22 Δεκεμβρίου 2014

WSJ: Οι πολιτικές εξελίξεις «παγώνουν» τις επενδύσεις στην Ελλάδα

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα έχουν οδηγήσει σε «πάγωμα» των επενδύσεων, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal, σημειώνοντας ότι εάν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας αυτόν τον μήνα, το κοινοβούλιο θα διαλυθεί και η χώρα θα οδηγηθεί σε εθνικές εκλογές. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το ενδεχόμενο των εκλογών και η προοπτική ανάληψης της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος «απορρίπτει το πακέτο διάσωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» προκαλεί «ανατριχίλα» σε επιχειρηματικά στελέχη.

«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη συγκυρία στην Ελλάδα» δηλώνει στη WSJ ο γενικός διευθυντής της ενεργειακής εταιρείας «ΕΛΤΕΧ Άνεμος» Θεόδωρος Σιετής, προσθέτοντας: «Σε μία περίοδο που πρέπει να γίνονται επενδύσεις και η χώρα να κινείται γρήγορα μπροστά, τα πράγματα αντιθέτως επιβραδύνονται».

Όπως επισημαίνει η WSJ, καθυστερήσεις παρατηρούνται και στις αποκρατικοποιήσεις, την ώρα που στελέχη της τουριστικής βιομηχανίας «προειδοποιούν ότι οι προκρατήσεις για το επόμενο καλοκαίρι, που συνήθως πραγματοποιούνται τον Δεκέμβριο, έχουν επίσης σταματήσει».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι οι επενδυτές «ξεφορτώνονται» ελληνικές μετοχές και κρατικά ομόλογα με τις απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών να ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ αυτόν τον μήνα, ενώ η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων εκτινάχθηκε στο 9%.

Επιφυλακτικοί είναι και οι ξένοι επενδυτές. Αυτόν τον μήνα συγκεντρώθηκαν δεκάδες από τους μεγαλύτερους μάνατζερ επενδυτικών ταμείων στο Metropolitan Club της Νέας Υόρκης για ένα συνέδριο σχετικά με επενδυτικές συμφωνίες στην Ελλάδα, αλλά υπήρξαν λίγοι που δέχθηκαν προσφορές, σημειώνει η WSJ. 

Πηγές: www.naftemporiki.gr, http://www.kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου