16 Δεκεμβρίου 2014

Το «Ελληνικό Σήμα» κάνει την εμφάνισή του

Το «Ελληνικό Σήμα» θα αρχίσουν να βλέπουν οι καταναλωτές τις επόμενες μέρες στις συσκευασίες γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων καθώς και στα αλκοολούχα προϊόντα. 

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως σκοπός του Σήματος είναι η εδραίωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών  στα προϊόντα που δηλώνονται ελληνικά και η αποφυγή παραπλάνησής τους, η προστασία των συμφερόντων των παραγωγών από απομιμήσεις και αθέμιτο ανταγωνισμό καθώς και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς των ελληνικών επιχειρήσεων.

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός ανέφερε ότι μπορεί κάθε κλάδος να υποβάλει σχετικό αίτημα για την απόκτηση σήματος στην αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Ανάπτυξης.

Για την απονομή του σήματος, τα προϊόντα και οι υπηρεσίες πρέπει να πληρούν τις προδιαγραφές που θέτουν οι διεθνείς, κοινοτικές και εθνικές διατάξεις σχετικά με τα χαρακτηριστικά, τις επισημάνσεις, την ασφάλεια και την προστασία του καταναλωτή.

Επίσης θα πρέπει από την παραγωγή ή την επεξεργασία τους να προκύπτει εγχώρια προστιθέμενη αξία. Δηλαδή, για τα φυσικά προϊόντα βασικό κριτήριο είναι η παραγωγή ή εκτροφή ή συγκομιδή -ανάλογα με το προϊόν- στην ελληνική επικράτεια. Για τα μεταποιημένα φυσικά προϊόντα πρέπει ποσοστό της μάζας των συστατικών ή της μάζας της βασικής πρώτης ύλης που χρησιμοποιείται να προέρχεται από την Ελλάδα.

Για τα λοιπά βιομηχανικά και βιοτεχνικά προϊόντα και υπηρεσίες κριτήριο απονομής του σήματος ορίζεται το ποσοστό του κόστους παραγωγής που πραγματοποιείται στη χώρα μας.

Πηγές:  
naftemporiki.gr και ΑΜΠΕ 
http://www.naftemporiki.gr/finance/story/891280/ksekina-tin-emfanisi-tou-to-elliniko-sima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου