30 Δεκεμβρίου 2014

Bloomberg: Η τρόικα να διαγράψει μέρος του χρέους της Ελλάδας

Η απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου να προκαλέσει εκλογές απορρίπτοντας τον προεδρικό υποψήφιο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ρίχνει την Ευρώπη πίσω στην αναταραχή. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αποτρέψει μία πλήρη υπαρξιακή κρίση, αν αναγνωρίσει ότι ο οικονομικός πόνος στην Ελλάδα είναι αληθινός και ότι η κόπωση της λιτότητας αποτελεί ζήτημα για περισσότερα από ένα κράτη μέλη του ευρώ. Αυτό αναφέρει ο αρθρογράφος του Bloomberg, Mark Gilbert σε άρθρο του με τίτλο «Πώς να σώσετε την Ελλάδα τώρα». 

Το δημοσίευμα, αφού επισημάνει ότι οι δημοσκοπήσεις κάνουν λόγο για νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, καταλήγει με την εξής προτροπή: .

Η ΕΕ θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τις αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ για χαλάρωση των οικονομικών όρων της Ελλάδας, ή διαφορετικά ρισκάρει να μετατρέψει το πολιτικό δράμα σε μια οικονομική κρίση. Εάν η Ελλάδα εγκατέλειπε το ενιαίο νόμισμα, θα αμφισβητούνταν τα διαπιστευτήρια για την θέση στο ευρώ, και άλλων κρατών-μελών.
«Με την Ελλάδα να βρίσκεται στην εντατική για το άμεσο μέλλον, η τρόικα θα πρέπει να διαγράψει ένα μέρος του χρέους των 322 δισ. ευρώ της χώρας. Είναι μια φρικτή λύση, από τη στιγμή που το κόστος της διαγραφής του χρέους θα βαρύνει τους φορολογούμενους της ευρωζώνης, αλλά είναι καλύτερη από οποιαδήποτε εναλλακτική λύση στον ορίζοντα».

Πηγές: capital.gr και euro2day.gr
Περισσότερα στο: http://www.capital.gr/newsTheme.asp?id=2190086 
http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1289018/bloomberg-anapofefkto-to-koyrema-toy-ellhnikoy.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου