8 Δεκεμβρίου 2019

Βιέννη, μια βόλτα προς το Δούναβη

Ξεκινώντας από το "Κανάλι του Δούναβη" (Donaukanal) με το μετρό -από το σταθμό
Schwedenplatz- φτάσαμε τελικά, μετά από αλλεπάλληλες στάσεις, μέχρι τον παλιό Δούναβη (Alte Donau) και μια μοντέρνα περιοχή της Βιέννης. Μια περιοχή με σύγχρονα -και κάποια πανύψηλα- κτίρια οργανισμών, εταιρειών και κατοικιών, που όμως δεν έχει καμιά σχέση με την ομορφιά της παλιάς ιστορικής πόλης της Βιέννης.

Βιέννη: Στο "Κανάλι του Δούναβη" (Donaukanal)

Βιέννη: Στο "Κανάλι του Δούναβη" (Donaukanal)

Κάπου ανάμεσα στο το Κανάλι του Δούναβη και τον κυρίως Δούναβη είναι το Πράτερ (Prater), το δημόσιο πάρκο με την γιγαντιαία ρόδα στο περίφημο λούνα παρκ

Βιέννη: Η γιγαντιαία ρόδα στο Πράτερ (Prater)

Το Πράτερ είναι ένα μεγάλο πάρκο στην Βιέννη, βορειοανατολικά του κέντρου, συχνά όμως η λέξη χρησιμοποιείται μόνο για το λούνα παρκ Wurstelprater που βρίσκεται σε αυτό. Εντύπωση προκαλεί η τεράστια διάσημη ρόδα, που είναι μια από της παλιότερες του κόσμου και έχει ύψος 64.75 μέτρα. Συγκεκριμένα η περίφημη αυτή «ρόδα», κατασκευάστηκε το 1897, ως φόρος τιμής για τα 50 χρόνια μοναρχίας του Φραγκίσκου-Ιωσήφ και από τότε λειτουργεί αδιάκοπα προσφέροντας ώρες κεφιού και διασκέδασης σε Βιεννέζους και μη. 

Περάσαμε το Donauinsel, το μακρόστενο νησί μέσα στο Δούναβη, που είναι ολόκληρο σχεδόν ένα τεράστιο πάρκο, για να κατεβούμε στο "Alte Donau" (σταθμός μετρό).

Βιέννη: Στο "Alte Donau"

Βιέννη: "Alte Donau" 

Κάπου εδώ στον "Alte Donau" κάνουν και τα καλοκαιρινά τους μπάνια οι Βιεννέζοι. 

Βιέννη: "Alte Donau"

Βιέννη: "Alte Donau"

Γυρίσαμε προς το "Kaisermühlen VIC" (τον προηγούμενο σταθμό μετρό), κάπου ανάμεσα στον Δούναβη και τον Alte Donau. Η περιοχή εκεί, περιτριγυρισμένη από το ποτάμι και το τεράστιο πάρκο του Δούναβη, είναι γεμάτη από τις μοντέρνες κατασκευές.

Βιέννη: στο "Kaisermühlen"

Βιέννη: στο "Kaisermühlen" 

Εκεί, μεταξύ άλλων, στεγάζονται:
Διεθνείς οργανισμοί (όπως: "United Nations Industrial Development Organization UNIDO", "United Nations Office for Outer Space Affairs", "International Atomic Energy Agency").
Το "Διεθνές Κέντρο της Βιέννης" (Internationales Zentrum Wien).
Συνεδριακά κέντρα (όπως το "UniCredit Center Am Kaiserwasser").
Επαγγελματικοί χώροι και αίθουσες εκδηλώσεων (όπως: "IZD Tower" και "Vienna City Marathon Start").

Το "Διεθνές Κέντρο της Βιέννης"

Επίσης εκεί, μέσα στο πάρκο του Δούναβη, συναντάμε και τον πανύψηλο "Πύργο του Δούναβη" (Donauturm). Είναι η υψηλότερη κατασκευή στην Αυστρία με ύψος 252 μέτρα, που άρχισε να κατασκευάζεται το 1962 και άνοιξε τις πύλες του τον Απρίλιο του 1964.

Ο "Πύργος του Δούναβη" (Donauturm)

Ήταν μια άλλη, αρκετά διαφορετική αλλά ...δροσερή, αίσθηση της Βιέννης.


Αρκετά όμως, "φάγαμε" εκεί ένα ολόκληρο πρωινό κυρίως περπατώντας. Ώρα για επιστροφή (με το μετρό φυσικά, από τον σταθμό "Kaisermühlen VIC") για το ιστορικό κέντρο της πόλης..

Εξάλλου ο ωραίος Δούναβης δεν ήταν και τόσο γαλάζιος όπως τον έχει τραγουδήσει ο Γιόχαν Στράους υιός (Johann Strauss) στο πασίγνωστο βαλς «Στον όμορφο γαλάζιο Δούναβη» (An der schönen blauen Donau) το 1866. Από τότε "έχει κυλίσει πολύ νερό στο αυλάκι"...

Όμως, μιας και το θέμα μας είναι εδώ για τα ποτάμια της Βιέννης ας προσθέσουμε και κάτι για ένα ταπεινό ποταμάκι που έχει το όνομα της πρωτεύουσας της Αυστρίας, καθώς λέγεται και αυτό Wien:

 Βιέννη: Το ποταμάκι Wien στο Stadtpark 

Ο Wien, αφού διασχίζει κάποιες περιοχές νοτιοανατολικά του κέντρου της πόλης, καταλήγει και αυτός στο Δούναβη. 

Κείμενα και φωτογραφίες: Takis Ant για το afirimeno.com 

Πρόσφατες σχετικές με τη Βιέννη αναρτήσεις μας:
Στις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στη Βιέννη
Στις δυο ελληνικές εκκλησίες της Βιέννης
Το πιο φημισμένο σνίτσελ της Βιέννης, στου Figlmüller


Κάποιες από τις παλαιότερες σχετικές με τη Βιέννη αναρτήσεις μας:
Βιέννη (Wien) – Μια περιπλάνηση στο Ring
Βιέννη, στο Ναό του Αγίου Στεφάνου (Stephansdom).
Βιέννη τα ωραία παράξενα της πόλης

1 σχόλιο:

  1. Την ανάδειξη της Βιέννης ως πόλης των γεφυρών προωθούν οι τοπικές αρχές, δεδομένου ότι η αυστριακή πρωτεύουσα είναι, μετά από το Αμβούργο, η μητρόπολη με τις περισσότερες γέφυρες στην Ευρώπη. Ειδικότερα, η Βιέννη αριθμεί 1.716 γέφυρες, ενώ το Αμβούργο κατέχει την πρωτιά με 2.500. Σημαντικότερη γέφυρα στη Βιέννη θεωρείται η Ράιχσμπριουκε, για μία σύγχρονη γέφυρα μήκους 1.255 μέτρων πάνω από τον Δούναβη, η οποία συνδέει το κέντρο και τις γύρω συνοικίες της παλιάς πόλης με τις νέες συνοικίες της στα βορειανατολικά της. H κατασκευή της ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 1980, τέσσερα χρόνια μετά από την κατάρρευση παλιάς που υπήρχε από τα μέσα του 19ου αιώνα. Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, naftemporiki.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή