28 Απριλίου 2016

NZZ: Το déjà-vu του ελληνικού δράματος

«Προάγγελοι ενός καλοκαιριού κρίσης στην Αθήνα» είναι ο τίτλος ενός από τα τρία άρθρα που δημοσιεύει σήμερα η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung αναφορικά με την Ελλάδα. 

«Και πάλι ξεκινάει ένας αγώνας δρόμου εναντίον του χρόνου.
Θα πρέπει να συμφωνήσουν Ελλάδα και θεσμοί ώστε να ολοκληρώσουν σύντομα την αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος στήριξης. Διαφορετικά η Αθήνα θα έχει το αργότερο τον Ιούλιο σοβαρές δυσκολίες πληρωμής» σημειώνει.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τη 
Deutsche Welle, ο αρθρογράφος της Neue Zürcher Zeitung επισημαίνει, ότι η Ευρώπη μπορεί να ζήσει κάτι σαν déjà-vu αυτό το καλοκαίρι: 
«Δε φαίνεται να αποκλείεται μια επανέκδοση του ελληνικού δράματος που το περασμένο καλοκαίρι κράτησε για μήνες την Ευρώπη με κομμένη την ανάσα. Ωστόσο όλοι οι συμμετέχοντες έχουν κίνητρο να κάνουν παραχωρήσεις. Εν όψει του δημοψηφίσματος για το Brexit στις 23 Ιουνίου, η ΕΕ δεν θα θέλει να διακινδυνεύσει μια κλιμάκωση. Η Ελλάδα χρειάζεται επίσης μια λύση στη "διαμάχη της λιτότητας". Μόνο υπό αυτές τις προϋποθέσεις θα υπάρξουν συζητήσεις για ελάφρυνση χρέους. Ο Τσίπρας θα ήθελε πάρα πολύ να δημιουργήσει το προφίλ του αρχηγού κράτους που απελευθερώνει την Ελλάδα από παλιά οικονομικά βάρη. Επομένως υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να αντιμετωπιστεί η και πάλι αναδυόμενη κρίση με έναν συμβιβασμό – ακόμη και αν αυτό γίνει σε έκτακτη σύνοδο που θα συγκληθεί αργότερα στις Βρυξέλλες» αναφέρει. 

Πηγή: http://dw.com/p/1IeVR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου