το 11% των ψήφων. Έτσι, είναι η πρώτη φορά που ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών θα γίνει χωρίς υποψηφίους των δύο, άλλοτε ισχυρών, κομμάτων. "Ήταν μία οδυνηρή ήττα, είναι φανερό ότι ο κόσμος ήθελε να τιμωρήσει το πολιτικό κατεστημένο" παραδέχεται ο επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών Γκέρχαρντ Σμιντ. 

Πηγή Deutsche Welle 
Περισσότερα στο http://dw.com/p/1IbpC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου