27 Απριλίου 2016

Bild: Μηδαμινές οι πιθανότητες έκτακτης Συνόδου Κορυφής

από τη Deutsche Welle

Για νέα δραματική τροπή στην ελληνική κρίση κάνει σήμερα λόγο η γερμανική Bild, αποκαλύπτοντας ότι ήδη χθες το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε ήδη από χθες το βράδυ από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ την άμεση σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής προκειμένου να τεθεί σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.

Όπως σημειώνει η Bild, αν και προβλέπονταν να υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς μέχρι αύριο Πέμπτη, δεν διαφαίνεται λύση, διότι ο έλληνας πρωθυπουργός «δεν θέλει και δεν μπορεί» να συμφωνήσει σε όλες τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι δανειστές.

Ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης τονίζει την ίδια ώρα προς την Bild ότι η ελληνική κυβέρνηση «δεν πρόκειται να φέρει πρόσθετες μεταρρυθμίσεις στο κοινοβούλιο». Κατά τον κ. Ζαχαριάδη το ελληνικό σύνταγμα και οι νόμοι δεν επιτρέπουν τη νομοθέτηση τέτοιων προληπτικών μέτρων στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες της Deutsche Welle από τις Βρυξέλλες, οι πιθανότητες να γίνει δεκτό το αίτημα του έλληνα πρωθυπουργού για τη σύγκληση έκτακτης συνόδου για το ελληνικό ζήτημα, είναι μηδαμινές.

Το ελληνικό Déjà-vu γίνεται πραγματικότητα

Τις πληροφορίες της Bild αναμεταδίδει και τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa που σημειώνει ότι παραμένει ασαφές εάν τελικά γίνει αποδεκτό το αίτημα του κ. Τσίπρα για τη σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής. Το ίδιο τηλεγράφημα επισημαίνει ότι στην ελληνική πρωτεύουσα υπάρχουν εικοτολογίες για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Το dpa σχολιάζει ότι «μέχρι πρότινος ήταν απλώς η αίσθηση ενός Déjà-vu, πλέον όμως είναι πραγματικότητα. Η Ελλάδα ξαναζεί τις στιγμές του 2015. Όπως και το προηγούμενο καλοκαίρι, η χρεοκοπία βρίσκεται προ των πυλών».

Κώστας Συμεωνίδης

Πηγή: http://dw.com/p/1IdGH 

1 σχόλιο:

  1. Με ένα "Όχι" στη σύγκληση έκτακτου συμβουλίου κορυφής της ευρωζώνης απαντά το Βερολίνο στο σχετικό αίτημα Τσίπρα. Και ζητά συγκεκριμενοποίηση των προληπτικών μέτρων σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του Eurogroup. Πηγή: www.dw.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή