13 Οκτωβρίου 2021

Αρνητικές αντιδράσεις για το άγαλμα της Μαρίας Κάλλας

Το χάλκινο γλυπτό, που τοποθετήθηκε με πρωτοβουλία του Ελληνικού Συλλόγου «Μαρία Κάλλας» επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, απέναντι από την είσοδο του ρωμαϊκού Ωδείου Ηρώδου Αττικού, για τα 100 χρόνια από την γέννηση της μεγάλης καλλιτέχνιδας, έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων στα social media.

Ο λόγος για το άγαλμα που αποκαλύφθηκε την περασμένη Παρασκευή, 
έναν ανδριάντα από γυαλιστερό μπρούντζο, δημιούργημα που φιλοτέχνησε η καταξιωμένη γλύπτρια Αφροδίτη Λίτη, Καθηγήτρια στον Τομέα Γλυπτικής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και μέλος στο Δ.Σ. του Μουσείου της Ακρόπολης και τοποθετήθηκε στο αλσύλλιο της Ροβέρτου Γκάλι, επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Η όψη του ωστόσο δεν φαίνεται πως ικανοποίησε πολλούς χρήστες των social media οι οποίοι κάνουν λόγο για ένα άγαλμα που δεν παραπέμπει στην κορυφαία Ελληνίδα υψίφωνο.

Γιατί τους εκνεύρισε το άγαλμα της ντίβας

Είναι ο Γκάντι με γόβες. Το αγαλματάκι των Όσκαρ με κότσο σινιόν. Είναι ο κακός από το Terminator 2. Είναι η Καιτούλα στο βίντεο κλιπ του τραγουδιού «Ατόφιο χρυσάφι». Είναι μπομπονιέρα από τον γάμο του Τραμπ… Αυτά, από μερικά σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα για το νέο άγαλμα της Μαρίας Κάλλας. Και κάποια ακόμη ενδεικτικά σχόλια στο twitter:

lathranagnostis @lathranagnosti1
Απίστευτο εξάμβλωμα. Το απόλυτο κιτς! Αν δεν διαβάσεις δε την επιγραφή, είναι αδύνατον να καταλάβεις ότι πρόκειται για τη Μ. Κάλας.

George Markakis @GeorgeMarkakis7
#καλας Σαν το Όσκαρ είναι. Μάλλον ερμηνεύει τ' οσκα ρρρρ

Ippolito Caffi @IppolitoCaffi
- Παίζει τον Τερμινέιτορ στο Ηρώδειο; - Το άγαλμα της Κάλας είναι

decadent @decadent_7
Ειλικρινής ερώτηση ένα χρυσό κιτς άγαλμα που κυκλοφορεί υποτίθεται της Μ.Κάλας είναι κάποια τρολιά ή αληθινό? 

Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος - Φωτο: Γιάννης Δημητρόπουλος/InTimeNews

Μια άποψη στο iefimerida.gr

Ωστόσο, αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς, το άγαλμα της Μαρίας Κάλλας δεν άρεσε, γιατί απλώς δεν είναι ωραίο, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στο iefimerida.gr. Το χρυσάφι του μπρούτζου είναι αμετροεπές, στραφταλίζει, θυμίζοντας τουριστικό αγαλματίδιο, σαν αυτά που πουλάνε στα καταστήματα με αναμνηστικά της Πλάκας (#διπλής) ή σαν κάτι πλαστικά αγαλματίδια απομίμηση των Όσκαρ που στη βάση τους γράφουν «And the Oscar goes... στον καλύτερο νονούλη του κόσμου».

Το άγαλμα της Κάλλας δεν αποδίδει καμία αίγλη, φλερτάρει απλώς ανερυθρίαστα με το κιτς. Σου προκαλεί τόση αμηχανία σαν αυτά τα μπιμπελό με τα οποία περιχαρείς οι φίλες της γιαγιάς σου στολίζουν τον μπουφέ της τραπεζαρίας, ανάμεσα σε χρυσές και ασημένιες πλαστικές κορνίζες με φωτογραφίες από βαφτίσια και γάμους συγγενών.

Το θριαμβευτικό ύφος του αγάλματος, ούτε καν η κατατομή του προσώπου, δεν συνάδει ούτε με το στιλ που είχε η ντίβα της Οπερας ούτε και με τα αληθινά χαρακτηριστικά της. Το άγαλμα είναι συνεπές με το στιλ των γλυπτών που φιλοτεχνεί η Αφροδίτη Λίτη, αλλά καθόλου συνεπές με την ίδια την Κάλλας. 

Πηγές: naftemporiki.gr , iefimerida.gr , twitter.com

-Advertisement-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου