31 Δεκεμβρίου 2014

Μεγάλες απώλειες κατά 29% στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 2014

Πολύ μεγάλες απώλειες, της τάξης του 29%, κατέγραψε το 2014 το Χρηματιστήριο Αθηνών. Ήταν η μεγαλύτερη πτώση των τριών τελευταίων ετών σε επίπεδο Γενικού Δείκτη. Πολύ χειρότερες ήταν οι επιδόσεις του τραπεζικού κλάδου που υποχώρησε το ίδιο έτος κατά 46,5%. Πλέον "καταστροφικός" μήνας ήταν ο Δεκέμβριος. 


Και όλα αυτά μετά από δυο θετικές χρονιές. Ειδικότερα το 2013 το Χρηματιστήριο Αθηνών είχε σημειώσει κέρδη 28,13%. 

Κατά το 2014 και πάλι: Από τις 25 μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης μόνο δύο κατάφεραν να κλείσουν με κέρδη, η Αεροπορία Αιγαίου (+34,5%) και η Folli Follie (15,6%), ενώ όλες οι άλλες έκλεισαν με σημαντικές (στη μέγιστη πλειοψηφία τους) απώλειες. Την χειρότερη επίδοση είχε η Eurobank (-66,2%) και μετά η Εθνική Τράπεζα (-61,8%). Ακολουθούν οι ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (-50,9%), ΜΙΓ (-50,1%), ΔΕΗ (-50,0%) και ΕΛΠΕ (-49,9%). Πολύ σοβαρές ήταν και οι απώλειες των: Τράπεζα Πειραιώς (-40,5%), ΟΛΠ (-39,5%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-33,0%), Άλφα Bank (-25,8%), ΕΕΕ (-25,3%) και Μυτιληναίος (-18,3%). Συγκρατημένες ήταν οι απώλειες των: ΟΠΑΠ (-8,0%), ΟΤΕ (-5,9%) και Τιτάνα (-3,2%). 

Η τελευταία συνεδρίαση του έτους (31.12.2014) ήταν περισσότερο διαδικαστικού χαρακτήρα και παρόλο που ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,23%, στις 826,18 μονάδες, ο τζίρος δεν ξεπέρασε τα 30 εκατ. ευρώ. 

Και μια σύντομη επισκόπηση του 2014 στο Χρηματιστήριο Αθηνών (από το capital.gr):  

Το πρώτο εξάμηνο του έτους θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από μεγάλη αισιοδοξία, με την ελληνική οικονομία να κάνει συνεχώς βήματα προς το καλύτερο. Οι τράπεζες οχυρώθηκαν με ιδιωτικές τοποθετήσεις έναντι τυχόν κεφαλαιακών αναγκών που θα προέκυπταν από τα stress test της ΕΚΤ, η Ελλάδα βγήκε στις αγορές μετά από απουσία 4 ετών με έκδοση 5ετούς ομολόγου, ενώ η ελληνική οικονομία γνώρισε πρωτογενές πλεόνασμα μετά από αρκετά χρόνια. 

Ο Ιούνιος ξεκίνησε έχοντας πίσω του αφήσει ένα μεγάλο rebalancing που διενεργήθηκε τον Μάιο, σε δείκτες MSCI και FTSE, λόγω της αύξησης των μετοχών σε κυκλοφορία, που προέκυψαν από τις αυξήσεις κεφαλαίου στις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Από εκεί κι έπειτα, η αγορά άρχισε να γίνεται πιο τραπεζοκεντρική. 

Το δεύτερο εξάμηνο μπήκε με το... δεξί για το ελληνικό χρηματιστήριο ενώ το κλίμα βοήθησε και η κίνηση - ματ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (στις 5 Ιουνίου) οπότε ο κ. Draghi μείωσε τα επιτόκια σε μηδενικά σχεδόν επίπεδα και ανακοίνωσε στοχευμένες μακροπρόθεσμες πράξεις αναχρηματοδότησης (TLTROS) και εντατικοποίηση των προπαρασκευαστικών εργασιών για αγορές στοιχείων τίτλων με κάλυψη περιουσιακών στοιχείων (asset-backed securities, ABS). 

Καθώς η αγορά έγινε πιο «ανοιχτή» στις ξένες αγορές και λίγο πριν αγγίξει ξανά το επίπεδο των 1.300 μονάδων στα μέσα Ιουνίου ξεκίνησε μία επιφυλακτικότητα από πλευράς επενδυτών λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων σε Ιράκ και Ουκρανία. Στη συνέχεια ήρθε ο Ιούλιος με το κρούσμα της πορτογαλικής Banco Espirito Santo να θέτει ερωτήματα αναφορικά με την "υγεία" του τραπεζικού συστήματος του ευρωπαϊκού νότου, ενώ την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να βγει και πάλι στις αγορές με 3ετές ομόλογο. Ωστόσο, λόγω των συνθηκών κατέβασε στο μισό τον πήχη, καθώς από το ποσό των 3 δισ. ευρώ στο οποίο στόχευε αρχικά, περιορίστηκε στο να ζητήσει 1,5 δισ. φοβούμενη την επιδείνωση στις διεθνείς αγορές. 

Εκεί κάπου χρονικά χάλασε η... συνταγή του "Success Story" για την Ελλάδα, σε μία οικονομία που προσπαθούσε να ορθοποδήσει ξανά, οι ισορροπίες ήταν εύθραυστες και οι χειρισμοί έπρεπε να είναι λεπτοί. Στα τέλη του μήνα, ήρθε να προστεθεί και η «επιλεκτική» χρεοκοπία της Αργεντινής για δεύτερη φορά σε 13 χρόνια. 

Οι όγκοι συναλλαγών επίσης άρχισαν να μειώνονται και ακολούθησε ένας σχετικός... ήρεμος Αύγουστος με όχι πολλά δρώμενα. 

Το τελευταίο τρίμηνο του έτους υπήρξε καταλυτικό με την αγορά να οδηγείται πλέον τελείως από τις εσωτερικές εξελίξεις που ξεκίνησαν με την ολοκλήρωση της ΔΕΘ. Το ελληνικό χρηματιστήριο παρέμεινε στις αναπτυγμένες αγορές "κατ’ εντολή" FTSE, ενώ οι τράπεζες άρχισαν να πάλλονται από πιθανές αποτυχίες στα ευρωπαϊκά stress test που διεξήχθησαν τον Οκτώβριο. 

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου άρχισε την... ανιούσα και ο Σεπτέμβριος άφησε το Γενικό Δείκτη 8,4% χαμηλότερα από τον Αύγουστο. 

Ο Οκτώβριος εξελίχθηκε επεισοδιακός με το Γενικό Δείκτη να χάνει μετά από καιρό τις 1.000 μονάδες και να γίνεται τριψήφιος ενώ οι τράπεζες χαρακτηρίστηκαν από μεγάλες εξάρσεις ενόψει της ευρωπαϊκής άσκησης. 

Στις 14, 15 και 16 Οκτωβρίου είδαμε το μίνι κραχ στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά από την πρόωρη απεμπλοκή που πρότεινε η Ελλάδα από το πρόγραμμα στήριξης καθώς για πολλούς αυτό συνδέεται με δημοσιονομική χαλάρωση και εκτροχιασμό. Η απόδοση στο 10ετές ομόλογο ξεπέρασε το 7% για πρώτη φορά από το Μάρτιο. Ο Γ.Δ έχασε 13,56% σε τρεις συνεδριάσεις και ο τραπεζικός -14,56%. 

Το κλίμα επιδεινώθηκε αρκετά και η αγορά αποπροσανατολίστηκε μη έχοντας συγκεκριμένη κατεύθυνση. Τα stress test της 26ης Οκτωβρίου δεν ηρέμησαν τις συνεδριάσεις που θα ακολουθούσαν και η μεταβλητότητα έγινε ξανά αισθητή στο ταμπλό. Στη συνεδρίαση της 27ης που ακολούθησε τα αποτελέσματα των stress test ο τραπεζικός δείκτης από κέρδη +6,16% στην αρχή της συνεδρίασης υποχώρησε άνω του 3%. 

Το Νοέμβριο, η "Λεωφόρος Αθηνών" (κάποτε το λέγαμε η "Σοφοκλέους") ξεθάρρεψε για λίγο έχοντας αφήσει πίσω της τον "κόκκινο" Οκτώβρη και στα μέσα του Νοεμβρίου ανακοινώθηκε και η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας (το 3ο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο) στο 0,7%. 

Κάπου εκεί, όταν τα μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για το Grecovery (ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας), ο Γενικός Δείκτης έσπασε το πτωτικό σερί 7 μηνών και η τάξη αποκαστάθηκε. Όχι όμως για πολύ...

Στις 8 Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση συνασπισμού αποφάσισε να επισπεύσει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας μία... ώρα νωρίτερα. Στις 9 Δεκεμβρίου, το Χρηματιστήριο Αθηνών βίωσε τη μεγαλύτερη πτώση από το 1987 και έκτοτε δεν μπόρεσε να... αναρρώσει ουσιαστικά. Ο μήνας τελείωσε με την κυβέρνηση να μην καταφέρνει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την παρούσα βουλή και να οδηγούμαστε σε πρόωρες εκλογές στις 25 του επόμενου μήνα. 

Το σχεδιάγραμμα δείχνει την πορεία του MSCI Greece στην τετραετία έναντι του δείκτη MSCI Europe. Πέραν του γεγονότος ότι το 2014, ο MSCI Greece έσπασε το ανοδικό σερί δύο ετών (2012,2013) φάνηκε η μικρότερη συσχέτιση της ελληνικής αγοράς έναντι των ευρωπαϊκών. Έτσι με εμπειρικό τρόπο, αυτό που πρέπει να ανησυχεί είναι ο μικρότερος κίνδυνος μετάστασης που θα έχει μία ελληνική τραγωδία στις αγορές, καθώς αν ο «ιός» δεν μεταδίδεται, τότε δεν υπάρχει λόγος κινητοποίησης και επέμβασης. 

Και κάτι για τις "Προοπτικές" του Χρηματιστηρίου Αθηνών (από το euro2day.gr):

"Το τελευταίο πράγμα που ήθελαν οι Αγορές τα Χριστούγεννα ήταν εκλογές στην Ελλάδα", σημειώνει το Marketwatch. Ωστόσο, αναφέρει το άρθρο, στην πραγματικότητα οι εκλογές ενδέχεται να είναι μια μεγάλη ευκαιρία για εκείνους τους επενδυτές που διαθέτουν γερά νεύρα.

Αυξημένη μεταβλητότητα στην Αγορά, δεδομένης της υψηλότερης αβεβαιότητας αναφορικά με το πιθανό αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα και την στάση που θα τηρήσει η νέα Κυβέρνηση, ιδιαίτερα δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κυβερνήσει ποτέ, βλέπει η Barclays, επισημαίνοντας ότι οι δημοσκοπήσεις αφήνουν επίσης να εννοηθεί ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, κάτι που υποδηλώνει ότι θα πρέπει να αναζητήσει εταίρο/εταίρους, με κάποια μέλη του ΠΑΣΟΚ ή και του Ποταμιού.

"Εξακολουθώ να πιστεύω πως είναι απίθανο να βγει η Ελλάδα από το ευρώ, αλλά δεν είναι αδύνατο" δήλωσε ο David Gordon, πρόεδρος της International Capital Strategies μιλώντας το CNBC.

Αξίζει να διακρατήσει κανείς σε μια περίοδο αστάθειας –εν όψει τον εκλογών του επόμενου μήνα- τα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα πιο μακροπρόθεσμης λήξης, σύμφωνα με τη Morgan Stanley. Το "sell off" των 10ετών ομολόγων ώθησε τις αποδόσεις τους στο υψηλότερο κλείσιμο των τελευταίων 15 μηνών χθες, εν μέσω ανησυχιών ότι οι εκλογές του Ιανουαρίου θα φέρουν στην εξουσία τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αντιτίθεται σε ορισμένες από τις απαιτήσεις των διεθνών πιστωτών της Ελλάδας. Οι αποτιμήσεις των Ελληνικών ομολόγων πλέον παρέχουν μια ελκυστική ευκαιρία ρίσκου-ανταπόδοσης, σύμφωνα με την σχετική έκθεση της Morgan Stanley. 

Παρ' όλα αυτά ας ελπίσουμε σε μια καλύτερη χρονιά το 2015... 

Πηγές: www.capital.gr και www.euro2day.gr

Σχετικές αναρτήσεις:
Με κέρδη 28,06% έκλεισε για το 2013 το Χρηματιστήριο της Αθήνας
Γιατί κατέρρευσε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών;
Δεύτερη ημέρα κατάρρευσης στο Χρηματιστήριο της Αθ...
Αλλεπάλληλα Κραχ στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου