8 Φεβρουαρίου 2017

Το απλό αλλά μεγάλο διλημμα του Αλέξη Τσίπρα

Δυο φαίνεται να είναι πλέον οι επιλογές που έχει τώρα ο Σύριζα ή μάλλον ο Αλέξης Τσίπρας, γιατί δεν αμφισβητήται ότι Σύριζα σημαίνει Τσίπρας:
  • ή σκύβει και πάλι το κεφάλι, περνά τα πρόσθετα επώδυνα μέτρα λιτότητας που του έχουν ζητηθεί, κάθεται ακόμη για κάποιο χρονικό διάστημα στην πρωθυπουργική καρέκλα, αλλά έτσι αναλαμβάνει τον κίνδυνο της πολιτικής του εξαφάνισης στη συνέχεια, 
  • ή πάει άμεσα σε εκλογές με πιο πιθανό αποτέλεσμα την μετακίνησή του από την πρωθυπουργική καρέκλα σε εκείνη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Γιατί το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα απαιτεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Οι Γερμανοί, και όχι μόνον αυτοί, το έχουν δηλώσει δημόσια: Χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ το πρόγραμμα δεν υπάρχει. Τυχόν αποχώρηση του ΔΝΤ σημαίνει νέα διαπραγμάτευση για νέο μνημόνιο που θα πρέπει να επικυρωθεί από εθνικά τους κοινοβούλια, κάτι που, στην παρούσα τουλάχιστον φάση, κανένας δεν θέλει.

Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως προκύπτει και από την πρόσφατη έκθεση του, εξαρτάται από τη λήψη νέων επώδυνων μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση και συγκεκριμένα από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου (τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης στη φορολογία του ατομικού εισοδήματος, όπως το ονομάζει) και την περαιτέρω μείωση των συντάξεων (τον εξορθολογισμό των συνταξιοδοτικών δαπανών, όπως αναφέρει).

Θα τα αποδεχθεί τις απαιτήσεις του ΔΝΤ ο κ. Τσίπρας; Αν ναί, κάτι που είναι πολύ πιθανό, τότε η αξιολόγηση ολοκληρώνεται, το πρόγραμμα συνεχίζεται και ο κ. Τσίπρας παρμένει πωθυπουργός, προς το παρόν. Όμως, στην περίπτωση αυτή, όλα τα μέχρι τώρα αφηγήματά του τελειώνουν:
  • Η λεγόμενη 13η σύνταξη, με τις προβλεπόμενες νέες περικπές στους συνταξιούχους, επιστρέφεται. 
  • Η όποια προστασία εισδήματος των χαμηλά αμοιβόμενων, με την μείωση του αφορολόγητου ορίου, παύει να υπάρχει. 
  • Θέμα ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους, για ένα τουλάχιστον μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν υφίσταται. Στην παρούσα φάση δεν γίνεται αποδεκτή όχι μόνο από τους ευρωπαίους, αλλά και το ΔΝΤ που τόσο έχει επιμείνει φαίνεται να την ξεπερνά: "Μπορεί μάλλον να απαιτηθεί περαιτέρω ελάφρυνση για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους" αναφέρει στο σχετικό δελτίο τύπου του ΔΝΤ που δόθηκε αργά προχθες στη δημοσιότητα, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας. 
Ο κ. Τσίπρας, στην περίπτωση αυτή, θα παραμένει πρωθυπουργός αλλά θα βλέπει την εκλογική του δύναμη συνεχώς να μειώνεται. Εξάλλου δεν μπορεί να ελπίζει στην αντιστροφή του πολιτικού κλίματος, λόγω απόδοσης των μέτρων στην οικονομία. Αυτό ακόμη και αν συμβεί, θα βραδύνει. Άμεσο θετικό αντίκτυπο θα έχουν τα νέα μέτρα λιτότητας μόνο στα δημοσιονομικά. Θα φτάσει στο σημείο όπου ελάχιστους πλέον θα εκπροσωπεί ο κ. Τσίπρας και θα αναγκαστεί να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές με δυσάρεστα για τον ίδιο και το κόμμα του αποτελέσματα.

Η άλλη επιλογή του κ. Τσίπρα είναι οι εκλογές, άμεσα. Παραδίδει την πρωθυπουργική καρέκλα, μαζί με όλα τα προβλήματα που τη συνοδεύουν, στον Κυρίακο Μητσοτάκη και ο ίδιος αρκείται σε εκείνη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μια θέση που μάλλον κατέχει καλύτερα. Γράφει (σύμφωνα με τη Deutsche Welle) στην online εκδοχή της η Neue Zürcher Zeitung: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον ελάχιστη στήριξη από τους πολίτες. Πριν εξαφανιστεί σε μια πολιτική νιρβάνα θα μπορούσε να πετάξει την καυτή πατάτα στους συντηρητικούς για να μπορέσει τουλάχιστον να επιβιώσει πολιτικά μετά την αναπόφευκτη αποτυχία του. Μόνο που αυτό δεν βοηθά καθόλου τον ελληνικό λαό». 

Πρόσθετα επώδυνα μέτρα λιτότητας λοιπόν ή εκλογές; Αυτό φαίνεται να είναι το απλό αλλά μεγάλο δίλημμα του Αλέξη Τσίπρα. Όσο για το δίλημμα της χώρας, αυτό είναι μια άλλη τελείως διαφορετική ιστορία.

afirimeno.com






yle="text-align: center;">

1 σχόλιο:

  1. Η Ολλανδία δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε σήμερα στο κοινοβούλιο της χώρας του ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι αυτό ισχύει και για το γερμανικό κοινοβούλιο. Πηγή: naftemporiki.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή