28 Δεκεμβρίου 2014

Χάθηκε αεροσκάφος της AirAsia με 162 επιβαίνοντες

Αεροσκάφος της μαλαισιανής εταιρίας χαμηλού κόστους AirAsia εξαφανίστηκε νωρίς σήμερα το πρωί (07.55 τοπική ώρα) ενώ πετούσε μεταξύ της Ινδονησίας και της Σιγκαπούρης με 162 επιβαίνοντες, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Μεταφορών στη Τζακάρτα. 

Η πτήση QZ8501 της AirAsia είχε αναχωρήσει από το διεθνές αεροδρόμιο Τζουάντα στη Σουραμπάγια, στο νησί Ιάβα της Ινδονησίας και αναμενόταν να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Σάνγκι της Σιγκαπούρης στις 08.30 τοπική ώρα.

Η αεροπορική εταιρία AirAsia ανακοίνωσε ότι επιχείρηση για τον εντοπισμό του αεροσκάφους είναι σε εξέλιξη. «Επί του παρόντος δυστυχώς δεν έχουμε καμιά πληροφορία για την κατάσταση των επιβατών και των μελών του πληρώματος», αναφέρει. «O πιλότος είχε ζητήσει να αποκλίνει από την πορεία πτήσης λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών» που επικρατούσαν. «Η επικοινωνία με το αεροσκάφος χάθηκε ενώ ήταν ακόμα υπό τον έλεγχο των ινδονησιακών Αρχών εναέριας κυκλοφορίας», προσθέτει.

Το αεροσκάφος πετούσε σε ύψος 32.000 ποδών όταν ο πιλότος ζήτησε να «αποκλίνει» από την πορεία πτήσης ώστε το αεροπλάνο να πετάξει σε ύψος 38.000 ποδών για να αποφύγει τα σύννεφα και τις κακές καιρικές συνθήκες, σύμφωνα με την αεροπορική εταιρία.

Στο A320-200 επέβαιναν 162 άνθρωποι: το επταμελές πλήρωμα και 155 επιβάτες, ανάμεσα τους 16 παιδιά και ένα βρέφος.

Το 2014 θα μείνει ως μια «μαύρη χρονιά» στην ιστορία της αεροπορίας της Μαλαισίας με την απώλεια ακόμη δύο αεροσκαφών των εθνικών αερογραμμών Malaysia Airlines.

Στις 8 Μαρτίου, η πτήση MH370 εξαφανίστηκε λίγο μετά την απογείωσή της από την Κουάλα Λουμπούρ με προορισμό το Πεκίνο με 239 επιβαίνοντες. Η εξαφάνισή της παραμένει ανεξήγητη μέχρι σήμερα. Το αεροπλάνο φέρεται να συνετρίβη στο νότιο Ινδικό Ωκεανό, όταν πλέον τα καύσιμά του είχαν εξαντληθεί.

Στις 17 Ιουλίου, ένα άλλο Μπόινγκ της Malaysia Airlines που πραγματοποιούσε την πτήση Άμστερνταμ - Κουάλα Λουμπούρ, εξερράγη εν πτήσει, κατά τα φαινόμενα καταρρίφθηκε από πύραυλο ενώ πετούσε πάνω από την ανατολική Ουκρανία. Στο αεροσκάφος επέβαιναν 298 άτομα, ανάμεσα τους 193 Ολλανδοί.

Πηγές: www.tovima.gr και www.kathimerini.gr 

2 σχόλια:

  1. Το αεροσκάφος της εταιρείας AirAsia από τη Μαλαισία που μετέφερε 162 επιβάτες και πλήρωμα και εξαφανίστηκε το πρωί της Κυριακής από τα ραντάρ μετά την αποτυχημένη προσπάθεια των πιλότων να αλλάξουν πορεία στην πτήση του αεροπλάνου για να αποφύγουν μια καταιγίδα, πιστεύεται ότι συνετρίβη στη θάλασσα, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Ινδονησίας στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σαράντα πτώματα έχουν ήδη περισυλλεγεί από τη θάλασσα, από το αεροπλάνο της AirAsia το οποίο χάθηκε από τα ραντάρ από την Κυριακή, δήλωσε προς το πρακτορείο Reuters εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού της Ινδονησίας. Επίσης Ινδονήσιοι διασώστες ανέσυραν σήμερα συντρίμμια του αεροσκάφους από τη θαλάσσια περιοχή στα ανοικτά της ακτής του Βόρνεο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή