8 Δεκεμβρίου 2016

Time: Πρόσωπο της χρονιάς 2016 ο Ντόναλντ Τραμπ

Τον Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε χθες ως «Πρόσωπο της Χρονιάς» 2016, το περιοδικό TIME. Μάλιστα, θέλοντας να επισημαίνει το πόσο δίχασε η προσωπικότητα αυτή τα δρώμενα όλη την περασμένη χρονιά, τον ονομάζει στο εξώφυλλο «πρόεδρο των Διχασμένων Πολιτειών της Αμερικής».

«Εδώ και 90 χρόνια, ανακηρύσσουμε το πρόσωπο που είχε τη μεγαλύτερη επιρροή, για το καλύτερο ή για το χειρότερο, στα γεγονότα της χρονιάς» υπογράμμισε η διευθύντρια του Time, Νάνσι Γκιμπς και αιτιολογώντας την επιλογή πρόσθεσε:

«Επειδή υπενθύμισε στην Αμερική ότι η δημαγωγία τρέφεται από την απελπισία, ότι η αλήθεια έχει ισχύ ίση μόνο με την εμπιστοσύνη προς εκείνους που τη λένε, επειδή έδωσε φωνή σε ένα αφανές εκλογικό σώμα φέρνοντας στο προσκήνιο όσα το αγανακτούν και προβάλλοντας τους φόβους του, κι επειδή διαμόρφωσε την πολιτική κουλτούρα του αύριο κατεδαφίζοντας εκείνη του χθες, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι το πρόσωπο της χρονιάς 2016».

«Καθ' όλη τη διάρκεια του δημόσιου βίου του Τραμπ, οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης κι οι διανοούμενοι τον απέρριπταν, τον χαρακτήριζαν άξεστο, ντελάλη, σόουμαν που έκανε πολλή φιγούρα κι είχε λίγη ουσία. Αλλά αυτό που οι επικριτές του ουδέποτε κατάλαβαν είναι πως η αποστροφή τους τον έκανε πιο δυνατό. Για χρόνια, τρεφόταν από την περιφρόνησή τους, τη χρησιμοποίησε για να βρεθεί στα πρωτοσέλιδα των λαϊκών εντύπων, για να συνδεθεί με τον απλό κόσμο», εξήγησε το περιοδικό σε ένα πορτρέτο του επόμενου προέδρου των ΗΠΑ.


«Το να βλέπω τον εαυτό μου στο εξώφυλλο του Time ως "Πρόσωπο της Χρονιάς" είναι μια απίστευτα μεγάλη τιμή και σημαίνει πολλά για μένα» δήλωσε ο Τραμπ το πρωί της Τετάρτης. Αντιδρώντας στον τίτλο «Πρόεδρος των Διχασμένων Πολιτειών της Αμερικής», που του αποδόθηκε από το περιοδικό, είπε: «Ακόμα δεν έγινα πρόεδρος, άρα δεν έκανα τίποτα για να διχάσω», παραδεχόμενος ωστόσο ότι το πρόβλημα του διχασμού είναι πολύ έντονο σήμερα στις ΗΠΑ.

Το αμερικανικό περιοδικό ανακηρύσσει το «Πρόσωπο της Χρονιάς» από το 1927. Τα προηγούμενα χρόνια, αναδεικνύει πολύ συχνά προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής: Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ ήταν το «Πρόσωπο της Χρονιάς» 2015, ο απερχόμενος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επελέγη το 2008 και το 2012, μετά τις εκλογικές του νίκες, ενώ ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε επιλεγεί το 2007.

Πηγές: Στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ και protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου