10 Οκτωβρίου 2016

Σε ερευνητές της Θεωρίας Συμβολαίων το Νομπέλ Οικονομίας

Στους Όλιβερ Χαρτ και Μπενγκτ Χόλμστρεμ απονέμεται το φετινό Νομπέλ Οικονομίας. Οι δυο οικονομολόγοι απέσπασαν την ύψιστη τιμητική διάκριση για την συνεισφορά τους στην ανάπτυξη της Θεωρίας Συμβολαίων. 

Απόσπασμα από δημοσίευμα στη Deutsche Welle

Ο αμερικανός ερευνητής Χαρτ, ο οποίος γεννήθηκε το 1948 στη Μεγάλη Βρετανία διδάσκει στο Χάρβαρντ ενώ ο Χόλμστρεμ, που γεννήθηκε το 1949 στη Φινλανδία, είναι καθηγητής στο ΜΙΤ. Όπως ανακοίνωσε η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία των Επιστημών στη Στοκχόλμη, οι δυο οικονομολόγοι βραβεύονται για τη συμβολή τους στη Θεωρία Συμβολαίων.

Σύμφωνα με την επιτροπή, οι έρευνές τους είναι πολύτιμες για την κατανόηση πολυσύνθετων συμβολαίων, όπως είναι η αμοιβή υψηλόβαθμων μάνατζερ με βάση την απόδοσή τους ή τα δίκτυα franchise.

Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα, το βραβείο Νομπέλ για τις Οικονομικές Επιστήμες δεν απορρέει από τη διαθήκη του σουηδού εφευρέτη Άλφρεντ Νομπέλ, ο οποίος είχε προβλέψει σε αυτή μόνον τα βραβεία στην ιατρική, τη φυσική, τη χημεία, τη λογοτεχνία και την ειρήνη. Την απονομή του Νομπέλ Οικονομίας καθιέρωσε εκ των υστέρων η Βασιλική Τράπεζα της Σουηδίας το 1968, στη μνήμη του εφευρέτη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν ονομάζεται επισήμως βραβείο Νομπέλ, αλλά «βραβείο της Τράπεζας της Σουηδίας για τις οικονομικές επιστήμες στη μνήμη του Άλφρεντ Νομπέλ».

Η απονομή του βραβείου γίνεται παρόλα αυτά όπως και τα υπόλοιπα βραβεία Νομπέλ στις 10 Δεκεμβρίου, την ημέρα θανάτου του Άλφρεντ Νομπέλ, στη Στοκχόλμη. Το Νομπέλ Ειρήνης είναι το μοναδικό που απονέμεται στο Όσλο της Νορβηγίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου