16 Δεκεμβρίου 2014

Μακελειό σε σχολείο του Πακιστάν έπειτα από επίθεση Ταλιμπάν

Σοκ σε ολόκληρο τον κόσμο προκαλεί η βάρβαρη επίθεση των Ταλιμπάν σε σχολείο για παιδιά στρατιωτικών στην Πεσαβάρ του Πακιστάν, που είχε σαν αποτέλεσμα τουλάχιστον 132 παιδιά ηλικίας 12-18 ετών να σκοτωθούν, σε ένα σύνολο 141 νεκρών, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του φρικτού μακελειού. Πρόκειται για την πιο πολύνεκρη επίθεση στην ιστορία της χώρας. 

Τουλάχιστον έξι ένοπλοι εισέβαλλαν το πρωί της Τρίτης στο σχολείο και άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως, σπέρνοντας τον θάνατο στο πέρασμά τους. Ακολούθησε επέμβαση του στρατού που έληξε αρκετές ώρες αργότερα με όλους τους Ταλιμπάν νεκρούς. 

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε αμέσως οργάνωση των Ταλιμπάν. Σύμφωνα με εκπρόσωπο των Ταλιμπάν, η επίθεση πραγματοποιήθηκε ως απάντηση στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που πραγματοποιεί το Πακιστάν κατά θέσεων Ταλιμπάν στα βόρεια της χώρας. 

Για «εθνική τραγωδία» μιλά ο πρωθυπουργός της χώρας, ενώ η διεθνής κοινότητα καταδικάζει την «θρασύδειλη τρομοκρατική επίθεση» στο σχολείο του Πακιστάν με τους πιο σκληρούς όρους. 

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ χαρακτήρισε ως πράξη «φρίκης και ανανδρίας», την έφοδο ενόπλων εναντίον «ανυπεράσπιστων παιδιών την ώρα που μάθαιναν». «Κανένας σκοπός δεν μπορεί να δικαιολογήσει τέτοια βαρβαρότητα. Καμιά διαμαρτυρία δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για μια τέτοια φρίκη», επισήμανε ο Μπαν Γκι-μουν. «Η μόρφωση είναι δικαίωμα κάθε παιδιού. Το να πηγαίνει ένα παιδί στο σχολείο δεν θα έπρεπε να είναι μια πράξη γενναιότητας».

«Πουθενά στον κόσμο δεν θα πρέπει να είναι πράξη θάρρους για ένα παιδί το να πηγαίνει στο σχολείο. Και όμως, σε περιοχές του Πακιστάν, του Αφγανιστάν και της Νιγηρίας, το να πάει κάποιος στο σχολείο χρειάζεται απίστευτο κουράγιο και αποφασιστικότητα» δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζάιντ Ράαντ αλ Χουσεΐν.

Πηγές: Στοιχεία από 
tovima.gr και kathimerini.gr 16.12.2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου