22 Δεκεμβρίου 2014

Γ. Σταθάκης: Διαπραγμάτευση σύμβασης - αντικατάσταση μνημονίου

Θα επαναδιαπραγματευθεί τη δανειακή σύμβαση ο ΣΥΡΙΖΑ και θα αντικαταστήσει το μνημόνιο με ένα πρόγραμμα που θα έχει ως πυρήνα του την ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη, επισημαίνει ο υπεύθυνος του τομέα Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης, σε αποκλειστική συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική». Διαπραγματεύσιμη, τονίζει χαρακτηριστικά, είναι η δανειακή σύμβαση, δεν είναι το μνημόνιο, δηλαδή τα μέτρα υποτίμησης της εργασίας και της σκληρής λιτότητας. Προαναγγέλλει επίσης την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, αλλά θα πληρώσουν όσοι έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, αναφέρει. 

Ορισμένα σημεία της σχετικής συνέντευξης στη συνέχεια: 

Είναι μόνον η κυβέρνηση που προκαλεί το κλίμα φόβου ή μήπως και οι συχνά αντιφατικές δηλώσεις από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τροφοδοτούν αυτή την ατμόσφαιρα, προκαλώντας ανησυχία στους πολίτες για την πραγματική ατζέντα του κόμματός σας;

«Το κλίμα φόβου ήταν 100% κυβερνητικό έργο, το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας οδήγησε στην κατάρρευση αυτού του κλίματος. Η ατζέντα του κόμματός μας είναι απόλυτα σαφής: Επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης και αντικατάσταση του μνημονίου με ένα πρόγραμμα που θα έχει στον πυρήνα του την ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη. Επίσης, ανεξάρτητα από τη διαπραγμάτευση, εφαρμογή του προγράμματος της ΔΕΘ».

Τελικά, τι είναι διαπραγματεύσιμο και τι όχι με τους εταίρους-δανειστές μας;

«Διαπραγματεύσιμη είναι η δανειακή σύμβαση, δεν είναι το μνημόνιο, δηλαδή τα μέτρα υποτίμησης της εργασίας και σκληρής λιτότητας».

Χωρίς συμφωνία με την τρόικα, η Ελλάδα θα πρέπει να βρει 16,3 δισ. ευρώ για χρεολύσια δανείων και ομολόγων που λήγουν εντός του 2015. Οι αγορές με το επίπεδο των επιτοκίων που προσφέρουν δείχνουν απρόθυμες να δανείσουν την Ελλάδα, από πού θα βρείτε εσείς τα απαιτούμενα κεφάλαια;

«Οι αγορές δεν δανείζουν τη χώρα λόγω της μη βιώσιμης κατάστασης του δημόσιου χρέους. Να σας εξηγήσω περισσότερο. Οταν για να πληρωθεί το χρέος πρέπει να έχουμε πλεόνασμα της τάξης του 4,5% δεν μπορεί ταυτόχρονα να πετύχουμε ρυθμό ανάπτυξης κοντά στα προβλεπόμενα νούμερα. Είναι πολύ απλό και κατανοητό και οι συνομιλητές μου σε διεθνές επίπεδο το αντιλαμβάνονται. Συνεπώς, όταν το χρέος καταστεί βιώσιμο με συμφωνία που θα κλείσει μια ισχυρή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, οι αγορές θα δανείζουν ξανά τη χώρα με λογικό επιτόκιο».

Ποιες οι παραδοχές υπό τις οποίες το χρέος θα καταστεί βιώσιμο;

«Υπάρχουν δύο πτυχές, οι οποίες για τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν το ίδιο βάρος. Η μία είναι οικονομική και η άλλη είναι κοινωνική. Με την οικονομική βιωσιμότητα εννοούμε μια συμφωνία που θα επιτρέψει στη χώρα να ξαναβγεί στις αγορές και να απεμπλακεί από τα μνημόνια. Με την κοινωνική βιωσιμότητα εννοούμε ότι θα πρέπει να ικανοποιούνται βασικοί όροι με βάση τους οποίους κρίνεται αν είμαστε ένα σύγχρονο κράτος που μπορεί να προσφέρει στους πολίτες του τις απαραίτητες κοινωνικές υπηρεσίες και να ασκεί πολιτικές που μειώνουν τη φτώχεια και τις κοινωνικές ανισότητες».

Στην περίπτωση που γίνουν εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ σχηματίσει κυβέρνηση, τι θα αλλάξει στην καθημερινότητα των πολιτών. Θα ήθελα μια συγκεκριμένη απάντηση σε ένα θέμα που «καίει» τους φορολογούμενους και πλήττει την κυβέρνηση, οι πολίτες θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ το 2015;

«Οχι, αν οι εκλογές γίνουν στις αρχές του 2015, δεν θα πληρώσουν. Δεσμευτήκαμε στη Θεσσαλονίκη γι’ αυτό. Θα πληρώσουν όμως όσοι έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, έναν φόρο που αντίστοιχός του υπάρχει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες». 

Πηγή: www.naftemporiki.gr 22.12.2014 
Ολόκληρη η συνέντευξη στο: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου