29 Δεκεμβρίου 2014

Αρνητική η αντίδραση του Χρηματιστηρίου στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών

Μεγάλες απώλειες κατέγραψε σήμερα Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, αντιδρώντας έτσι αρνητικά, όπως αναμενόταν, στην αδυναμία της Βουλής να εκλέξει τον επόμενο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την προκήρυξη προωρων εκλογών για τις 25 Ιανουαρίου. 

Η άκαρπη ψηφοφορία στη Βουλή, αν και αναμενόμενη, οδήγησε αρχικά την αγορά έως και 11,3% χαμηλότερα, στις 756,80 μονάδες. Στη συνέχεια, αφού ξεπέρασε το αρχικό σοκ, οι απώλειες σταδιακά περιορίστηκαν για να κλείσει τελικά ο Γενικός Δείκτης στις 819,81 μονάδες με πτώση 3,91%. Να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη είναι το χαμηλότερο των 17 μηνών και πλέον, με το αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 16/7/2013 (818,62 μονάδες).

Ο κλάδος που πλήγηκε περισσότερο ήταν αυτός των τραπεζών, καθώς στα χαμηλά της συνεδρίασης κατέγραφε απώλειες που πλησίαζαν το 20%. Οι μετοχές των ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΕΤΕ και ΑΛΦΑ εισήλθαν σε νέα χαμηλά 52 εβδομάδων. Ανάλογη, με μικρότερη όμως ένταση, ήταν η πτωτική συμπεριφορά και των υπόλοιπων blue chips. 

Πιέσεις και στα ομόλογα σήμερα, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να έχει αναρριχηθεί στο 9,3%, του 5ετους στο 10,3% και του 3ετους στο 11,74%. 

Απόλυτα επιφυλακτικοί (σύμφωνα με το euro2day.gr) δηλώνουν όλοι οι επαγγελματίες του χώρου, υπερτονίζοντας ότι η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά εισέρχεται σε φάση πτωτικής αναμονής, όπου τα θεμελιώδη των εισηγμένων εταιρειών περνάνε σε δεύτερη μοίρα, τα όποια πιθανά επιχειρηματικά deals θα "μπουν στα συρτάρια"και η Αγορά με κομμένη την ανάσα θα επικεντρωθεί στις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις, με τους εν δυνάμει πωλητές να διαμορφώνουν κλίμα και διαθέσεις. 

Πηγές: www.euro2day.gr και www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου