23 Απριλίου 2016

Δέκα Γέφυρες που μας ενώνουν

Κρεμαστές, κινητές, αψιδωτές, σύγχρονα θαύματα της μηχανικής ή μοναδικά ιστορικά μνημεία, δεν καλύπτουν απλώς λειτουργικές ανάγκες μετακίνησης, αλλά και αποτελούν -συχνά το υπ’ αριθμόν ένα- αξιοθέατο στις πόλεις όπου βρίσκονται.


1. Brooklyn Bridge, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ. 
H πρώτη κρεμαστή με χαλύβδινα καλώδια γέφυρα στον κόσμο (φωτογραφία επάνω αριστερά) συνδέει από το 1883 το Μανχάταν με το Μπρούκλιν (η διαδρομή με τα πόδια διαρκεί περίπου 20 λεπτά). Εμβληματικό στοιχείο της εικόνας αλλά και της καθημερινότητας της Νέας Υόρκης, έχει... πρωταγωνιστήσει σε πλήθος κινηματογραφικών ταινιών και τηλεοπτικών σειρών. Ο γερμανικής καταγωγής μηχανικός που τη σχεδίασε, John Roebling, δεν την είδε ποτέ ολοκληρωμένη: πριν ακόμα ξεκινήσει η κατασκευή της μολύνθηκε από τέτανο, όταν ένα πλοίο τού συνέθλιψε το πόδι στην προβλήτα. Τη γέφυρα, εκτός από χιλιάδες αυτοκίνητα, διασχίζουν καθημερινά περισσότεροι από 4.000 πεζοί και 3.100 ποδηλάτες. 


2. Pont Vasco da Gama, Λισαβόνα, Πορτογαλία. 
Η ολοκλήρωσή της, το 1998, συνέπεσε με τη συμπλήρωση 500 χρόνων από την ανακάλυψη από τον Βάσκο ντα Γκάμα της θαλάσσιας οδού που ενώνει Ευρώπη και Ινδία. Η μεγαλύτερη σε μήκος γέφυρα της Ευρώπης (17,2 χλμ.), διαθέτει 6 λωρίδες κυκλοφορίας, που γίνονται 8 όταν η κυκλοφορία ξεπερνά τα 52.000 αυτοκίνητα την ημέρα. Η κατασκευή της κόστισε περίπου 1 δισ. ευρώ. Με προσδόκιμη διάρκεια ζωής τα 120 χρόνια, έχει σχεδιαστεί να αντέχει ανέμους ταχύτητας 250 χλμ./ώρα και σεισμικές δονήσεις μεγαλύτερες των 30 Ρίχτερ.

3. Viaduc de Millau, Κοιλάδα του Ταρν, Γαλλία. 
Η ψηλότερη γέφυρα του κόσμου (343 μέτρα) είναι μέρος του αυτοκινητόδρομου που ενώνει το Παρίσι με το Μονπελιέ. Η ιδιαιτερότητά της είναι ότι δεν εκτείνεται πάνω από νερό, αλλά από γη - την κοιλάδα του ποταμού Ταρν στη νότια Γαλλία. Η κατασκευή της, που ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2004, στοίχισε περίπου 400 εκατ. ευρώ. Χαρακτηρίζεται ένα από τα κορυφαία επιτεύγματα της μηχανικής όλων των εποχών και το 2006 βραβεύτηκε από τη Διεθνή Ενωση Γεφυροποιών ως Εξέχουσα Κατασκευή.

4. Tower Bridge, Λονδίνο, Αγγλία 
Αποτελώντας ένα συνδυασμό κινητής και κρεμαστής γέφυρας, είναι ένα από τα αρχιτεκτονικά σύμβολα της βρετανικής πρωτεύουσας. Κατά μήκος της δεσπόζουν δύο πύργοι που ενώνονται σε ύψος 34 μέτρων με δύο οριζόντιες πεζογέφυρες, που ανοίγουν -με ατμοκίνηση παλαιότερα, με ηλεκτρισμό σήμερα- για να περάσουν τα πλοία. Χρώμα απέκτησε το 1977, οπότε βάφτηκε κόκκινη, άσπρη και μπλε προς τιμήν της Αργυρής Επετείου της βασίλισσας Ελισάβετ. Το ασανσέρ που οδηγεί στον βόρειο πύργο επιτρέπει στους επισκέπτες να δουν από κοντά την μόνιμη έκθεση που φιλοξενεί -και είναι αφιερωμένη στην ιστορία της-, απολαμβάνοντας τη θέα προς τον ποταμό Τάμεση.

5. Nanpu, Σαγκάη, Κίνα 
Είναι η πρώτη γέφυρα που πέρασε πάνω από τον ποταμό Huangpu και ένωσε την κεντρική Σαγκάη με τη συνοικία Pudong, χαρίζοντας ανάπτυξη και ευημερία στην περιοχή. Τη φήμη της όμως την οφείλει στο ξεχωριστό, πρωτοποριακό σπιράλ σχήμα της, που ιδιαίτερα τη νύχτα δίνει εντυπωσιακές εικόνες. Ο ίδιος ο ιστορικός ηγέτης της σύγχρονης Κίνας Ντενγκ Σιαοπίνγκ χάραξε το όνομά της σε μία από τις δοκούς της. Το κεντρικό της κομμάτι είναι μια καλωδιωτή γέφυρα με δύο πύργους, μήκους περίπου 800 μέτρων, ενώ τα σπιράλ περιστρέφονται σε μήκος περίπου 7,5 χιλιομέτρων.

6. Khaju, Ισφαχάν, Ιράν 
Κτίσμα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και γοητείας, χτίστηκε γύρω στο 1650 με διαταγή του σάχη Αμπάς Β΄. Εχει 24 αψίδες και λειτουργεί τόσο ως γέφυρα όσο και ως φράγμα ρυθμίζοντας τη ροή του ποταμού, ενώ ανά τους αιώνες έχει χρησιμοποιηθεί και για να φιλοξενήσει δημόσιες συγκεντρώσεις. Στο κέντρο της υπάρχει ένα κιόσκι όπου ο σάχης ξεχνιόταν απολαμβάνοντας τη θέα και όπου παραμένουν τα ερείπια της πέτρινης «καρέκλας» του. Πίνακες και ψηφιδωτά του 17ου αιώνα διακρίνονται μέχρι σήμερα.

7. Golden Gate Bridge, Σαν Φρανσίσκο, ΗΠΑ 
Ορόσημο της πόλης εδώ και 75 χρόνια, με μήκος 2.737 μέτρα, διεκδικεί επάξια τον τίτλο της πιο αναγνωρίσιμης γέφυρας του κόσμου - και της πιο φωτογραφημένης. Η Αμερικανική Ενωση Πολιτικών Μηχανικών την έχει χαρακτηρίσει ένα από τα Θαύματα του Σύγχρονου Κόσμου και όχι τυχαία: η κατασκευή της, που ξεκίνησε το 1933 και ολοκληρώθηκε το 1937, κόστισε περισσότερα από 35 εκατ. δολάρια, ενώ για την αποπεράτωσή της χρειάστηκαν 130.000 χλμ. καλωδίων. Για το σημείο με την καλύτερη θέα ανατρέξτε στις κινηματογραφικές σας γνώσεις και θυμηθείτε τη σκηνή στον «Δεσμώτη του ιλίγγου», όπου η Μαντλέν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας πέφτοντας από το Fort Point, ακριβώς κάτω από τη γέφυρα.

8. Tsing Ma, Χονγκ Κονγκ 
H μεγαλύτερη γέφυρα στον κόσμο για αυτοκίνητα και τρένα δεν είναι προσβάσιμη στους πεζούς και εκτείνεται σε δύο επίπεδα: Στο ψηλότερο βρίσκονται οι έξι λωρίδες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, στο χαμηλότερο οι γραμμές του τρένου και δύο προστατευόμενα οδοστρώματα, όπου διεξάγεται η κυκλοφορία όταν φυσούν δυνατοί άνεμοι ή χτυπούν τυφώνες. Στο βορειοδυτικό άκρο του νησιού Tsing Yi, όπου βρίσκεται το ένα της άκρο, υπάρχει κέντρο επισκεπτών, ενώ η θέα από την ειδικά διαμορφωμένη εξέδρα είναι εκπληκτική. 

9. Ponte Vecchio, Φλωρεντία, Ιταλία 
Τη χρονολογούμενη στον Μεσαίωνα πανέμορφη αψιδωτή γέφυρα σεβάστηκε ακόμα και ο Χίτλερ όταν κατά την υποχώρηση των γερμανικών δυνάμεων το 1944 δεν διέταξε την ανατίναξή της για να καθυστερήσει την επέλαση των Συμμάχων. Σχεδιάστηκε ως τμήμα οχυρωματικού έργου της πόλης, αλλά, προκειμένου να καλυφθεί το υπέρογκο κόστος της, τον 14ο αιώνα η τοπική κυβέρνηση νοίκιασε σε εμπόρους τους 46 χώρους καταστημάτων που διαθέτει - τότε ήταν κυρίως κρεοπωλεία, σήμερα κοσμηματοπωλεία, μαγαζιά με σουβενίρ και γκαλερί. Φημολογείται ότι εδώ καθιερώθηκε η έννοια της χρεοκοπίας: όταν ένας αργυραμοιβός δεν μπορούσε να πληρώσει τα χρέη του, οι στρατιώτες έσπαγαν τον πάγκο του (η διαδικασία ονομαζόταν «bancorotto»). 

10. Sydney Harbour Bridge, Σίδνεϊ, Αυστραλία 
Η «φλεγόμενη» από πυροτεχνήματα εικόνα της κάνει κάθε Πρωτοχρονιά το γύρο του κόσμου, στο ίδιο πλάνο με την Οπερα του Σίδνεϊ και το λιμάνι της πόλης. Δεσπόζει στο λιμάνι του Σίδνεϊ από το 1932, με το ατσάλινο τόξο της που της έχει χαρίσει το παρατσούκλι «η κρεμάστρα». Καθημερινά τη διασχίζουν περισσότερα από 200.000 αυτοκίνητα, 200 τρένα και εκατοντάδες ποδήλατα. Ιδιαίτερο τουριστικό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο νοτιοανατολικός πυλώνας: στην κορυφή του, όπου συχνά φιλοξενούνται ενδιαφέρουσες εκθέσεις και η θέα κόβει την ανάσα, οδηγούν 200 σκαλιά. Από το 1998 η εταιρεία BridgeClimb οργανώνει αναρριχήσεις στο νότιο μέρος της σε όλη τη διάρκεια της ημέρας - προτιμήστε το ηλιοβασίλεμα. 

Πηγή: www.kathimerini.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου