18 Δεκεμβρίου 2014

Handelsblatt: «Όλα ή τίποτα στην Αθήνα»

Η προεδρική εκλογή αναμένεται να κρατήσει με κομμένη την ανάσα την Ελλάδα μέχρι το τέλος του χρόνου, ίσως και για πολύ περισσότερο, γράφει σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt με τίτλο «Όλα ή τίποτα στην Αθήνα» και, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, παρατηρεί: «Αν δεν εκλεγεί πρόεδρος ούτε στον τρίτο γύρο στις 29 Δεκεμβρίου θα προκηρυχθούν εκλογές. Σε περίπτωση εκλογικής νίκης του Αλέξη Τσίπρα και πραγματοποίησης των προεκλογικών δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ η χώρα θα βρεθεί, το πιθανότερο, εκτός ευρώ.

Ειδικότερα στο δημοσίευμα της 
Handelsblatt αναφέρονται και τα εξής: 

Η ξαφνική επιστροφή της κρίσης στην Ελλάδα όμως οφείλεται και στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Με την βιαστική του ανακοίνωση ότι η χώρα θα ολοκληρώσει στο τέλος του χρόνου τα προγράμματα προσαρμογής και θα αποχαιρετήσει την τρόικα, προκάλεσε ανησυχία στις αγορές. Τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων βρέθηκαν στα ύψη, ενώ κατέρρευσε το χρηματιστήριο Αθηνών.

Την επομένη της εκλογικής του νίκης ο Αλέξης Τσίπρας θα είχε ως πρωθυπουργός δύο επιλογές: α) Διαπραγματεύεται περαιτέρω παράταση του προγράμματος στήριξης και ολοκληρώνει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Και τα δύο όμως προϋποθέτουν επιβολή νέων μέτρων και μεταρρυθμίσεων. β) Ο Αλέξης Τσίπρας καταγγέλλει τις συμφωνίες με τη ΕΕ και το ΔΝΤ. Μια στάση πληρωμών θα ήταν τότε ζήτημα μερικών εβδομάδων, ενώ η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη αναπότρεπτη.

Ακόμα κι αν ο Αλέξης Τσίπρας σταματήσει να εξυπηρετεί το χρέος θα πρέπει να συνεχιστεί η καταβολή μισθών και συντάξεων. Η μόνη του επιλογή θα ήταν τότε επιβολή έκτακτης εισφοράς στις μεγάλες καταθέσεις. Όλα αυτά βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι οι Έλληνες δεν θα προχωρήσουν προεκλογικά σε μαζικές αναλήψεις. Σε αυτή την περίπτωση η χώρα θα επέστρεφε αναγκαστικά στη δραχμή».

Πηγή: Deutsche Welle
Περισσότερα στο: http://dw.de/p/1E646

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου