7 Απριλίου 2017

ΗΠΑ: Γερουσιαστής παρέμεινε στο βήμα για 15 ώρες!

Για περίπου 15 ώρες παρέμεινε στο βήμα -στην αίθουσα της ολομέλειας της Γερουσίας των ΗΠΑ- ο γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος από το Όρεγκον, Τζεφ Μέρκλεϊ, επιχειρώντας μάταια να καθυστερήσει την επικείμενη έγκριση του διορισμού του συντηρητικού δικαστή Νιλ Γκόρσατς στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Χωρίς να παραβιάζει τον κανονισμό και δίχως να έχει κανείς δικαίωμα να τον διακόψει, ο 60χρονος πολιτικός ξεκίνησε τη μαραθώνια ομιλία του το απόγευμα (19.00 τοπική ώρα) της Τρίτης και εγκατέλειψε οριστικά το βήμα το πρωί (09.00 τοπική ώρα) της Τετάρτης.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Μέρκλεϊ απαρίθμησε τις... αμέτρητες, κατά τη γνώμη του, επιπτώσεις του διορισμού του Νιλ Γκόρσατς στο ανώτατο δικαστικό σώμα των ΗΠΑ.

Αυτού του είδους η παρέμβαση, η οποία αποκαλείται «filibuster», αποτελεί τεχνική κωλυσιεργίας που επιτρέπει σε έναν μονάχα γερουσιαστή να μακρηγορεί καθυστερώντας τις συνεδριάσεις του σώματος, με στόχο, για παράδειγμα, να εμποδίσει την διεξαγωγή μιας ψηφοφορίας.

Στην περίπτωση ωστόσο του κ. Μέρκλεϊ και παρά το ξενύχτι ο στόχος δεν επιτεύχθηκε, καθώς η πρώτη ψηφοφορία για τον Νιλ Γκόρσατς είχε ήδη προγραμματιστεί σε ημερήσια διάταξη για την Πέμπτη το πρωί.

Και άλλες περιπτώσεις

Τον Μάιο του 2015, ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Ραντ Πολ μιλούσε ενώπιον της Γερουσίας για μια ολόκληρη νύχτα, συμπληρώνοντας 10 ώρες και 30 λεπτά διαμαρτυρόμενος για μια μεταρρύθμιση που αφορούσε την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας NSA.

Τον Σεπτέμβριο του 2013 ο συνάδελφός του Τεντ Κρουζ παρέμεινε στο βήμα για 21 και πλέον ώρες, μιλώντας κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Ωστόσο, το απόλυτο ρεκόρ χρονολογείται από το 1957, όταν ο γερουσιαστής από τη Νότια Καρολίνα Στρομ Θέρμοντ παρέμεινε στο βήμα για περισσότερες από 24 ώρες, με στόχο να μπλοκάρει ένα νομοσχέδιο για τα πολιτικά δικαιώματα.

Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου