19 Δεκεμβρίου 2014

Οι χειρότερες επενδυτικές επιλογές της χρονιάς που φεύγει

«Υπήρξε αρκετή ασχήμια στις αγορές μέσα στο 2014». Με αυτά τα λόγια περιγράφει ο Ματ Φίλιπς, της ηλεκτρονικής έκδοσης Quartz, τις επενδύσεις που παρουσίασαν τις μεγαλύτερες απώλειες στο διάστημα του τρέχοντος έτους. 
Οι χειρότερες επενδυτικές επιλογές της χρονιάς που φεύγει, περιλαμβάνουν και το Χρηματιστήριο Αθηνών στην τέταρτη θέση της λίστας με τους οκτώ μεγαλύτερους χαμένους. Η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα στη χώρα προκάλεσαν μεγάλες ρευστοποιήσεις σε ελληνικές μετοχές, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη του χρηματιστηρίου στα χαμηλά επίπεδα του 2012 όταν βρίσκονταν σε έξαρση η κρίση χρέους της χώρας.
Τις μεγαλύτερες απώλειες, 52% έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους, παρουσίασε το ηλεκτρονικό νόμισμα Bitcoin. Απεδείχθη πως χρησιμοποιείται για παράνομες συναλλαγές και «ξέπλυμα» «μαύρου» χρήματος. 
Στη δεύτερη θέση των μεγαλύτερων χαμένων από τις αρχές του 2014 εντοπίζεται το ρούβλι με πτώση 46,5% έναντι του δολαρίου
Ακολουθεί η τιμή του πετρελαίου μπρεντ, η υποχώρηση του οποίου επηρεάζει τη ρωσική οικονομία και κατ’ επέκταση το ρούβλι. 
Λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, με την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα και τις κυρώσεις από τη Δύση, οι αγορές διστάζουν να αναχρηματοδοτήσουν ρωσικά εταιρικά ομόλογα, πυροδοτώντας ήδη πτώση των τιμών κατά 18% μέσα στο 2014.
Το θρίλερ χρεοκοπίας της Αργεντινής έπληξε το πέσο, με απώλειες 24% έναντι του δολαρίου.
Τέλος 
τα εταιρικά ομόλογα των αναδυόμενων αγορών υποχωρούν κατά 11,4% από τις αρχές του έτους. 

Πηγή: www.kathimerini.gr 18.12.2014 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου