1 Νοεμβρίου 2020

Το «τσιμέντο» της Ακρόπολης

Από τη δεκαετία του '60 και για έξι δεκαετίες πάντοτε οι βασικές διαδρομές της Ακρόπολης, εκεί όπου κινείται ο πολύς κόσμος, ήταν στρωμένες με τσιμέντο. Όμως, με τα χρόνια, το υλικό καταστράφηκε και οι διαδρομές αυτές αποτελούσαν πλέον παγίδα. Έτσι, στον Βράχο της Ακρόπολης, επιστρώνονται και πάλι οι βασικές διαδρομές, ώστε να διευκολύνουν την πρόσβαση ακόμη και των ΑμεΑ, των ηλικιωμένων, των πολιτών με προβλήματα υγείας. Κάποιοι όλα αυτά τα 
καταδικάζουν. 

Σε άρθρο στο liberal.gr με τίτλο "Η αλήθεια για το… «τσιμέντο» της Ακρόπολης", διαβάζουμε: 

"Τις τελευταίες ημέρες στον Ιερό Βραχο επιστρώνονται κάποιες διαδρομές με σκυρόδεμα, όπου το τσιμέντο συμμετέχει με ποσοστό 12%, παρέμβαση απαραίτητη καταρχήν για να μετακινούνται με ασφάλεια οι ΑμεΑ, αλλά και το μεγάλο πλήθος των επισκεπτών. Σε αυτήν την άκρως απαραίτητη επέμβαση βρήκε να «πατήσει» η αξιωματική αντιπολίτευση, φωνάζοντας εδώ και ημέρες ότι το υπ. Πολιτισμού “τσιμεντώνει” την Ακρόπολη".

"Η αλήθεια είναι ότι διάδρομοι με σκυροδέματα υπήρχαν ήδη από το 1978, οπότε και η Επιτροπή Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως, είχε στρώσει από τα Προπύλαια μέχρι τον Παρθενώνα και πιο πέρα, ένα σωτήριο διάδρομο με τσιμέντο... Το σκυρόδεμα είναι φιλικό προς το περιβάλλον και φυσικά η τοποθέτησή του είναι απολύτως αναστρέψιμη, όπως και τώρα... Έκτοτε κατά καιρούς γίνονται τοπικά επιστρώσεις με νέο τσιμέντο, ώστε να είναι ασφαλής ο περίπατος στον Ιερό Βράχο... Οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε είναι αψευδείς μάρτυρες". 

Φωτογραφία του Σωκράτη Μαυρομμάτη, του 1978 

"Για όσους δεν το γνωρίζουν, η Ακρόπολη δεν είχε φυσικό έδαφος ήδη από την κλασική εποχή. Ο Περικλής, προκειμένου να ανεγείρει τους περικαλλείς ναούς είχε βάλει να γίνει ένα τεράστιο χωματουργικό έργο. Τα εδάφη έχουν ξεπλυθεί από τότε, η στάθμη των χωμάτων έχει κατέβει και λίγες κορυφές βράχων βγαίνουν στην επιφάνεια. Σε εκείνα τα σημεία, ιδίως ανάμεσα στον Παρθενώνα και τα Προπύλαια, κινδυνεύεις να γλιστρήσεις ό,τι παπούτσια και να φοράς" αναφέρει το ίδιο άρθρο. 

Δυο ακόμη φωτογραφίες της περιόδου 1983-1984 του ελληνο
αμερικανού φωτογράφου Τοντ Παπατζόρτζ (Τod Papageorge):



Ο αμερικανός με ελληνική ρίζα φωτογράφος Τοντ Παπατζόρτζ (Τod Papageorge) πέρασε τα καλοκαίρια του 1983 και 1984 στην Αθήνα: για ένα μήνα κάθε φορά επισκεπτόταν τον Ιερό Βράχο και απαθανάτιζε τον κόσμο εκεί, δημιουργώντας μια σειρά φωτογραφιών που μοιάζει «χάμενη στο χρόνο, συνδυάζοντας το αρχαίο με το σύγχρονο». Οι υπέροχες, διαχρονικές εικόνες του παρουσιάζονται στο λεύκωμα «Οn the Acropolis» («Πάνω στην Ακρόπολη») των εκδόσεων STANLEY/BARKER*

Η απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού

Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε από τους διαδρόμους με τσιμέντο που στρώνονται στην Ακρόπολη το υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απάντησε στο θέμα. Στην ανακοίνωση αναφέρεται: 

«Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εκφράζει τη χαρά του που ευαίσθητοι πολίτες ανησύχησαν για τις διαδρομές, που επιστρώνονται στον Βράχο της Ακρόπολης, ώστε να διευκολύνουν την πρόσβαση των ΑμεΑ, των ηλικιωμένων, των πολιτών με προβλήματα υγείας.

Εκφράζει ταυτόχρονα και τη λύπη του γιατί οι ίδιοι ευαίσθητοι πολίτες που διαμαρτύρονται, θα πρέπει μην έχουν επισκεφθεί τον Ιερό Βράχο τουλάχιστον επί μία εικοσαετία, που αυτές οι διαδρομές υφίστανται στρωμένες με τσιμέντο. Η διαφορά είναι ότι με το χρόνο και με το πέρασμα εκατομμυρίων επισκεπτών, όλα αυτά τα χρόνια, το υλικό έχει καταστραφεί και οι διαδρομές αποτελούν παγίδα ακόμα και για τους μη έχοντες δυσκολίες στην κίνηση.

Με τη λειτουργία του ανελκυστήρα πλαγιάς, που θα επιτρέπει με ασφάλεια και άνεση την άνοδο των επισκεπτών, που δυσκολεύονται για ποικίλους λόγους, στο μνημείο, βελτιώνονται οι υφιστάμενες διαδρομές με υλικό, το οποίο έχουν εγκρίνει η Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως, υπό την προεδρία του ακαδημαϊκού Μανώλη Κορρέ και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι από όλο τον κόσμο έρχονται κάθε χρόνο για επισκεφθούν τον Ιερό Βράχο. Ας μην είναι αυτό το προσκύνημα προνόμιο όσων δεν αντιμετωπίζουν κανέναν πρόβλημα στην ανάβαση. ΑμεΑ, ηλικιωμένοι, άνθρωποι με ποικίλα προβλήματα έχουν δικαίωμα να δουν και να θαυμάσουν από κοντά τα μνημεία της Ακρόπολης, της ημετέρας παιδείας μετέχοντες». 

Πηγές: Με στοιχεία από liberal.gr , protothema.gr αλλά και την παλαιότερη ανάρτησή μας *Πάνω στην Ακρόπολη, τη δεκαετία του ’80 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου