30 Δεκεμβρίου 2014

Telegraph: Πιθανό grexit θα οδηγούσε εκτός ευρωζώνης και άλλα κράτη

Ως ευσεβείς πόθους χαρακτηρίζει η βρετανική Telegraph σε σημερινό της δημοσίευμα τις αναφορές εκείνων που υποστηρίζουν πως το ευρώ θα ενισχυόταν από μια ελληνική έξοδο, ξεκαθαρίζοντας πως ενδεχόμενο «Grexit» θα οδηγούσε και άλλα κράτη εκτός της ζώνης του ευρώ.

Η βρετανική εφημερίδα σε άρθρο της σημειώνει πως η Ελλάδα, καθώς και μια σειρά από άλλες περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης, χρειάζονται πράγματι να εγκαταλείψουν το ευρώ για να ανακτήσουν την επιθυμητοί ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του χρέους τους. Ωστόσο, ξεκαθαρίζει πως αυτό θα πρέπει να συμβεί με ελεγχόμενο, διαπραγματεύσιμο και τακτικό τρόπο, με προστασία των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και με τη βοήθεια του ΔΝΤ.

Η εφημερίδα αναφέρει πως οι Έλληνες είναι τόσο απελπισμένοι για τη θέση τους που είναι έτοιμοι να ψηφίσουν το ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που ισοδυναμεί με οικονομική και πολιτική αυτοκτονία, καθώς δεν ανέχονται πια το φάρμακο που έχει συνταγογραφηθεί σε αυτούς από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ξαναγράψει τους κανόνες με τρόπο που να του επιτρέπει να αποτινάξει τα δεσμά της λιτότητας», σημειώνει η Telegraph και προσθέτει πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει εμπλέκει σε ένα παιχνίδι πόκερ με βασικό στοίχημα ή η ΕΕ θα μας δώσει αυτό που θέλουμε, ή θα προκαλέσουμε μια νέα κρίση στην ευρωζώνη.

«Δυστυχώς, το πιο πιθανό αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής είναι η απόλυτη καταστροφή: για την Ελλάδα, η οποία θα δει πως η μπλόφα της πολύ γρήγορα θα αποκαλυφθεί, αλλά και ίσως για την υπόλοιπη ευρωζώνη, η οποία υποτιμά σοβαρά την μετάδοση της κρίσης που θα προέκυπτε στις χρηματοπιστωτικές αγορές από μια χαοτική ελληνική έξοδο», σημειώνει το δημοσίευμα.

Αν και η εφημερίδα αναφέρει πως το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης είναι πολύ ισχυρότερο από ό, τι ήταν κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης του 2011- 2012 και η ευρωζώνη έχει ενισχυθεί με μια σειρά δικτύων ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της υπόσχεση της απεριόριστης αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ξεκαθαρίζει πως η άποψη αυτών που μερικές φορές υποστηρίζουν ότι το ενιαίο νόμισμα θα γινόταν στην πραγματικότητα πιο ισχυρό από μια ελληνική έξοδο, καθώς θα μπορούσε να παράσχει ένα τέτοιο συγκλονιστικό παράδειγμα για τους άλλους είναι απλώς ευσεβείς πόθοι.

«Μόλις οι αγορές δουν πως έχει αποσπαστεί ένα μέλος θα έχει γίνει η αρχή: σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλοι. Και δεν θα είναι δύσκολο να γίνει, αφού το ευρώ έχει καταφέρει να δημιουργήσει σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης πολιτική αστάθεια και απώλεια της εμπιστοσύνης», τονίζει η Telegraph.

Καταλήγοντας ο αρθρογράφος της εφημερίδας σημειώνει πως η Ελλάδα υπήρξε πάντα ο πιο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης, αλλά είναι επίσης και η χώρα που εκπροσωπεί τα τρωτά σημεία και τις αντιφάσεις του ενιαίου νομίσματος, ενώ υποστηρίζει πως το 2015 θα φέρει ένα ακόμη κεφάλαιο στο φαινομενικά ατέρμονο έπος της ευρωζώνης της κρίσης. 

Πηγή: από το www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου