7 Οκτωβρίου 2021

Τα «Ωραία» της Ημέρας 7.10.2021

Ένα αχρείαστα σέξι δημόσιο μνημείο πυροδοτεί αντιδράσεις στην Ιταλία.
Αγέραστες ραπτομηχανές 150 ετών του πολύπειρου τεχνίτη Γιάννη Γεωργαντζά δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο. 
Αεροσκάφος, που όδευε για απόσυρση, κόλλησε κάτω από μια γέφυρα στην Ινδία.

Σέξι δημόσιο μνημείο πυροδοτεί αντιδράσεις στην Ιταλία
Αντιδράσεις από γυναίκες πολιτικούς της Ιταλίας πυροδότησε η αποκάλυψη του αγάλματος La Spigolatrice στην παραλία του Σάπρι στην επαρχία του Σαλέρνο. Το γλυπτό του Emanuele Stifano αναπαριστά το κεντρικό πρόσωπο του ποιήματος «La Spigolatrice di Sapri (Η Σταχυομαζώχτρα του Σάπρι)» του Luigi Mercantini, ποιήματος που συχνά διδάσκεται στα ιταλικά σχολεία.
Η αγρότισσα είχε με θάρρος βοηθήσει τον Ιταλό επαναστάτη Carlo Pisacane στην αποτυχημένη εξέγερση του 1857 κατά των Βουρβόνων του Βασιλείου της Νάπολης, η οποία άφησε πίσω της 300 νεκρούς. Το δημόσιο μνημείο προορίζεται να τιμήσει το ιστορικό γεγονός, ωστόσο, αντί του Pisacane ή των 300 που τον ακολούθησαν στην εξέγερση και στον θάνατο, αναπαρίσταται η αφηγήτρια του ποιήματος, φορώντας διαφανές ένδυμα που αποκαλύπτει ανάγλυφα τις καμπύλες του σώματός της (φωτο επάνω αριστερά).
Γυναίκες πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένων της γερουσιαστού Monica Cirinnà και του μέλους του Δημοκρατικού Κόμματος Laura Boldrini κατέφυγαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να καταγγείλουν το γλυπτό και τη σεξουαλική αντικειμενοποίηση της ηρωίδας του ποιήματος.
«Για μία ακόμη φορά, πρέπει να υποφέρουμε την ταπείνωση να βλέπουμε τους εαυτούς μας να αναπαρίστανται με τη μορφή ενός σεξουαλικά αντικειμενοποιημένου σώματος, χωρίς ψυχή και χωρίς καμία σχέση με τα κοινωνικά και πολτικά ζητήματα της ιστορίας», είπαν, σε ανακοίνωση που έστειλαν στη βρετανική εφημερίδα The Independent, γυναίκες-μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος στο Παλέρμο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Αγέραστες ραπτομηχανές 150 ετών
Ώριμες κυρίες 150, 100 και 80 ετών. Με φινετσάτες μεταλλικές λεπτομέρειες, ξύλινες βάσεις, καλοσυντηρημένες, επιβλητικές ή μικροκαμωμένες σαν μινιατούρες, μα πάνω από όλα με ψυχή και εντυπωσιακό παρελθόν. Οι ραπτομηχανές του πολύπειρου τεχνίτη Γιάννη Γεωργαντζά δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο καθώς κάθε μία από αυτές αποτελεί κομμάτι της ιστορίας, ενώ για τον ίδιο, είναι το σημαντικότερο κομμάτι της ζωή του.
Κάποιες τις βρήκε στα σκουπίδια, άλλες τού τις χάρισαν και ορισμένες τις έχει αγοράσει. Πάνω από τρεις δεκαετίες ασχολείται ο κ. Γεωργαντζάς με την επισκευή και τη συντήρηση των ραπτομηχανών κι έχει δημιουργήσει μια αξιοζήλευτη συλλογή. «Είναι ολόκληρη η ζωή μου. Κοιμάμαι και ξυπνάω με ένα κατσαβίδι στο χέρι», λέει χαρακτηριστικά και όταν μιλάει γι' αυτές, είναι σαν να μιλάει για την οικογένειά του.
«Κάποτε η ραπτομηχανή ήταν το σημαντικότερο αντικείμενο στο σπίτι. Αναπόσπαστο κομμάτι της γυναικείας φύσης», αναφέρει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισημαίνοντας πως στο παρελθόν, «ο πατέρας που είχε τρεις κόρες, έπρεπε να έχει και τρεις ραπτομηχανές: μια ραπτομηχανή για κάθε μια από αυτές. Δεν υπήρχε νοικοκυρά δίχως να έχει τη ραπτομηχανή της. Οι γυναίκες έραβαν τα ρούχα τους, τις κουρτίνες και ό,τι άλλο χρειάζονταν για τα σπιτικά τους»… 
 Άλλωστε, όπως και οι γυναίκες, κάθε ραπτομηχανή, έχει τη χάρη της, τα ...χούγια και τα μυστικά της, τα οποία ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά.
Πηγή: amna.gr

Αεροσκάφος κόλλησε κάτω από τη γέφυρα
Οδευε για απόσυρση αλλά κόλλησε κάτω από μία γέφυρα. Ο λόγος για ένα αεροσκάφος της Air India, το οποίο είχε εκποιηθεί προκειμένου να γίνει σκραπ αλλά η διαδικασία μεταφοράς του απεδείχθη ατυχής, προκαλώντας, αρχικά, μεγάλη απορία στους χρήστες του διαδικτύου.
Ετσι η Air India έσπευσε να διευκρινίσει, με ανακοίνωσή της, ότι η εταιρία δεν έχει καμία σχέση με το συμβάν. «Πρόκειται για ένα αποσυρθέν αεροσκάφος σε διαδικασία αποδόμησης το οποίο είχε εκποιηθεί. Η μετακίνησή του έγινε από τους νέους ιδιοκτήτες. Η Air India δεν έχει καμία σχέση με το συγκεκριμένο αεροσκάφος υπό οποιεσδήποτε συνθήκες».
Πηγή: kathimerini.gr

-Advertisement-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου