8 Δεκεμβρίου 2016

Τσίπρας: «13η σύνταξη» σε χαμηλοσυνταξιούχους

Με τηλεοπτικό μήνυμα το βράδυ της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την χορήγηση ποσού 617 εκ ευρώ σε 1.600.000 συνταξιούχους κάτω των 850 ευρώ, καθώς επίσης και την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά της πρώτης γραμμής που δέχονται προσφυγικές ροές. Και το ερώτημα: Μήπως οι παροχές αυτές έχουν σχέση με πιθανή προσφυγή στις κάλπες;

Πιο αναλυτικά, ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Έχουμε σήμερα τη δυνατότητα να κάνουμε πράξη μια παλιότερη δέσμευση μας για 13η σύνταξη σε όσους συνταξιούχους το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Και αυτό θα κάνουμε.
Χορηγούμε άμεσα, ενόψει εορτών, 617 εκατ. ευρώ σε περίπου 1,6 εκατ. συνταξιούχους που λαμβάνουν συντάξεις κάτω από 850 ευρώ. Η δε διανομή του ποσού θα γίνει αντισυμμετρικά, από κάτω προς τα πάνω. Δηλαδή όσοι από τους δικαιούχους λαμβάνουν τις μικρότερες συντάξεις, θα λάβουν τη μεγαλύτερη ενίσχυση, που για αρκετές χιλιάδες θα είναι ακόμη και πολλαπλάσια από τη μηνιαία σύνταξή τους. Ενώ όσοι βρίσκονται στο πάνω κατώφλι, θα λάβουν μικρότερη ενίσχυση, που όμως θα έχει ως κατώτατο ποσό τα 300 ευρώ
»...

«Αποφασίσαμε επίσης και μέτρα στήριξης των νησιών της πρώτης γραμμής, που δέχονται τις προσφυγικές ροές. Για αυτά τα νησιά, του Βόρειου και του Ανατολικού Αιγαίου αποφασίσαμε να αναστείλουμε, για όσο μαίνεται η προσφυγική κρίση, την αύξηση του ΦΠΑ»... (από kathimerini.gr)

Και οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης ήταν άμεσες:

Νέα Δημοκρατία: Απερχόμενος και πανικόβλητος πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας
Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για το διάγγελμα του κ. Τσίπρα, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Εν μέσω της συζήτησης του Προϋπολογισμού, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται πλέον ως απερχόμενος και πανικόβλητος πρωθυπουργός. Φοβισμένος από την κοινωνική κατακραυγή προσπαθεί να κοροϊδέψει πάλι, αυτήν τη φορά τους συνταξιούχους. Μόνο που τώρα πια δεν τον πιστεύει κανείς. Αφού έκοψε το ΕΚΑΣ και επέβαλλε μεγαλύτερους φόρους, τώρα υπόσχεται ένα μικρό βοήθημα. Θα τους τα πάρει πίσω στο πολλαπλάσιο από τους νέους φόρους και τη νέα μείωση των συντάξεων που συμφώνησε ήδη με τους πιστωτές». (από nd.gr)

Με σκληρή γλώσσα απαντάει το ΚΚΕ στις αποψινές δηλώσεις τους πρωθυπουργού«Την ώρα που η κυβέρνηση ψηφίζει στη Βουλή έναν ακόμη προϋπολογισμό με νέους φόρους και περικοπές για το λαό κι ετοιμάζει νέο χτύπημα στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, ελέω δεύτερης αξιολόγησης και απόφασης Eurogroup, μόνο ως προκλητική κοροϊδία μπορούν να εκληφθούν τα κυβερνητικά διαγγέλματα που διανέμουν ψίχουλα, από τα ματωμένα πλεονάσματα, στους πιο εξαθλιωμένους, που η ίδια πολιτική τους δημιουργεί και πολλαπλασιάζει» αναφέρει σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ για το διάγγελμα του Πρωθυπουργού, προσθέτοντας «ακόμη χειρότερα έχουν στόχο να πείσουν το λαό να ξεχάσει κάθε έννοια δικαιώματος και να συμβιβαστεί με τα ελάχιστα και τις εφάπαξ παροχές - ψίχουλα». (από ΑΠΕ-ΜΠΕ) 

ΠΑΣΟΚ: Να σε κάψω Γιάννη, να σε αλείψω λάδι
H Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου ΠΑΣΟΚ για τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού μεταξύ 'αλλων αναφέρει: 
«Εμείς δεν θα πράξουμε ότι ο κ.Τσίπρας, που λοιδορούσε το κοινωνικό μέρισμα που με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ δόθηκε το 2014. Εμείς σεβόμαστε απόλυτα την ανάγκη αυτών που χρειάζονται τα κατά μέσο όρο 380 ευρώ έστω και για μια φορά.
Υπενθυμίζουμε όμως ότι: Οι πολίτες (και οι χαμηλοσυνταξιούχοι ), πλήρωσαν σε πρόσθετα μέτρα 7,2 δις ευρώ λόγω του μνημονίου Τσίπρα την διετία 2015/2016. Ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι έχασαν το ΕΚΑΣ (οι μισοί το 2016 και οι άλλοι το 2017). Ότι το 2017 οι πολίτες (και οι χαμηλοσυνταξιούχοι) θα πληρώσουν 2,4 δις περισσότερα σε φόρους και οι συνταξιούχοι θα χάσουν ακόμη 750 εκ ευρώ περίπου. Ότι με τους χειρισμούς του κ Τσίπρα έρχονται μέτρα 4,5 δις ευρώ ακόμη. Άρα οι ΣΥΡΙΖΑ /ΑΝΕΛ εφαρμόζουν απόλυτα την λαϊκή ρήση: Να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω λάδι...
». (από pasok.gr) 

Ένωση Κεντρώων: Κύκνειο άσμα του καταρρέοντος«Ο κ. Τσίπρας, αφού επί διετία, όπως άλλωστε ο Γ.Παπανδρέου και ο Αντ.Σαμαράς, ξεζούμισε τον απλό κόσμο, εμφανίστηκε τώρα να μοιράζει το περίσσευμα της λιτότητας» σχολίασε η Ένωση Κεντρώων, προσθέτοντας: «Πρόκειται προφανώς για το κύκνειο άσμα του καταρρέοντος που προσπαθεί να σώσει την υστεροφημία του. Για εμάς, στην Ένωση Κεντρώων, μπροστά είναι οικουμενική ή εκλογές. Ουδέν έτερον». (από tovima.gr) 

To Ποτάμι: Με το ένα χέρι μοιράζει, λίγους από τους νέους φόρους που βάζει«Λίγο πριν η κυβερνητική πλειοψηφία ψηφίσει ένα νέο πακέτο εισπρακτικών μέτρων ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε διανομή μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος σε συνταξιούχους. Θα είχε αξία αν τα λεφτά αυτά προερχόντουσαν από τη μείωση της κρατικής σπατάλης και του κομματικού κράτους. Έτσι θα μπορούσαν να έχουν και μόνιμο χαρακτήρα...» αναφέρει η ανακοίνωση από το Ποτάμι. (από topotami.gr) 

afirimeno.com

2 σχόλια:

  1. Αντιδράσεις και από τους δανειστές. Η Αθήνα όφειλε να ενημερώσει εκ των προτέρων για τις εξαγγελίες Τσίπρα, δήλωσε την Παρασκευή εκπρόσωπος της Κομισιόν, στον απόηχο των χθεσινών εξαγγελιών Τσίπρα για παροχές στους χαμηλοσυνταξιούχους και «πάγωμα» του ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου. Το μνημόνιο έχει ξεκάθαρες δεσμεύσεις, μία από αυτές, όπως τονίζει, είναι να ενημερώνεται η Επιτροπή εκ των προτέρων για αποφάσεις της ελληνική κυβέρνησης όσον αφορά χρήσεις πλεονάσματος. Ανάλογη αντίδραση υπήρξε και από το Βερολίνο, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών να αναφέρει ότι ούτε το υπουργείο, αλλά ούτε και το Eurogroup γνώριζε για τις χθεσινοβραδινές εξαγγελίες του Ελληνα πρωθυπουργού. Πηγή: kathimerini.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διευκρινίσεις για Έκτακτη Οικονομική Παροχή: Από το υπουργείο εργασίας διευκρινίζονται τα εξής: 1) Αποκλειστικοί δικαιούχοι είναι οι συνταξιούχοι όλων των ασφαλιστικών ταμείων και του Δημοσίου, για τους οποίους το σύνολο των μηναίων, Κύριων και Επικουρικών συντάξεων, χωρίς το ΕΚΑΣ και τις νόμιμες κρατήσεις (πλην φόρων), δεν υπερβαίνει τα 850 ευρώ. 2) Το ύψος του επιδόματος ισούται με τη διαφορά των παραπάνω αποδοχών από τα 850 ευρώ. Αν η διαφορά είναι μικρότερη του ποσού των 300 ευρώ, ο δικαιούχος λαμβάνει 300 ευρώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή