17 Δεκεμβρίου 2014

Πιο κοντά στις εκλογές μετά το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας

Κατώτερο των προσδοκιών της κυβέρνησης ήταν το αποτέλεσμα της σημερινής πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, στην οποία μοναδικός υποψήφιος ήταν ο κ. Σταύρος Δήμας.

Στην πρώτη αυτή ψηφοφορία, όπου απαιτούνταν 200 ψήφοι για την εκλογή, έλαβαν μέρος 295 βουλευτές, και ο κ. Δήμας έλαβε 160 «ναι», ενώ 135 βουλευτές ψήφισαν «παρών» και 5 ήταν απόντες. 

Έντονος ο προβληματισμός στο κυβερνητικό στρατόπεδο μετά την ψηφοφορία, όπου εκτιμάται ότι πολύ δύσκολα πια, μέσα στο άκρως πολωτικό κλίμα που επικρατεί, θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν τα 180 "ναι" στην τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου.

Αντίθετα μεγαλύτερη αισιοδοξία στο χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία θεωρεί ότι μετά το σημερινό αποτέλεσμα είμαστε πιο κοντά στις εκλογές, από ήμασταν λίγες ώρες πριν.

Τον Σταύρο Δήμα ψήφισαν εκτός των 155 βουλευτών της ΝΔ και ΠαΣοκ και οι ανεξάρτητοι Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Γιώργος Νταβρής, Χρήστος Αηδόνης και Κατερίνα Μάρκου. Έκπληξη πάντως ήταν το "παρών" του ανεξάρτητου βουλευτή Παναγιώτη Μελά, ο οποίος είχε εκφραστεί θετικά για την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα.

«Θέλω να συγχαρώ τους ανεξάρτητους βουλευτές που ψήφισαν τον Σταύρο Δήμα» δήλωσε ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην τρίτη ψηφοφορία.

«Η κινδυνολογία των τελευταίων ημερών έπεσε στο κενό. Η στρατηγική του φόβου κατέρρευσε. Η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται. Σύντομα ο ελληνικός λαός θα είναι πρωταγωνιστής στις εξελίξεις. Τα διέξοδα θα τα δώσει ο ελληνικός λαός και η δημοκρατία» δήλωσε χαμογελώντας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, εξερχόμενος της Βουλής μετά το τέλος της πρώτη ψηφοφορίας.

«Με βάση το σημερινό αποτέλεσμα ανοίγει ο δρόμος για τις εκλογές» δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου