1 Νοεμβρίου 2020

DW: Τι κρατά ξύπνιους τους αυταρχικούς ηγέτες;

Μια καμπάνια της Deutsche Welle: «Εμείς ξέρουμε. Είμαστε αφοσιωμένοι στην αδέσμευτη δημοσιογραφία διεθνώς. Και στις ξάγρυπνες νύχτες των αυταρχικών ηγετών» αναφέρει και προσθέτει: «H δημοκρατία δέχεται προκλήσεις και η ελευθερία επιθέσεις σε πολλές γωνιές του πλανήτη. Σε χώρες, στις οποίες οι ισχυροί ελέγχουν τα ΜΜΕ, οι άνθρωποι έχουν μόνο κακές επιλογές για πληροφόρηση. Για τον λόγο αυτό η δουλειά μας είναι να αμφισβητούμε τα αυταρχικά καθεστώτα παρέχοντας ανεξάρτητη πληροφόρηση και προωθώντας την ελευθερία του τύπου και τις δημοκρατικές αξίες σε πάνω από 180 χώρες παγκοσμίως. Και να κρατάμε ξάγρυπνους τους αυταρχικούς ηγέτες». 

Ειδικότερα η Deutsche Welle, μεταξύ άλλων, αναφέρει: 

Πώς υποστηρίζουμε την ελευθερία της έκφρασης

Η DW προσπαθεί να καλύψει σύνθετα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ελευθερία της έκφρασης και του τύπου, στρέφει τους προβολείς σε κρίσεις, θύματα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στηρίζει πρωτοβουλίες με στόχο τη βελτίωση της παρούσας κατάστασης παρέχοντας βήμα για να συζητηθούν όλα αυτά τα θέματα.

Μέσω ρεπορτάζ και συνεντεύξεων με ακτιβιστές, πανεπιστημιακούς, καλλιτέχνες, γελοιογράφους και συγγραφείς από κάθε γωνιά του πλανήτη παρακολουθούμε διαρκώς όλα τα θέματα που προωθούν την ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία της γνώμης.

Από το 2015, η DW τιμά με το Βραβείο Ελευθερίας της Έκφρασης (DW Freedom of Speech Award) ανθρώπους που δίνουν καθημερινό αγώνα γι’ αυτό το αγαθό. Μεταξύ των βραβευθέντων συμπεριλαμβάνονται φυλακισμένοι μπλόγκερ και τολμηροί δημοσιογράφοι – άνθρωποι που παλεύουν για την ελεύθερη ενημέρωση.

Παίρνοντας το μήνυμα

Περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ άλλοτε μπορούν να επικοινωνούν εύκολα και να έχουν πρόσβαση στην πληροφορία. Όμως ξεχνάμε ότι υπάρχουν πολλές περιοχές στον πλανήτη, όπου όσοι δημοσιεύουν διαφορετικές σκέψεις τιμωρούνται και όπου η ελεύθερη ροή της πληροφόρησης παρεμποδίζεται. Η DW έχει καταστήσει τον αγώνα κατά της λογοκρισίας βασική αρχή της και εργάζεται με συνέπεια προκειμένου να παρέχει παντού στους ανθρώπους τις πληροφορίες που χρειάζονται για να κατανοήσουν τα προβλήματα και τα θέματα που επηρεάζουν τις κοινωνίες τους.

Σε πολλές χώρες οι κυβερνήσεις ελέγχουν τις υποδομές του διαδικτύου, γεγονός που οδηγεί στη λογοκρισία ή παρεμποδίζει την πρόσβαση στην πληροφόρηση. Γι’ αυτόν τον λόγο η DW εργάζεται πάντα με γνώμονα λύσεις που αποκλείουν τη λογοκρισία και παρέχουν πληροφόρηση. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι σε χώρες, όπου οι κυβερνήσεις μπλοκάρουν ή περιορίζουν την πρόσβαση στην ανεξάρτητη ενημέρωση μπορούν τώρα να αποκτήσουν πρόσβαση στο περιεχόμενο της DW με ασφάλεια και ανωνυμία, με την υποστήριξη του OTF (Οpen Technology Fund) καθώς και του προγράμματος Tor. H DW έχει εγκαταστήσει έναν διακομιστή μεσολάβησης, ο οποίος επιτρέπει την πρόσβαση στο περιεχόμενο της dw.com μέσω διαδικτυακής διεύθυνσης στο δίκτυο Tor.

Oι ιστοσελίδες που είναι προσβάσιμες μέσω Tor (The Onion Routing) μπορούν να αναγνωριστούν από την επέκταση '.onion.' Ένα ειδικό πρόγραμμα περιήγησης όπως το Firefox-based Tor browser είναι απαραίτητο προκειμένου να έχετε πρόσβαση στις ιστοσελίδες. Εκτός από την Deutsche Welle, μέχρι στιγμής λίγες ιστοσελίδες ΜΜΕ πχ. των New York Times ή του BBC διαθέτουν διευθύνσεις onion.

Την τελευταία δεκαετία η DW χρησιμοποιεί ένα πρόγραμμα που εμποδίζει τη λογοκρισία και ονομάζεται Psiphon. Το πρόγραμμα αυτό λειτουργεί χρησιμοποιώντας ένα δίκτυο διαφορετικών διακομιστών μεσολάβησης (ενδιάμεσος μεταξύ χρήστη και διαδικτυακής πηγής). Με αυτή την τεχνολογία οι χρήστες σε χώρες, όπως η Κίνα και το Ιράν, αποκτούν τη δυνατότητα πρόσβασης σε αμερόληπτες πληροφορίες και αξιόπιστες πηγές.

Xρησιμοποιώντας αυτή την τεχνολογία, θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα: η DW δεν θα σταματήσει ποτέ να προωθεί την ιδέα του ελεύθερου διαδικτύου (free Internet) και να παρέχει ανεξάρτητη, ποιοτική ενημέρωση και πληροφορίες σε ΚΑΘΕ γωνιά του πλανήτη. (...)

Πηγή: Deutsche Welle
Διαβάστε ολόκληρη την καμπάνια της Deutsche Welle στο:
Τι κρατά ξύπνιους τους αυταρχικούς ηγέτες;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου