18 Δεκεμβρίου 2014

Αλύτρωτοι Έλληνες

της Ειρήνης Ψαρέλλη*
από το astraparis.gr

Κάποτε αποτελούσε κατηγορία διαβατηρίου και αφορούσε τους Έλληνες εκείνους που προέρχονταν από τις κοινότητες της μεγάλης διασποράς.

Σήμερα είναι φιλοσοφική θεώρηση. 

‘Αλύτρωτος’ είναι αυτός που διακατέχεται από τρία κυρίαρχα συναισθήματα για την πατρίδα: θαυμασμό, καημό και παράκληση. Είναι αυτός που διαχειρίζεται τη μεταναστευτική του υπόσταση, προσπαθώντας να την μετατρέψει από μειονέκτημα σε πλεονέκτημα.

Αυτός που άφησε την Ελλάδα, μια χώρα τριτοκοσμική, φτωχή, σημαδεμένη ακόμη από τις τρύπες σφαιρών του εμφυλίου και της κατοχής και την βλέπει τώρα να παλεύει στ’ αλώνια της παγκόσμιας άμιλλας. Θαυμασμός.

Αυτός που πονάει, όταν βλέπει και ακούει ‘δύο Έλληνες – τρία κόμματα’ να κοιτάνε μόνο τον εαυτό τους και ποτέ το σύνολο. Να παραπονιούνται, γαντζωμένοι στους μύθους και σε παλιά μεγαλεία, να κοιτούν χωρίς κατεύθυνση και σκοπό, χαμένοι σ΄ έναν πρωτόγνωρο και βάρβαρο πλούτο’. Καημός.

Αυτός που ζητά ‘Για μια στιγμή να πάρουμε μια συλλογική ανάσα, όπως προσπαθεί να πάρει κι ο λαός που τους φιλοξενεί τόσα χρόνια και να ξαναθεωρήσουμε, να ξαναγκαλιάσουμε τις αξίες, που μας κρατάνε Έλληνες χιλιετίες τώρα’. Παράκληση.

Είναι αυτός που αναπτύσσεται, επειδή αξιοποιεί την παιδεία του, επικοινωνεί σωστά την ιστορία του, ανταποδίδει πάντοτε στον πολιτισμό της χώρας που τον ζει και αντιστοιχεί αυτό που του προσφέρεται στην υιοθετημένη του πατρίδα με αυτό που του προσφέρεται στην Ελλάδα. Είναι αυτός που γίνεται μαθητής του κόσμου, μεγαλύτερος από τον εαυτό του μέσα από την Ελλάδα.

Είναι ο σύγχρονος ‘Πρεσβευτής του Ελληνισμού’.

* Η κα Ειρήνη Ψαρέλλη είναι δημοσιογράφος και σκηνοθέτης

Πηγή: astraparis.gr
‘Αλύτρωτοι Έλληνες’

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου