2 Νοεμβρίου 2020

Τριάντα δύο δημοσιογράφοι έχουν δολοφονηθεί μέσα στο 2020

«Διεθνής ημέρα για τον τερματισμό της ατιμωρησίας για εγκλήματα κατά των δημοσιογράφων» σήμερα.

Τους 32 έχει φθάσει ο αριθμός των δημοσιογράφων και συνεργατών μέσων ενημέρωσης οι οποίοι έχουν δολοφονηθεί από την αρχή της χρονιάς, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση "Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα" (Reporters sans frontières, RSF), αριθμός που είναι μεν μειωμένος σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, κυρίως εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, αλλά παραμένει εξαιρετικά ανησυχητικός.

Με την ευκαιρία της «διεθνούς ημέρας για τον τερματισμό της ατιμωρησίας εγκλημάτων τα οποία διαπράττονται σε βάρος δημοσιογράφων», η ΜΚΟ επανέρχεται στο αίτημα που έχει υποβάλει στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να δημιουργήσει θέση «ειδικού επιτετραμμένου για την ασφάλεια των δημοσιογράφων».

«Η περίοδος της πανδημίας του κορονοϊού άλλαξε πραγματικά τα δεδομένα στο πεδίο. Λιγότεροι δημοσιογράφοι δολοφονούνται, όμως ασκούνται μεγαλύτερες πιέσεις και γίνονται περισσότεροι εκβιασμοί σε βάρος δημοσιογράφων», σημειώνει η RSF. Καθώς οι απειλές σε βάρος των εργαζόμενων στον Τύπο είναι ολοένα συχνότερα πιο συγκαλυμμένες, το φαινόμενο «είναι πολύ πιο δύσκολο να καταπολεμηθεί», διαπιστώνει ο επικεφαλής της οργάνωσης, Κριστόφ Ντελουάρ.

Το 2019, 49 δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν σε διεθνές επίπεδο, αριθμός αισθητά μειωμένος σε σύγκριση με το 2018. Αυτό οφειλόταν κυρίως στο ότι λιγότεροι δημοσιογράφοι πήγαν σε εμπόλεμες ζώνες, σύμφωνα με τους "Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα".

«Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, σχεδόν 1.000 δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν εξαιτίας της δουλειάς τους» και τα εγκλήματα αυτά «παραμένουν σχεδόν πάντα ατιμώρητα. Σε πολλές από τις περιπτώσεις αυτές, δεν γίνονται πραγματικά έρευνες και οι ένοχοι δεν υποχρεώνονται ποτέ να δώσουν λόγο για τις πράξεις τους», στηλιτεύει ο Ντελουάρ, υποδεικνύοντας την «έλλειψη αποτελεσματικών διεθνών μηχανισμών». 

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) από πλευράς της ξεκινά παγκόσμια εκστρατεία «για να καταγγείλει τους ηθικούς αυτουργούς εγκλημάτων εναντίον δημοσιογράφων που παραμένουν ατιμώρητοι» και «να καλέσει τις κυβερνήσεις να λάβουν επειγόντως μέτρα για να λάβει τέλος η ατιμωρησία και να προστατευτεί η ελευθερία του Τύπου», αναφέρει ανακοίνωσή της. 

Έκκληση γ.γ. του ΟΗΕ για ελεύθερο Τύπο

Την έκκλησή του για ελεύθερο Τύπο που μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στην ειρήνη, τη δικαιοσύνη, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τα ανθρώπινα δικαιώματα, επαναλαμβάνει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με αφορμή τη σημερινή "Διεθνή Ημέρα για τον Τερματισμό της Ατιμωρησίας για Εγκλήματα Κατά των Δημοσιογράφων".

«Η πανδημία έχει αναδείξει νέες απειλές για τους δημοσιογράφους και τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, καθώς ο αριθμός των σωματικών επιθέσεων έχει αυξηθεί. Υπήρξαν τουλάχιστον 21 επιθέσεις σε δημοσιογράφους που κάλυπταν διαδηλώσεις στο πρώτο μισό του 2020, αριθμός ίσος με τον συνολικό αριθμό των επιθέσεων για όλο το 2017» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αντόνιο Γκουτέρες. «Όταν οι δημοσιογράφοι δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους με ασφάλεια, χάνουμε σημαντικό μέρος της άμυνας κατά της πανδημίας της παραπληροφόρησης που έχει εξαπλωθεί στο διαδίκτυο» προσθέτει.

Επίσης, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ σημειώνει πως υπήρξαν επιπλέον περιορισμοί στο έργο των δημοσιογράφων, όπως απειλές για διώξεις, συλλήψεις, φυλακίσεις, άρνηση στη δημοσιογραφική πρόσβαση και αποτυχία στο να ασκηθούν διώξεις και να διερευνηθούν τα εγκλήματα εναντίον τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Σχετική ανάρτηση: DW: Τι κρατά ξύπνιους τους αυταρχικούς ηγέτες;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου