20 Δεκεμβρίου 2014

Η Πλάκα απειλείται ξανά

Με την παρέμβαση του νομοθέτη, στα τέλη της δεκαετίας του ’70, όταν στην Πλάκα στο μεγαλύτερό της τμήμα διασώθηκε, στις δεκαετίες που ακολούθησαν σταδιακά αναγεννήθηκε. Σήμερα, 35 χρόνια μετά, η περιοχή απειλείται για ακόμα μια φορά με την Aπόφαση καταστροφής της Πλάκας που προτείνει το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η παρέμβαση στην Πλάκα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της "Καθημερινής", ξεκίνησε το 1979 και ήταν πρωτοποριακή ακόμα και για τα σημερινά δεδομένα. Το πρώτο διάταγμα αφορούσε την πεζοδρόμηση της Πλάκας. Στη συνέχεια, το ένα προεδρικό διάταγμα ακολούθησε το άλλο, αντιμετωπίζοντας επιμέρους ζητήματα, από τις άδειες έως τις πινακίδες. Η Πλάκα ανακηρύχθηκε παραδοσιακός οικισμός ως σύνολο, ενώ περίπου 550 κτίριά της κρίθηκαν διατηρητέα με μεμονωμένες αποφάσεις. Το τελευταίο από τα διατάγματα προστασίας της Πλάκας θεσπίστηκε το 1993.

«Η Πλάκα είναι η πρώτη περιοχή της χώρας στην οποία εισήχθη από τον Στέφανο Μάνο η έννοια των χρήσεων γης» λέει ο Γιάννης Μιχαήλ, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. «Χαρακτηριστικό της αποφασιστικότητας της Πολιτείας να εφαρμόσει τον νόμο είναι ότι το 1983 έκλεισαν σε μία ημέρα 42 κέντρα διασκέδασης! Μέσα στις επόμενες δεκαετίες ο πληθυσμός σιγά σιγά επέστρεψε και η περιοχή απέκτησε ανθρώπινο πρόσωπο».

Για να μην κλείσουν άμεσα όλα τα εστιατόρια και οι καφετέριες στην Πλάκα, η νέα νομοθεσία περιείχε μια μεταβατική ρύθμιση: επέτρεπε να συνεχιστεί η λειτουργία καταστημάτων που είχαν άδειες παλαιότερες του 1982, όσο τελούσαν υπό τον ίδιο ιδιοκτήτη. Η ρύθμιση αυτή μπήκε για πρώτη φορά στο στόχαστρο του (τότε) ΥΠΕΧΩΔΕ το 2008, μαζί με άλλες ρυθμίσεις περί επέκτασης καταστημάτων κ.ά. Η κινητοποίηση ήταν τέτοια, που οι διατάξεις αποσύρθηκαν. Επανήλθαν με πιο... έμμεσο τρόπο στο σχέδιο νόμου για το νέο ρυθμιστικό της Αθήνας, αλλά η τύχη τους ήταν η ίδια. Τώρα, επανεμφανίστηκαν σε σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ, το οποίο έχει δεχθεί συνολικά έντονη κριτική ως «ρουσφετολογικό». Χαρακτηριστικό της ποιότητας των ρυθμίσεων είναι ότι, ερωτώμενος από την «Καθημερινή» στην παρουσίαση του σχεδίου νόμου, ο υφυπουργός Νικ. Ταγαράς δεν δίστασε να παραδεχθεί ότι ο δήμος Αθηναίων δεν είχε ερωτηθεί για τη ρύθμιση, ότι το υπουργείο δεν γνωρίζει πόσες άδειες αφορά η ρύθμιση και δεν έχει γίνει καμία μελέτη για το πώς θα επηρεάσει την Πλάκα.

Η αντίδραση υπήρξε και πάλι έντονη. Εκτός από την Ελληνική Εταιρεία, χθες την απόσυρση των ρυθμίσεων ζήτησε και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, προειδοποιώντας ότι «δεν πρόκειται να ανεχθεί τον αιφνιδιασμό που ανατρέπει εν μία νυκτί θεμελιώδεις αρχές του ειδικού καθεστώτος προστασίας στην Πλάκα». Μετά την κατακραυγή το υπουργείο υπόσχεται τροποποιήσεις, αφήνοντας όμως ανέγγιχτες τις βασικές ρυθμίσεις για τις άδειες.

«Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις είναι λάθος από την αρχή έως το τέλος», εκτιμά ο κ. Ζήβας. «Θα καταστρέψουν ό,τι έχει γίνει αυτά τα 30 χρόνια. Για να εξυπηρετηθούν κάποια οικονομικά συμφέροντα θα οδηγηθούμε σε μια νέα εκδοχή αυτού που ζήσαμε το ’70».

Πηγή: www.kathimerini.gr 19.12.2014
περισσότερα στο:
Aπόφαση καταστροφής της Πλάκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου