7 Απριλίου 2017

Πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ εναντίον της Συρίας

Πύραυλοι «Τόμαχοκ» εκτοξεύτηκαν, τις πρώτετες πρωινές ώρες της Παρασκευής, από τα αμερικακικά πυραυλοφόρα καταδρομικά πλοία κατά αεροπορικής βάσης στη Συρία την οποία και κατέστρεψαν. Ήταν μια απάντηση στη βάρβαρη επίθεση με χημικά κατά αθώων πολιτών από τη συριακή κυβέρνηση. Ως "στοχευμένο στρατιωτικό πλήγμα κατά της αεροπορικής βάσης στη Συρία από την οποία εξαπολύθηκε η επίθεση με τα χημικά όπλα" κάνει λόγο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν θεωρεί τα αμερικανικά πλήγματα κατά της Συρία επίθεση κατά κυρίαρχου κράτους. Ειδικότερα: 

Πυραυλική επίθεση κατά της αεροπορικής βάσης Σαϊράτ που βρίσκεται στα δυτικά της επαρχίας Χομς στη Συρία, πραγματοποίησαν στις 04:40 τοπική ώρα οι ΗΠΑ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου. Οι 59 πύραυλοι «Τόμαχοκ» εκτοξεύτηκαν από τα πυραυλοφόρα καταδρομικά πλοία USS Porter και USS Ross που πλέουν ανατολικά της Μεσογείου και σύμφωνα με την ενημέρωση του Πενταγώνου η επίθεση ήταν στοχευμένη κι έπληξε μαχητικά αεροσκάφη, χώρους στάθμευσης αεροσκαφών, αποθήκες πυρομαχικών και εξοπλισμού, αλλά και αντιαεροπορικά συστήματα.
Ο κυβερνήτης της επαρχίας Χομς δήλωσε ότι η επίθεση άφησε πίσω της πέντε νεκρούς και επτά τραυματίες. Ο Ταλάλ Μπαραζί πρόσθεσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις κατάσβεσης της φωτιάς, αλλά και διάσωσης του προσωπικού, στην αεροπορική βάση που δέχθηκε το πυραυλικό πλήγμα των ΗΠΑ για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο ωρών.

Από την πλευρά του το Συριακό Παρατηρητήριο ανακοίνωσε ότι η αεροπορική βάση έχει πλήρως καταστραφεί. 


Η ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στην γραπτή ανακοίνωση προς τους Αμερικανούς πολίτες για την πυραυλική επίθεση αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι ΗΠΑ ενήργησαν κατ' αυτόν τον τρόπο με γνώμονα την εθνική τους ασφάλεια.

«Την Τρίτη, ο δικτάτορας της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ εξαπέλυσε μία αποτρόπαιη επίθεση με χημικά όπλα κατά αθώων πολιτών. Χρησιμοποιήθηκε ένας θανατηφόρος νευροπαραλητικός παράγοντας κι ο Άσαντ αφαίρεσε τη ζωή αβοήθητων ανδρών, γυναικών και παιδιών. Ήταν ένας αργός και βασανιστικός θάνατος για πολλούς ανθρώπους. Ακόμη κι όμορφα βρέφη δολοφονήθηκαν αποτρόπαια, από αυτή τη βαρβαρική επίθεση. Κανένα παιδί του Θεού δεν πρέπει να βιώσει ποτέ αυτόν τον τρόμο», αναφέρει ο Ντόναλντ Τραμπ και συνεχίζει:

Σήμερα το βράδυ, διέταξα ένα στοχευμένο στρατιωτικό πλήγμα κατά της αεροπορικής βάσης στη Συρία από την οποία εξαπολύθηκε η επίθεση με τα χημικά όπλα. Είναι προς το ουσιαστικό εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ να δράσουν προληπτικά και να αποτρέψουν την εξάπλωση της χρήσης των θανατηφόρων χημικών όπλων. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Συρία χρησιμοποίησε απαγορευμένα χημικά όπλα, παραβίασε τις υποχρεώσεις της έναντι της Συμφωνίας για τα Χημικά Όπλα, ενώ αγνόησε επιδεικτικά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι προσπάθειες των προηγούμενων ετών για την αλλαγή της συμπεριφοράς του Άσαντ, απέτυχαν ολικά και δραματικά. Ως συνέπεια, η προσφυγική κρίση εξακολουθεί να γίνεται βαθύτερη, και η περιοχή συνεχίζει να αποσταθεροποιείται, απειλώντας τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Απόψε το βράδυ, καλώ όλα τα πολιτισμένα έθνη να μας πλαισιώσουν επιζητώντας το τέλος της σφαγής και της αιματοχυσίας στη Συρία, τερματίζοντας την τρομοκρατία όλων των τύπων και μορφών. Ζητούμε τη σοφία του Θεού καθώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις προκλήσεις των προβλημάτων του κόσμου που μας περιβάλλει. Προσευχόμαστε για τη ζωή των τραυματισμένων, αλλά και για τις ψυχές όλων αυτών που πέθαναν.

Ελπίζουμε ότι όσο η Αμερική ενεργεί για το δίκαιο, τόσο η ειρήνη και η αρμονία θα επικρατήσουν τελικά, στο τέλος.
Καλή σας νύχτα. Ο Θεός να ευλογεί την Αμερική και ολόκληρο τον κόσμο. Σας Ευχαριστώ». 


Στήριξη από Βρετανία και Γαλλία

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι στηρίζει πλήρως τη στρατιωτική δράση των ΗΠΑ στη Συρία. «Πρόκειται για την κατάλληλη απάντηση στη βάρβαρη επίθεση με χημικά από τη συριακή κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Από την πλευρά της η Γαλλία ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας είχε ενημερωθεί από τον Αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον πριν από την πυραυλική επίθεση. Μάλιστα ο Ζαν Μαρκ Ερό δήλωσε πως «το μέλλον της Συρίας δεν είναι με τον Ασαντ, οι Αμερικανοί έχουν αρχίσει να ξεκαθαρίζουν τη στάση τους». Χαρακτήρισε παράλληλα τις αμερικανικές επιθέσεις ως μια «προειδοποίηση» απέναντι σε ένα «εγκληματικό καθεστώς» ενώ απευθυνόμενος στη Ρωσία και το Ιράν είπε ότι οι δύο αυτές χώρες θα πρέπει «να κατανοήσουν ότι η στήριξη στον Ασαντ δεν έχει καμία λογική» και ότι «η Γαλλία δεν επιθυμεί να έρθει σε αντιπαράθεση μαζί τους στο θέμα της Συρίας».

Την πυραυλική επίθεση καλωσόρισε η Εθνική Συμμαχία της Συρίας που ανήκει στην αντιπολίτευση, εκφράζοντας την ελπίδα ότι με αυτό τον τρόπο θα μπει ένα τέλος στους βομβαρδισμούς της συριακής κυβέρνησης.

Αντιθέτως, το Ιράν καταδίκασε την επίθεση με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών να επισημαίνει τον κίνδυνο ενίσχυσης των τρομοκρατών στην Συρία.

Η αντίδραση της Ρωσίας 


«Ο Πρόεδρος Πούτιν θεωρεί τα αμερικανικά πλήγματα κατά της Συρία επίθεση κατά κυρίαρχου κράτους κατά παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, με βάση σε κατασκευασμένα προσχήματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων στη ρωσική Άνω Βουλή, δήλωσε ότι μετά την αμερικανική πυραυλική επίθεση κατά της Συρίας, η συμμαχία ΗΠΑ-Ρωσίας στη Συρία, είναι αμφίβολη.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας στη ρωσική Άνω Βουλή, δήλωσε ότι οι αμερικανικές πυραυλικές επιθέσεις μπορούν να υποβαθμίσουν τις προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας στη Συρία.

Οι ρωσικές δυνάμεις είχαν ενημερωθεί ότι ο αμερικανικός στρατός πρόκειται να βομβαρδίσει μια συριακή αεροπορική βάση και δεν έπληξε τμήματα της βάσης που θεωρείται ότι βρίσκονταν ρωσικές δυνάμεις, είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου λοχαγός Τζεφ Ντέιβις χθες.

Ο Ντέιβις, ενημερώνοντας δημοσιογράφους για την επιχείρηση, είπε ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είχαν πολλαπλές συνομιλίες με τις ρωσικές δυνάμεις χθες προτού εκτοξεύσουν πυραύλους, χρησιμοποιώντας ένα σύστημα επικοινωνίας που είχε συμφωνηθεί από πριν για να αποφύγουν κατά λάθος συγκρούσεις στη Συρία μεταξύ των δυνάμεών τους στη μάχη τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Πάντως, ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον δήλωσε ότι: «Δεν ζητήσαμε την άδεια της Μόσχας» αναφορικά με την πυραυλική επίθεση που πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ κατά στόχων αεροπορικού και αμυντικού ενδιαφέροντος στο έδαφος της Συρίας.

Πηγές: kathimerini.gr , ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου