7 Φεβρουαρίου 2017

Πέθανε ο Λουκιανός Κηλαηδόνης

Πέθανε σήμερα σε ηλικία 73 ετών ο σπουδαίος τραγουδοποιός (αρχικά συνθέτης και στη συνέχεια στιχουργός και ερμηνευτής) Λουκιανός Κηλαηδόνης, έπειτα από μακρά νοσηλεία σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο με καρδιακά προβλήματα. Η οικογένειά του εξέδωσε ανακοίνωση,
με την οποία ευχαριστεί το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που τον φρόντισε όσο νοσηλευόταν, όπως και τον κόσμο. "Ευχαριστούμε όλους εσάς που τον αγαπήσατε και ξέρουμε ότι θα τον αγαπάτε για πάντα" αναφέρει.

Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης γεννήθηκε στις 15 Ιουλίου του 1943 και μεγάλωσε στην Κυψέλη. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Μετσόβειο Πολυτεχνείο, χωρίς όμως ποτέ να ασκήσει το επάγγελμα του αρχιτέκτονα, αφού από πολύ νωρίς τον κέρδισε ολοκληρωτικά η μουσική.

Μεγάλος σταθμός στην καλλιτεχνική του πορεία ήταν τα «Μικρoαστικά», όπου για πρώτη φορά ο Λουκιανός Κηλαηδόνης ερμηνεύει δικές του συνθέσεις. Κυκλοφορούν, σε στίχους Γιάννη Νεγρεπόντη, το 1973 σε κόκκινο βινύλιο. Τα «Μικροαστικά» πριν εκδοθούν σε δίσκο κυκλοφορούν παράνομα στη διάρκεια της δικτατορίας και γίνονται σημείο αναφοράς για μια ολόκληρη γενιά.

Επόμενη δισκογραφική δουλειά του είναι τα «Απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας» πάλι σε στίχους Γιάννη Νεγρεπόντη. Είχε προηγηθεί, στις αρχές της δεκαετίας του ’70, η μουσική για τη θεατρική παράσταση του έργου της Κωστούλας Μητροπούλου «Η Πόλη μας». Τα τραγούδια στον ομότιτλο δίσκο που κυκλοφόρησε ερμηνεύουν η Βίκυ Μοσχολιού και ο Μανώλης Μητσιάς. Ακολούθησε ο δίσκος «Κόκκινη Κλωστή» σε στίχους Νίκου Γκάτσου με την Δήμητρα Γαλάνη και τον Μανώλη Μητσιά. 

Και μια παρένθεση, ένα περιστατικό από το μακρινό 1980: Ο τότε πρωθυπουργός της χώρας Γεώργιος Ράλλης (της Νέα Δημοκρατίας) αναφέρεται από το βήμα της Βουλής απαξιωτικά κατά του Λουκιανού Κηλαηδόνη (Κελαηδόνη τον έλεγε). «Βάζουν τους φοιτητές ν’ ακούνε Καµπότζη, Αιθιοπία και Κελαηδόνη, αντί για µαθηµατικά και φιλοσοφία» είπε ο κ. Ράλλης, για να επανέλθει σε λίγο λέγοντας «το πανεπιστήµιο έχει καταντήσει άσυλο για το συνέδριο του ΚΚΕ, για τις φυσικές ανάγκες µερικών και για τον Κελαηδόνη» και στη συνέχεια με την φράση «να εξασφαλίσουµε σπουδές χωρίς Αιθιοπία και χωρίς Κελαηδόνη»! Λέγεται ότι λίγες ημέρες αργότερα ο κ. Ράλλης μετάνιωσε για την επίθεση και τηλεφώνησε προσωπικά στον μουσικοσυνθέτη εκφράζοντάς του την συμπάθεια του και ζητώντας τρόπον τινά την συγγνώμη του. 

Από το 1978 και μέχρι το 1991 κυκλοφορούν πέντε απόλυτα προσωπικοί του δίσκοι, μεταξύ αυτών και το «Είμαι ένας φτωχός και μόνος καουμπόϋ». Το 1993 κυκλοφορεί το διπλό του άλμπουμ με τίτλο : «Αχ! Πατρίδα μου γλυκειά» που είναι μια καταγραφή της μουσικής πορείας της Ελλάδας τα τελευταία 50 χρόνια. 


Επίσης γράφει θεατρική και κινηματογραφική μουσική. Γράφει μουσική για τις ταινίες : «Οι κυνηγοί» και «Ο θίασος» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, «Ελευθέριος Βενιζέλος» του Παντελή Βούλγαρη και «Οι Αθηναίοι» του Βασίλη Αλεξάκη. Καθώς και μουσική για πολλές τηλεοπτικές εκπομπές. 

Παράλληλα όλα αυτά τα χρόνια ο Λουκιανός κάνει πάρα πολλές ζωντανές εμφανίσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα και στην Κύπρο. Γνωστότερη από αυτές είναι το περίφημο «Πάρτυ στη Βουλιαγμένη», που έγινε το 1983 και που συγκέντρωσε περίπου 70.000 κόσμο. Το «Πάρτυ στη Βουλιαγμένη» θεωρήθηκε το ελληνικό “Woodstock” και ο Λουκιανός με αυτήν την εκδήλωση ήταν ο πρώτος καλλιτέχνης που έβγαλε τις συναυλίες από τα γήπεδα και τα θέατρα σε φυσικούς χώρους. Επίσης τα τελευταία χρόνια πλουτίζει τις συναυλίες του με πολλά θεατρικά και εικαστικά στοιχεία κάνοντάς τες περισσότερο μουσικές θεατρικές παραστάσεις, με αποκορύφωμα την παράσταση του «Αχ! Πατρίδα μου γλυκειά» στο Θέατρο Λυκαβητού το καλοκαίρι του 1993.

Μαζί με την Άννα Βαγενά, την σύζυγό του με την οποία απέκτησε δύο κόρες, δημιουργεί το 1999 τον δικό τους χώρο Θεάματος στο «Μεταξουργείο». 


Πηγές: Στοιχεία από el.wikipedia.org, kathimerini.gr, tovima.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου