26 Απριλίου 2016

Στο κόκκινο πάλι τα κρατικά ταμεία

Στα αποθεματικά των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα προσφεύγει για μια ακόμη φορά το Δημόσιο προκειμένου να καλύψει τις ταμειακές του ανάγκες μέχρι να ολοκληρωθεί η συμφωνία και να καταβληθεί η δόση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Τα κρατικά ταμεία βρέθηκαν στο “κόκκινο” ήδη τον Απρίλιο και μια “τρύπα” 500 εκατ. ευρώ περίπου έκλεισε με αποθεματικά δημοσίων φορέων που μεταφέρθηκαν στην Τράπεζα της Ελλάδος και από κει μέσω repos, δηλαδή με πράξεις ολιγοήμερου δανεισμού που ανακυκλώνονται, χρησιμοποιήθηκαν από το Δημόσιο για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες του. Στην ΤτΕ έχουν μεταφερθεί από τις εμπορικές τράπεζες αποθεματικά των νοσοκομείων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, του ΟΑΕΔ, ενώ σύντομα την ίδια πορεία θα ακολουθήσουν και αυτά του ΕΟΠΥΥ.

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εκτιμούν ότι με αυτό τον τρόπο μπορούν να καλυφθούν οι βασικές υποχρεώσεις του Δημοσίου έως και τις δύο – τρεις πρώτες εβδομάδες του Μαΐου και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχουν έκτακτες ανάγκες δαπανών, π.χ. για το προσφυγικό. Μετά τα πράγματα γίνονται οριακά. 

Σύμφωνα με την Καθημερινή, παρεμβάσεις στις διοικήσει των δημοσίων φορέων έγιναν όχι μόνο από το Γενικό Λογιστήριο και τον ΟΔΔΗΧ, όπως συνέβη πέρυσι όταν η ρευστότητα του δημοσίου έφτασε και πάλι σε οριακό σημείο, αλλά και από το Μέγαρο Μαξίμου και την Αντιπροεδρία της Κυβέρνησης.

Σημειώνεται, ότι χρειάζονται περίπου τέσσερις εβδομάδες από την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα, για να γίνει καταβολή της δόσης. Αυτός είναι ένας ακόμη παράγοντας που πιέζει προς την κατεύθυνση της ταχείας ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων.

Το Δημόσιο κάθε μήνα χρειάζεται περίπου 1,5 δισ. ευρώ για την καταβολή μισθών και συντάξεων. Επίσης, για το χρέος, τον Ιούνιο υπάρχουν υποχρεώσεις 705 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 306 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ, ενώ τον Ιούλιο θα πρέπει να καταβληθούν συνολικά 3,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2,9 δισ. ευρώ είναι ομόλογα και τόκοι προς την ΕΚΤ και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες και 458 εκατ. ευρώ δόση προς το ΔΝΤ. 

Ανακοίνωση της Νέα Δημοκρατίας για την υποχρεωτική μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων στη Τράπεζα της Ελλάδας:
«Πριν από ένα χρόνο, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ξεκίνησε τον αναγκαστικό εσωτερικό δανεισμό. Άδειασε τα αποθεματικά των Ασφαλιστικών Ταμείων. Πήρε τα διαθέσιμα από τους Οργανισμούς του Δημοσίου, τους Δήμους και τις Περιφέρειες. Σήμερα, ένα χρόνο μετά, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κάνει νέο ριφιφί. Σπάει τους κουμπαράδες και παίρνει τη λιγοστή ρευστότητα που έχει απομείνει από τα Νοσοκομεία, τον ΟΑΕΔ, τον ΕΟΠΥΥ και τη Βουλή.
Η Κυβέρνηση αμετανόητη, αποδεικνύει ότι δεν μαθαίνει από τα λάθη της που ζημίωσαν τους πολίτες και οδήγησαν τη χώρα στο χείλος της καταστροφής. Η υπηρεσία που μπορεί πλέον να προσφέρει στη χώρα είναι μόνο μία: Να φύγει τώρα». 

Πηγή: www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου