18 Δεκεμβρίου 2014

Οι επί των οικονομικών σύμβουλοι του Αλέξη Τσίπρα

Μόνο μια μικρή ομάδα γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα χειρίζεται στην πραγματικότητα όσα έχουν σχέση με τη χάραξη οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της "Καθημερινής" την ομάδα των «οικονομολόγων», που επηρεάζουν καθοριστικά τις αποφάσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απαρτίζουν:

Ο κ. Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην ομάδα και στον οποίο οι υπόλοιποι αναγνωρίζουν μια άτυπη πρωτοκαθεδρία. Έχει δημιουργήσει και μια ομάδα που αποτελείται από νεαρούς κυρίως οικονομολόγους που «δουλεύουν» πάνω στις θέσεις του κόμματος και την εκπόνηση του προγράμματος. Έχει επηρεάσει τον κ. Τσίπρα στη θεώρησή του έναντι της λειτουργίας των αγορών. Η ομάδα του επεξεργάζεται, μεταξύ άλλων, το σχέδιο για εφαρμογή του περιουσιολογίου αλλά και μεταφοράς του «μοντέλου Ολάντ», όσον αφορά τη φορολόγηση μεγάλης περιουσίας, στα ελληνικά δεδομένα.

Ο κ. Γιάννης Βαρουφάκης, ο οποίος άτυπα ανιχνεύει το τοπίο και τις διαθέσεις διεθνών συνομιλητών του κ. Τσίπρα, ενώ τον επηρεάζει στις τοποθετήσεις του έναντι οικονομικών θεσμών, όπως η ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Η υιοθέτηση από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ορισμένων θέσεων του ΔΝΤ σχετικά με το ελληνικό χρέος και διαπιστώσεων για λανθασμένους χειρισμούς, αποδίδεται στον κ. Βαρουφάκη, ο οποίος, επίσης, είναι θερμός υποστηρικτής της άποψης ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να κινηθεί αξιοποιώντας και νομικά εργαλεία.

Ο κ. Γιώργος Σταθάκης έχει αναλάβει να μεταφέρει τις βασικές προτεραιότητες μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στους ξένους επενδυτές, να καθησυχάσει τις όποιες αγωνίες τους, να αποτρέψει μια φυγή επενδύσεων από τη χώρα και να προσελκύσει νέες. Η επικοινωνία με τα ξένα funds δεν είναι εύκολη, όπως απέδειξε η πρόσφατη εμπειρία του Λονδίνου.

Ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, από τους ένθερμους υποστηρικτές της θέσης ότι με την ενίσχυση της ενεργούς ζήτησης θα σπάσει ο φαύλος κύκλος της ύφεσης. Κινείται αθόρυβα αλλά ουσιαστικά, καθώς είναι αυτός που έχει κάνει από την πλευρά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις επαφές με την τρόικα κατά τις επισκέψεις των στελεχών της στη χώρα μας.

Τέλος, τον κύκλο των οικονομολόγων συμπληρώνει ο κ. Γιάννης Μηλιός, που θεωρείται η πιο ριζοσπαστική φωνή ανάμεσά τους. 

Πηγή: στοιχεία από την kathimerini.gr
Περισσότερα στο:
http://www.kathimerini.gr/795842/article/epikairothta/politikh/oloi-oi-symvoyloi-toy-proedroy-tsipra

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου