30 Δεκεμβρίου 2014

FAZ: Μόνο ηττημένοι από τις πρόωρες εκλογές

Μια μέρα μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα πολιτικοί και σχολιαστές στη Γερμανία προσπαθούν, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, να αξιολογήσουν όλα τα πιθανά ενδεχόμενα για την ίδια τη χώρα, αλλά και την ευρωζώνη έχοντας στο βάθος του κάδρου τον Αλέξη Τσίπρα, που η διαδικτυακή έκδοση του Spiegel αποκαλεί «χαρισματικό εμπρηστή της Ελλάδας». 
Παράλληλα προειδοποιούν ότι η επιλογή για την όποια κυβέρνηση προκύψει από την εκλογική αναμέτρηση είναι μία, η συνέχιση του δρόμου της λιτότητας και η υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα. 

Ειδικότερα για τον σχολιαστή της Frankfurter Allgemeine Zeitung η χθεσινή τροπή των γεγονότων έχει μόνο ηττημένους: 
«Η αποτυχία του Σταύρου Δήμα αποτελεί και μια επώδυνη ήττα για τον πρωθυπουργό Σαμαρά, καθώς το κοινοβούλιο ανέτρεψε τα σχέδιά του να εκλεγεί ένας προσωρινός πρόεδρος για να του δοθεί χρόνος για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τον τρόικα. 
Ικανοποιημένος δεν μπορεί να είναι ούτε και ο Τσίπρας», συνεχίζει ο σχολιαστής. «Γιατί πιθανότατα να πρέπει να ολοκληρώσει αυτός τις διαπραγματεύσεις με τρόπο που να απογοητεύσει τους οπαδούς του (…) Χωρίς νέες διαπραγματεύσεις με την τρόικα ο Τσίπρας δεν πρόκειται να πάρει χρήματα από την τρόικα, και χωρίς χρήματα ακόμη και μια αριστερή κυβέρνηση δεν μπορεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Θα πρέπει να αντιληφθεί ο Τσίπρας ότι δεν μπορεί να θέσει εκτός ισχύος τους νόμους του καπιταλισμού». 
Για την εφημερίδα η ερώτηση όλων των ερωτήσεων είναι άλλη: γιατί ο Αντώνης Σαμαράς επίσπευσε την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και ρίσκαρε μια ενδεχόμενη αποτυχία; Πίστεψε στην πραγματικότητα ότι θα μπορούσε να προσεταιριστεί αρκετούς από τους ανεξάρτητους βουλευτές; Ή επένδυσε σε μια ενδεχόμενη αποτυχία εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας με την ελπίδα ότι σε περίπτωση πρόωρων εκλογών θα μπορούσε να νικήσει τον Τσίπρα βασιζόμενος στην επιτυχημένη πολιτική σταθεροποίησης της χώρας;

Πηγή: Deutsche Welle
http://dw.de/p/1ECGl

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου