9 Φεβρουαρίου 2017

WSJ: Οι τρεις επιλογές του Αλ. Τσίπρα

Στη δύσκολη θέση, όπου έχει βρεθεί ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την αναζωπύρωση της διαμάχης ΔΝΤ – Ε.Ε. για το ελληνικό πρόγραμμα, εστιάζει η Wall Street Journal, σημειώνοντας πως ο Έλληνας Πρωθυπουργός διαθέτει μόλις τρεις επιλογές: υποχώρηση, αντίσταση ή εκλογές.

Yποχώρηση: Σ’ αυτό το σενάριο, αναφέρει το αμερικανικό δημοσίευμα, ο κ. Τσίπρας θα αποδεχθεί τα επιπλέον μέτρα λιτότητας, προκειμένου το ΔΝΤ να συμμετάσχει πλήρως στο πρόγραμμα βοήθειας. Μία τέτοια κίνηση, εξηγεί η WSJ, θα φέρει σε δύσκολη θέση τη Γερμανία, η οποία δεν θα έχει περαιτέρω περιθώρια ελιγμών, ως προς το ζήτημα του χρέους. Παράλληλα, η γρήγορη επίλυση της τρέχουσας ταραχής θα συνεπάγεται την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, την άρση της αβεβαιότητας και την επιτάχυνση της ανάκαμψης.

Αντίσταση: Ο κ. Τσίπρας, αναφέρει παράλληλα η WSJ, θα μπορούσε να αρνηθεί τις νέες απαιτήσεις των δανειστών και να επιμείνει στο αίτημα για «χαλάρωση» της λιτότητας, βρίσκοντας ευήκοα ώτα στους κόλπους της Ε.Ε. Σε ένα τέτοιο σενάριο όμως, οι διαπραγματεύσεις θα παραταθούν έως το καλοκαίρι και η Ελλάδα θα βρεθεί με το μαχαίρι στο λαιμό, δεδομένης της ανάγκης αποπληρωμής ομολόγων. Το ήδη τεταμένο κλίμα, ενδεχομένως, θα επιβαρυνθεί από τις επικείμενες εκλογές στη Γερμανία.

Εκλογές: Ο κ. Τσίπρας, προκειμένου να διαφύγει το αδιέξοδο, θα μπορούσε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Κατά τη WSJ, σ’ αυτό το σενάριο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ηττηθεί και θα ηγηθεί της αντιμνημονιακής αντιπολίτευσης. Η νέα κυβέρνηση της Ν.Δ. θα αντιμετωπίσει παρόμοιες προκλήσεις και θα κληθεί να προχωρήσει τάχιστα σε έναν επίπονο συμβιβασμό.

Πηγή: 
naftemporiki.gr 

Σχετική ανάρτηση: Το απλό αλλά μεγάλο διλημμα του Αλέξη Τσίπρα






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου