29 Δεκεμβρίου 2014

Στις 25 Ιανουαρίου οι πρόωρες εκλογές

Εκλογές στις 25 Ιανουαρίου ανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στο διάγγελμά του αμέσως μετά το αποτέλεσμα της τρίτης ψηφοφορίας στην Βουλή. Όπως και στην δεύτερη ψηφοφορία της περασμένης Τετάρτης, έτσι και σήμερα στην τρίτη ψηφοφορία 168 βουλευτές ψήφισαν υπέρ του Σταύρου Δήμα και 132 παρών, γεγονός που οδηγεί στη διάλυση της Βουλής και την προσφυγή στις κάλπες. Οι σχετικές δηλώσεις των αρχηγών στη συνέχεια: 

«Δυστυχώς, μια μειοψηφία 132 βουλευτών, μέσα στους οποίους συναθροίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή, σέρνουν τη Χώρα σε πρόωρες εκλογές. Όλοι όσοι καταψήφισαν φέρνουν ακέραιη την ευθύνη για μιαν εξέλιξη που δεν την ήθελε η Ελληνική κοινωνία».
«Αυτό που δεν έκανε η Βουλή, είναι τώρα η ώρα να το κάνει ο ίδιος ο λαός! Να διώξει την αβεβαιότητα και να αποκαταστήσει στη Χώρα τη σταθερότητα. Να μείνουμε στη σταθερή πορεία δηλαδή των μεταρρυθμίσεων και να βγούμε από την κρίση και τα μνημόνια. Οριστικά. Και τελειωτικά...
»Αύριο θα πάω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα ζητήσω, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, τη διάλυση της Βουλής με προκήρυξη εκλογών το συντομότερο δυνατό, την Κυριακή 25 Ιανουαρίου. Η Χώρα δεν έχει χρόνο για χάσιμο...»
δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για την ελληνική δημοκρατία. Οι Έλληνες βουλευτές, τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης απέδειξαν ότι η δημοκρατία δεν εκβιάζεται, όσες πιέσεις και μεθοδεύσεις και αν κάποιοι σκαρφιστούν. Όταν η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι αποφασισμένη να μπει ένα τέρμα στις πολιτικές των μνημονίων και της λιτότητας, τότε οι βουλευτές δεν μπορούν παρά να ανταποκριθούν στο καθήκον, να εναρμονιστούν με τη λαϊκή βούληση»
«Σήμερα, η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά, που επί δυόμισι χρόνια λεηλάτησε την κοινωνία και που ήδη είχε αποφασίσει και δεσμευτεί για νέα μέτρα, αποτελεί παρελθόν. Με τη θέληση του λαού μας, σε λίγες μέρες θα είναι παρελθόν και τα μνημόνια της λιτότητας. Το μέλλον ήδη ξεκίνησε. Να είστε αισιόδοξοι και χαρούμενοι» 
δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την τρίτη ψηφοφορία στη Βουλή.

Για εκβιασμό των θεσμών από ετερόκλητες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Βενιζέλος. Η χώρα οδηγείται σε εκλογές με ευθύνη και της Χρυσής Αυγής και αυτό «αποτελεί όνειδος για τη Δημοκρατία» είπε. 

Πηγές: Στοιχεία από tovima.gr και kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου