4 Δεκεμβρίου 2016

Νέος πρόεδρος της Αυστρίας ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν

Ο 72χρονος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, υποστηριζόμενος από τους Πράσινους και πρώην αρχηγός τους, καθηγητής Πανεπιστημίου, είναι ο νικητής του σημερινού επαναληπτικού γύρου των αυστριακών προεδρικών εκλογών, και ως εκ τούτου ο νέος Πρόεδρος της Αυστρίας,
έχοντας επικρατήσει του ακροδεξιού υποψήφιου Νόρμπερτ Χόφερ, υπαρχηγού του εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων.

Σύμφωνα με τις πρώτα αποτελέσματα που μετέδωσε η δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση (ORF) και με καταμετρημένο το 70% περίπου των ψήφων, ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν αποσπά ποσοστό 53,3% έναντι 46,7% για τον 46χρονο Νόρμπερτ Χόφερ από το Κόμμα των Ελευθέρων (FPÖ). Και αυτό χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι επιστολικές ψήφοι οι οποίες αναμένεται να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τον Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Ο επόμενος 
 ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας χαιρέτισε το εκλογικό αποτέλεσμα ως μία ψήφο υπέρ της Ευρώπης. «Από την αρχή πάντοτε αγωνιζόμουν και υποστήριζα έναν Αυστριακό που τασσόταν υπέρ της Ευρώπης», δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση ο Βαν ντερ Μπέλεν, τονίζοντας ότι «οι παλιές αξίες όπως η ελευθερία, η ισότητα και η αλληλεγγύη», συνεισέφεραν ιδιαίτερα.

Τον νικητή συνεχάρη και ο Αυστριακός καγκελάριος, Κρίστιαν Κερν, σημειώνοντας τη βεβαιότητά του ότι ο Βαν ντερ Μπέλεν θα αποτελέσει έναν πρόεδρο «που θα εκπροσωπήσει την Αυστρία στο εσωτερικό και στο εξωτερικό με άψογο τρόπο».

Ο ακροδεξιός υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές στην Αυστρία, Νόρμπερτ Χόφερ, συνεχάρη τον οικολόγο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν για την "επιτυχία του" και κάλεσε "όλους τους Αυστριακούς να εργαστούν από κοινού" σε μήνυμά του που ανάρτησε στο Facebook. Επίσης το 
Κόμμα των Ελευθέρων (FPÖ) παραδέχτηκε την ήττα του υποψηφίου του Νόρμπερτ Χόφερ. "Θέλω να συγχαρώ τον κ. Βαν ντερ Μπέλεν για την επιτυχία αυτή", δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Κόμματος των Ελευθέρων, Χέρμπερτ Κικλ, στη δημόσια τηλεόραση. Ας σημειωθεί ότι το Κόμμα των Ελευθέρων κατέστησε σαφές ότι δεν θα προσβάλλει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Το αποτέλεσμα των αυστριακών προεδρικών εκλογών σχολιάσθηκε με θετικό τρόπο από την πλειοψηφία της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής με ιδιαίτερη έμφαση στο φιλοευρωπαϊκό μήνυμα που έστειλε η αυστριακή ψήφος και στην ήττα του λαϊκισμού. 


Πηγές: Με στοιχεία από kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Deutsche Welle

1 σχόλιο:

  1. Μεγάλο προβάδισμα Βαν ντερ Μπέλεν στα τελικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του αυστριακού υπουργείου Εσωτερικών, ο ανεξάρτητος υποψήφιος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, ο οποίος υποστηριζόταν από τους Πράσινους, συγκέντρωσε 2,47 εκατομμύρια ψήφους ή ποσοστό 53,8%. Ο αντίπαλός του, υπαρχηγός και υποψήφιος του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων και ως τώρα δεύτερος αντιπρόεδρος της αυστριακής Βουλής Νόρμπερτ Χόφερ, συγκέντρωσε 2,12 εκατομμύρια ψήφους ή 46,2%. Πηγή: kathimerini.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή