5 Δεκεμβρίου 2016

Το «όχι» επικράτησε στο ιταλικό δημοψήφισμα

(upd) Παραιτείται ο Ματέο Ρέντσι. «Αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη για την ήττα», δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι λίγο μετά το τέλος της ψηφοφορίας στο τηλεοπτικό του διάγγελμα. «Η εμπειρία της κυβέρνησής μου τελειώνει εδώ. Θα πάω στο Μέγαρο Κιρινάλε και θα καταθέσω την παραίτησή μου», πρόσθεσε. Εξάλλου ο Ματέο Ρέντσι είχε συνδέσει εξαρχής την παραμονή του στην εξουσία με την έκβαση του δημοψηφίσματος.
 
Οι Ιταλοί αποφάσισαν: Η συνταγματική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης δεν θα γίνει νόμος. Υπερ του «όχι» τάχθηκε το 59% των ψηφοφόρων και του «ναι» το 40%, ενώ η συμμετοχή κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα αγγίζοντας το 70%. Το δημοψήφισμα έληξε με τον χειρότερο τρόπο για τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, ο οποίος υπέστη μια βαριά ήττα. 

«Απόλυτα καθαρό» είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και η νίκη του «όχι» είναι εντυπωσιακά εμφανής, υποστήριξε ο Ρέντσι, ο οποίος κάλεσε το στρατόπεδο του «όχι» να κάνει ξεκάθαρες προτάσεις από εδώ και πέρα. 

«Έχασα και το λέω με δυνατή φωνή, έκανα ότι μπορούσα, αλλά με την ήττα δεν μπορείς να σφυρίζεις αδιάφορα», τόνισε ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός. «Για να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα, δεν μπορούμε να μείνουμε γραπωμένοι στις καρέκλες μας», δήλωσε ο Ρέντσι, και εξήγησε ότι «οι ηγέτες του μετώπου του όχι θα πρέπει να αναλάβουν, τώρα, την πρωτοβουλία για την έγκριση νέου εκλογικού νόμου». 

Πλέον το μέλλον της Ιταλίας βρίσκεται «στα χέρια» του Ιταλού Προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα, πρωταρχικός στόχος του οποίου, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, θα είναι η διασφάλιση της απαραίτητης πλειοψηφίας για τον σχηματισμό μιας τεχνοκρατικής κυβέρνησης, εάν επιθυμεί να αποφύγει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. 

Νωρίτερα γράφαμε: 

Προβάδισμα στο «όχι» δίνει το δεύτερο exit poll της ιταλικής τηλεόρασης RAI με 56- 60% έναντι 40- 44% υπέρ του «ναι». Σύμφωνα με τη δημοσκοπική εταιρεία Emg Acqua, το «όχι» στη συνταγματική αναθεώρηση επικρατεί με 55-59% έναντι του «ναι», που συγκεντρώνει το 41-45%. Τις προβλέψεις αυτές επιβεβαιώνει και η πρώτη καταμέτρηση των ψήφων, που υποδεικνύει σαφή ήττα του Ιταλού πρωθυπουργού.



Ο Ματέο Ρέντσι θα απευθύνει διάγγελμα προς το ιταλικό έθνος σε μία ώρα περίπου από το προεδρικό μέγαρο και δεν αποκλείεται να ανακοινώσει την παραίτησή του. Ο Ρέντσι ειχε δηλώσει ότι θα παραιτηθεί σε περίπτωση ήττας, ενώ το διακύβευμα της ψήφου ξεπερνάει τα ιταλικά σύνορα. Την ίδια στιγμή, μία νίκη του «όχι» στη συνταγματική αναθεώρηση μπορεί να οδηγήσει σε «ντόμινο» πολιτικών εξελίξεων στη χώρα.

Μεγάλη ήταν, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η προσέλευση των Ιταλών ψηφοφόρων, η οποία ξεπέρασε το 67% ενώ οι κάλπες έκλεισαν στις 23.00.

Οι πρώτες δηλώσεις από τα στελέχη της αντιπολίτευσης ξεκίνησαν μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων exit poll. Ο επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι κάλεσε τον Ρέντσι να παραιτηθεί μέσα στα επόμενα λεπτά, αφού διαφαίνεται η ήττα του στο δημοψήφισμα. «Δεν είμαστε προληπτικοί και ευχαριστούμε τους πολίτες για την μεγάλη προσέλευση στις κάλπες», πρόσθεσε ο Σαλβίνι, σύμφωνα με τον οποίο «αν το αποτέλεσμα επιβεβαιωθεί πρόκειται για ήττα των ισχυρών εξουσιών, των χρηματιστών, τραπεζιτών και του προέδρου της Ιταλικής Ένωσης Βιομηχάνων». Η Λέγκα ζητά άμεση προκήρυξη εκλογών, χωρίς τον σχηματισμό νέων κυβερνήσεων.

Για «μεγάλη νίκη της δημοκρατίας» έκανε λόγο ο Ρενάτο Μπρουνέτα του Φόρτσα Ιτάλια, πρώην υπουργός της κυβέρνησης Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος, επίσης κάλεσε τον Ιταλό πρωθυπουργό να παραιτηθεί. 


Πηγές: Στοιχεία από kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου