28 Απριλίου 2016

Μόνο στην Ελλάδα: Ημιβυθισμένο το «Παναγία Τήνου»

Ημιβυθισμένο και καθισμένο στον πυθμένα του λιμανιού του Πειραιά στην πύλη Ε-4, εξακολουθεί να παραμένει (ποιός ξέρει για πόσο καιρό ακόμη) το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Παναγία Τήνου» που την Τρίτη λόγω εισροής υδάτων παρουσίασε δεξιά κλίση 40 μοιρών. Θυμίζει κάτι από ...Ελλάδα, έξι και πλέον χρόνια καθισμένη με δεξιά κλιση στο βυθό!

Τα ειδικά συνεργεία που έχουν αναλάβει τη διαχείριση του συγκεκριμένου πλοίου από τον ΟΛΠ, έχουν τοποθετήσει αντιρρυπαντικό φράγμα γύρω από το «Παναγία Τήνου», ενώ στο αμέσως επόμενο διάστημα ...θα καταβληθεί προσπάθεια να σφραγιστεί και να στεγανοποιηθεί ο καταπέλτης, πριν ξεκινήσει η απάντληση των υδάτων προκειμένου να εντοπιστεί το σχετικό ρήγμα που προκάλεσε την εισροή... 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών συνεργείων και με σχέδια του πλοίου, το «Παναγία Τήνου» κατ’ εκτίμηση έχει γεμίσει από τη μία πλευρά με 25.000 τόνους νερού, ενώ η κατάσταση στο εσωτερικό του από τα νερά φαίνεται να έχει προκαλέσει μεγάλες ζημιές στα περισσότερα σημεία. Πάντως οι ειδικοί εκτιμούν ότι η όλη διαδικασία απάντλησης των υδάτων αλλά και στεγανοποίησης του καταπέλτη και του ρήγματος, εφόσον εντοπιστεί (!), θα είναι χρονοβόρα και θα διαρκέσει... 
 

Σημειώνεται ότι το πλοίο είχε κατασχεθεί για οφειλές από το ΝΑΤ... Το ενδεχόμενο δολιοφθοράς αφήνει ανοικτό σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την εισροή υδάτων στο πλοίο. Όπως υποστηρίζει όλο το διάστημα στο οποίο το πλοίο βρισκόταν στο λιμάνι του Πειραιά, τα στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, αλλά και του Κλάδου Ελέγχου Πλοίων, ήλεγχαν σε καθημερινή σχεδόν βάση (!) την εικόνα του. Όμως εκείνο βυθίστικε! 

Το υπουργείο Ναυτιλίας απαντώντας επίσης στις χθεσινές δηλώσεις του τομέαρχη Ναυτιλίας της ΝΔ Σίμου Κεδίκογλου -ο οποίος έκανε λόγο για αδιαφορία και απραξία του υπουργείου να απομακρύνει το πλοίο εδώ και δύο χρόνια- τονίζει ότι ο βουλευτής της ΝΔ επικαλείται ανύπαρκτα στοιχεία και στο βωμό της αντιπολιτευτικής τακτικής θυσιάζει την αλήθεια!

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας Ευάγγελος Βεντούρης μιλώντας για το θέμα του μισοβυθισμένου πλοίου τόνισε ότι από το Δεκέμβριο του 2015 με έγγραφά του προς το ΝΑΤ αλλά και τον ΟΛΠ είχε αναφέρει ότι αποκλειστικά υπαίτιος για οτιδήποτε συμβεί από εδώ και στο εξής στο πλοίο είναι το ΝΑΤ το οποίο έχει προχωρήσει και στην κατάσχεσή του... «Δεν κατέσχεσα εγώ το πλοίο, το κατέσχεσε το ΝΑΤ. Δεν “έδεσα” εγώ το πλοίο αλλά δέθηκε ενόσω ήτο ναυλωμένο και ακινητοποιήθηκε στο λιμάνι του Πειραιά έπειτα από επίσχεση εργασίας των εργαζομένων» αναφέρει στα σχετικά έγγραφα προς τον ΟΛΠ και το ΝΑΤ τονίζοντας επίσης ότι και να θέλει να κάνει κάτι «αντικειμενικά δεν δύναται». 

Οι υπευθυνοι σε αυτά τα χώματα και τούτα τα νερά είναι πάντα γνωστοί! Και λοιπόν; 

Πηγές: Με στοιχεία από www.kathimerini.gr και www.amna.gr 
Τα σχόλια είναι δικά μας
Το σκίτσο είναι του Δημήτρη Χαντζόπουλου

Σχετική Ανάρτηση:
Βυθίζεται στον Πειραιά το «Παναγία Τήνου»

1 σχόλιο: