21 Οκτωβρίου 2021

Μια μικρή ιστορία της τουαλέτας

Όλοι πάμε καθημερινά στην τουαλέτα, ωστόσο κανείς δεν μιλάει για αυτό. Εδώ μερικές από τις πιο παλιές και τις πιο παράξενες τουαλέτες στον κόσμο. Από τη 
Deutsche Welle:

Νέο εύρημα στην Ιερουσαλήμ: ιδιωτική τουαλέτα.
Αυτό το ήσυχο μέρος ήταν τμήμα ενός υπέροχου βασιλικού κτήματος του 7ου αιώνα π.Χ., σύμφωνα με την αρχαιολογική υπηρεσία στο Ισραήλ. Η τουαλέτα είναι ένας τετράγωνος ογκόλιθος από ασβεστόλιθο με μια τρύπα στη μέση (φωτογραφία επάνω αριστερά). Ένα σπάνιο εύρημα, λέει ο διευθυντής των ανασκαφών Γιάκοβ Μπίλνγκ: «Μόνο οι πλούσιοι μπορούσαν να έχουν τουαλέτες».

Οι πιο παλιές τουαλέτες στον κόσμο.
Οι παλαιότερες γνωστές τουαλέτες χτίστηκαν από τους Σουμέριους στη Μεσοποταμία μεταξύ του 3500 και του 3000 π.Χ. (φωτογραφία επάνω: αρχαίες ρωμαϊκές τουαλέτες στη Βόρεια Αφρική). Για τους Ρωμαίους το πέρασμα από το αποχωρητήριο ήταν σίγουρα ένα κοινωνικό γεγονός: οι εγκαταστάσεις υγιεινής χωρίς διαχωριστικούς τοίχους προσέφεραν χώρο για 60 άτομα, οπότε ήταν εύκολο να ξεκινήσει μια συζήτηση.

Η μεγαλύτερη τουαλέτα στον κόσμο.
Η υπερμεγέθης τουαλέτα στην πρόσοψη του κτιρίου που σχεδιάστηκε από τον Γάλλο σχεδιαστή Φίλιπ Σταρκ δεν δημιουργήθηκε για ανθρώπινες ανάγκες: λειτουργεί ως διαφήμιση για έναν Γερμανό κατασκευαστή και βρίσκεται στο Χόρνμπεργκ στη νότια Γερμανία.

Άλλες χώρες, άλλες τουαλέτες.
Στις ασιατικές χώρες οι τουαλέτες συνήθως δεν σχεδιάζονται για να κάθεται κανείς αλλά για να στέκεται από πάνω, κάτι που έχει δύο πλεονεκτήματα: είναι πολύ πιο καλή στάση για το σώμα και δεν χρειάζεται καπάκι που γεμίζει μικρόβια. Ούτε το χαρτί είναι απαραίτητο. Σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του αραβικού κόσμου, το τρεχούμενο νερό προτιμάται για τον καθαρισμό.

Ασυνήθιστες δημόσιες τουαλέτες.
Στο Τόκιο υπάρχουν δημόσιες τουαλέτες που είναι διαφανείς. Όταν χρησιμοποιούνται, τα τζάμια γίνονται όμως αδιαφανή. Η ιαπωνική πόλη Ισιχάρα έχει επίσης τις μεγαλύτερες δημόσιες τουαλέτες στον κόσμο. Μια γυάλινη καμπίνα με τουαλέτες βρίσκεται σε μια έκταση 200.000 τετραγωνικών μέτρων. Είναι μόνο για γυναίκες και σχεδιαστής είναι ο Σου Φουζιμότο.

Οι άνετες τυνησιακές τουαλέτες
Οι πολύχρωμες τουαλέτες θα μπορούσαν επίσης να είναι κάτι για τους ταξιδιώτες που αγαπούν την ταινία ο Πόλεμος των Άστρων. Βρίσκονται στη νότια Τυνησία, στο Σοτ ελ Τζερίντ και χρησίμευαν ως σκηνικό για την παιδική ηλικία του Λουκ Σκαϊγουόκερ.

Άθλιες συνθήκες διαβίωσης
Υπάρχει έλλειψη δημόσιων αποχωρητηρίων και εγκαταστάσεων υγιεινής σε όλο τον κόσμο. Πάνω από το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν διαθέτει σωστές εγκαταστάσεις υγιεινής και έτσι εκτίθεται σε ασθένειες. Η Παγκόσμια Ημέρα Τουαλέτας καθιερώθηκε το 2001 για να ευαισθητοποιήσει σχετικά με το πρόβλημα.

Μια κλεμμένη τουαλέτα!
Αυτή η τουαλέτα από χρυσό 18 καρατίων του Ιταλού καλλιτέχνη Μαουρίτσιο Κατελάν χρησίμευε ως αποχωρητήριο για τους επισκέπτες του Μουσείου Guggenheim στη Νέα Υόρκη το 2016/17 μέχρι που κλάπηκε το 2019. Είχε πάντως ένα σαφές δημοκρατικό μήνυμα: «Ανεξάρτητα από το τι τρώτε, ένα γεύμα διακοσίων δολαρίων ή ένα λουκάνικο δύο δολαρίων, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο από την άποψη της τουαλέτας».

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου