30 Δεκεμβρίου 2014

"Ξανά ανησυχίες με την Αθήνα" - Πως βλέπουν οι Γερμανοί τις ελληνικές εκλογές

Όπως γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung: "Η ελληνική πολιτική υποβάλλει την Νομισματική ένωση του ευρώ σε ακόμη ένα τεστ αντοχής, καθώς η αριστερή ένωση του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να κερδίσει τις εκκρεμούσες πλέον εκλογές νέου κοινοβουλίου υπό τον χαρισματικό αρχηγό Αλέξη Τσίπρα. Δελεάζει τους Έλληνες με ένα τέλος των μισητών υποχρεώσεων λιτότητας και απειλεί επίσης να μην εξυπηρετήσει τα χρέη...

Ο Τσίπρας στην εξουσία; Αυτή η ιδέα είναι ο εφιάλτης των ευρωπαίων πολιτικών, που είναι υπεύθυνοι για τη διάσωση της Ελλάδας. Οι μεταρρυθμίσεις που συνταγογράφησαν στην Αθήνα ήταν τελικά το τίμημα για τα τεράστια προγράμματα βοήθειας, με τα οποία οι ΕΕ, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κρατούν εδώ και πέντε χρόνια το υπερχρεωμένο κράτος μέσα στην Ευρωζώνη.

Οι υποχρεώσεις δεν υπήρχαν μόνο για να βοηθήσουν τους Έλληνες να εξυγιάνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, να εκσυγχρονίσουν την οικονομία και να κάνουν ανταγωνιστική την οικονομία. Οι υποχρεώσεις ήταν ένα κεντρικό επιχείρημα για τις κυβερνήσεις που συμμετείχαν στη διάσωση - ιδιαίτερα για τη γερμανική - ώστε να λάβουν εσωπολιτική υποστήριξη για τις αμφιλεγόμενες πληρωμές. Άλλωστε παρέκαμψαν το σημαντικότερο κανόνα προστασίας της νομισματικής ένωσης: ότι κάθε μέλος του ευρώ είναι υπεύθυνο για τα δικά του χρέη.

Αν ο Τσίπρας κερδίσει και πραγματοποιήσει τις υποσχέσεις του, η πολιτική διάσωσης χάνει κατά το μοτίβο "Χρήματα έναντι μεταρρυθμίσεων" και την τελευταία αξιοπιστία. Αυτή είναι στην περίπτωση της Αθήνας έτσι κι αλλιώς λαβωμένη μέσω διαφόρων χαλαρώσεων των υποχρεώσεων και επαναδιαπραγματεύσεων. Μόλις λίγο πριν τα Χριστούγεννα χορηγήθηκε στους Έλληνες επιπλέον αναβολή, επειδή δεν πραγματοποιήθηκαν μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να έχουν γίνει μέχρι το Δεκέμβρη.

Έτσι χρειάζεται πάντα μεγαλύτερη προσπάθεια από τους ευρωδιασώστες για να κρατήσουν τα προσχήματα, πως εκείνοι θέτουν τους κανόνες. Απο την άλλη είναι γεγονός πως έχουν αποκλείσει μία έξοδο των Ελλήνων από το Ευρώ και επιπλέον ο πρόεδρος της ΕΚΤ Draghi καθησύχασε τις αγορές με τη δέσμευση να κάνει τα πάντα για να κρατήσει ενωμένη τη νομισματική ένωση. Εντωμεταξύ τα ελληνικά χρέη βρίσκονται σχεδόν μόνο στα χέρια δημοσίων πιστωτών των ευρωπαϊκών κρατών. Αν φτάσουμε στο νέο κούρεμα χρέους που απαιτεί ο Τσίπρας, θα έπρεπε να εξηγήσουν τις ζημίες στους ψηφοφόρους τους.

Όποιος και αν κυβερνά στο μέλλον την Ελλάδα, έχει ως εκ τούτου μεγάλα περιθώρια διαπραγμάτευσης - και θα τον χρησιμοποιήσει για να αναγκάσει τους πιστωτές σε περαιτέρω παραχωρήσεις. Οι αγορές είναι σχετικά χαλαρές, γιατί περιμένουν πως οι διασώστες θα είναι ως συνήθως επιεικείς.

πηγή: Frankfurter Allgemeine Zeitung

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου