27 Απριλίου 2016

Spiegel: Οι Ευρωπαίοι δεν ξαναδίνουν στον Τσίπρα σκηνή για σόου

Ξυπνούν μνήμες του 2015 αναφέρει το περιοδικό Spiegel και αναφέρεται σε κίνδυνο Grexit. «Ο χρόνος τελειώνει. Χωρίς τα χρήματα, η Ελλάδα μπορεί να αντέξει το αργότερο μέχρι τις 20 Ιουλίου» σημειώνει. Παράλληλα η εφημερίδα Die Welt τονίζει ότι "Διολισθαίνουμε και πάλι σιγά-σιγά σε ένα αδιέξοδο". Πιο αναλυτικά:

Το περιοδικό Spiegel κάνει ένα flashback στο περσινό καλοκαίρι όταν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές τράβαγαν επί εβδομάδες, η μία σύνοδος ακολουθούσε την άλλη και η Ελλάδα έφτασε στο παρά πέντε του Grexit. Ακόμη και η φωτογραφία που έχει επιλέξει το γερμανικό περιοδικό για να οπτικοποιήσει το θέμα -μια σκισμένη ελληνική σημαία- ενισχύει το κείμενο του ρεπορτάζ.

«Σήμερα απειλείται μία επανάληψη του δράματος» συνεχίζει ο αρθρογράφος εξηγώντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε να ζητήσει τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, κάτι που δεν έγινε δεκτό από τους Ευρωπαίους, ο Σόιμπλε του είπε ένα ξεκάθαρο «όχι».

Ο λόγος για τη νέα αναστάτωση, γράφει το περιοδικό, είναι τα πρόσθετα μέτρα που ζητούν οι δανειστές και αποτελούν προϋποθεση για το ΔΝΤ ώστε να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα – κάτι που η Γερμανία επιθυμεί διακαώς. Η Αθήνα στη συνάντηση του Σαββάτου δεν είχε προβάλλει αντιρρήσεις στα πρόσθετα μέτρα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν παρών, αναφέρει με νόημα το περιοδικό.

Ο Τσίπρας, από την πλευρά του, προτείνει να μειωθούν αυτομάτως κατά 10% οι κυβερνητικές δαπάνες αν η ελληνική οικονομία δεν πετύχει τους στόχους. Οι δανειστές όμως θεωρούν ότι η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης είναι αόριστη.

Όμως τώρα ο χρόνος τελειώνει. Χωρίς τα χρήματα, η Ελλάδα μπορεί να αντέξει το αργότερο μέχρι τις 20 Ιουλίου, που θα πρέπει να πληρώσει στο ΔΝΤ δόση 2,4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, η Αθήνα είναι ήδη στα κόκκινα και γι αυτό σκουπίζει τα αποθεματικά και ταμειακά διαθέσιμα των κρατικών οργανισμών.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμα ότι οι Ευρωπαίοι δανειστές δεν είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν στον πρωθυπουργό της Ελλάδας ένα φύλλο συκής προκειμένου να παρουσιάσει και αυτή την συμφωνία σαν ένα ακόμη... θρίαμβο της κυβέρνησής του. Μάλιστα άνθρωπος που είναι κοντά στις εξελίξεις δήλωσε στο Spiegel ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν καμία διάθεση να προσφέρουν ξανά τη σκηνή για να κάνει σόου ο κ. Τσίπρας.

Πηγή: Στοιχεία από www.protothema.gr


Η εφημερίδα Die Welt του Βερολίνου, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, σημειώνει: «Υπάρχουν ήδη φήμες, ότι ο Τσίπρας προχωράει σε τακτικισμούς και προκαλεί νέες εκλογές. Εάν τις έχανε θα έπρεπε οι συντηρητικοί να εφαρμόσουν το δικό του αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας. Τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν δείχνουν διάθεση να βοηθήσουν τον Τσίπρα με την ψήφο των βουλευτών τους».

Και λίγο παρακάτω η εφημερίδα Die Welt γράφει: «’Διολισθαίνουμε και πάλι σιγά-σιγά σε ένα αδιέξοδο’ δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) ένας συνεργάτης του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος παίρνει μέρος στις διαπραγματεύσεις ως εμπειρογνώμων. Άλλες κυβερνητικές πηγές αντίθετα κάνουν λόγο για το ότι θα πρέπει να επιδείξουν ‘γερά νεύρα’ και για το ότι ο Τσίπρας θα τα καταφέρει να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Κάθε μέρα που περνάει η Αθήνα έρχεται πιο κοντά στη χρεοκοπία. Τα ταμεία είναι σχεδόν άδεια. Η Αθήνα συγκέντρωσε και τα τελευταία αποθεματικά των δημόσιων ταμείων. Ακόμα και το κοινοβούλιο μεταβίβασε στην Κεντρική Τράπεζα 67 εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με τα ελληνικά μίντια». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου