28 Δεκεμβρίου 2014

Εκτιμήσεις για παραγωγή και τιμές ελαιολάδου

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εκτιμά ότι η ελληνική παραγωγή ελαιολάδου φέτος είναι πιθανό να φτάσει στους 300.000 τόνους (πέρυσι έφτασε στους μόλις 135.000 τόνους) και λόγω της χαμηλής παραγωγής στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Ισπανία, Ιταλία) αναμένει αύξηση της τιμής για τον παραγωγό, που μπορεί να φτάσει και στα 3,40 ευρώ. Όμως παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για υπερβολικές προσδοκίες.

Η εξαιρετικά κακή χρονιά για την Ιταλία λόγω κακών καιρικών συνθηκών και δάκου -στοιχεία της ISTAT (olive news.gr) προβλέπουν ότι η παραγωγή φέτος στην Ιταλία είναι 302.000 από 464.000 την προηγούμενη σεζόν- αλλά και η χαμηλή παραγωγή για την Ισπανία, ανοίγουν σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις τον δρόμο στο ελληνικό ελαιόλαδο. 

Με τα έως τώρα δεδομένα, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ στην "Καθημερινή", οι τιμές για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έχουν διαμορφωθεί κατά μέσον όρο στα 3 ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις έφτασαν τα 3,20. Ωστόσο παράγοντες της αγοράς εφιστούν την προσοχή στους παραγωγούς τονίζοντας ότι  η αυξημένη αισιοδοξία που έχει καλλιεργηθεί φέτος μπορεί να προκαλέσει ανώμαλη προσγείωση.  

Τόσο οι Ιταλοί όσο και οι Ισπανοί δεν διαθέτουν τη ρευστότητα που είχαν τα προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα να είναι φειδωλοί στις παραγγελίες τους. Από την άλλη, πραγματικά οι Ιταλοί χρειάζονται ελαιόλαδο προκειμένου να καλύψουν τη δική τους ζήτηση. Φυσικά αναζητείται χύμα ελαιόλαδο προκειμένου να αναμειχθεί με το ιταλικό και στη συνέχεια να πουληθεί ως γηγενές κατά τη συνήθη τακτική. Η νομοθεσία της χώρας επιτρέπει το ελαιόλαδο να αναγράφει ότι πρόκειται για ιταλικό προϊόν εφόσον η τυποποίηση έχει γίνει εντός της χώρας.

Συγκρίνοντας την παραγωγή ιταλικού ελαιολάδου και τις ποσότητες συσκευασμένου ελαιολάδου που κυκλοφορεί με την ετικέτα «Made in Italy», η ένωση Ιταλών παραγωγών ελαιολάδου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δύο στα τρία μπουκάλια ιταλικού ελαιολάδου περιέχουν ξένο ελαιόλαδο και βεβαίως ελληνικό. 

Πηγή: Στοιχεία από το www.kathimerini.gr 
το ρεπορτάζ της Τάνιας Γεωργιοπούλου στο: 

Σχετικές αναρτήσεις: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου