26 Οκτωβρίου 2021

Η Ελλάδα επιστρέφει στον ...λιγνίτη

Βρώμικη, αλλά φθηνή η ενέργεια από τον λιγνίτη και έτσι η Ελλάδα αφήνει στην άκρη τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες, γράφει η Tageszeitung.
 
Από τη Deutsche Welle:

«Η Ελλάδα ποντάρει και πάλι στον λιγνίτη» είναι ο τίτλος σε ανταπόκριση της εφημερίδας Tageszeitung (TAZ) από την Αθήνα, που υποστηρίζει ότι «η συντηρητική ελληνική κυβέρνηση αντιδρά στις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου με μία επιστροφή στον λιγνίτη, από τον οποίο ήθελε να απαλλαγεί γρήγορα». 

Επικαλούμενη πρόσφατη μελέτη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) στην Αθήνα η εφημερίδα επισημαίνει ότι «οι Έλληνες ανησυχούν ιδιαίτερα για την έκρηξη τιμών, κυρίως για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, στις διεθνείς αγορές. Γιατί η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να εισάγει τα αγαθά αυτά. Όσο για την ηλιακή και αιολική ενέργεια, δεν έχουν επεκταθεί όσο θα έπρεπε και επιπλέον, ακόμη και στην Ελλάδα, δεν έχουν επαρκή απόδοση. Γι αυτό οι ελληνικές αρχές ποντάρουν και πάλι στην αξιοποίηση του λιγνίτη. Πρόκειται για ορυκτό καύσιμο που μπορεί να θεωρείται βρώμικο όσον αφορά την επίδρασή του στο περιβάλλον, αλλά είναι και πάμφθηνο με βραχυπρόθεσμα κριτήρια. Επιπλέον η Ελλάδα διαθέτει υπεραφθονία κοιτασμάτων. Μέχρι το 2018 η χώρα κατείχε τη δωδέκατη θέση στην παραγωγή λιγνίτη παγκοσμίως, εξορύσσοντας 36,1 εκατομμύρια τόνους τον χρόνο».

Κατ΄αυτόν τον τρόπο, εκτιμά ο ανταποκριτής της TAZ, «η κυβέρνηση Μητσοτάκη αθετεί τη διακηρυγμένη πρόθεσή της να προωθήσει σε χρόνο-ρεκόρ την ενεργειακή στροφή στην Ελλάδα. ‘Προέχει η οικονομία, έπεται το περιβάλλον' είναι το σύνθημα που κυριαρχεί ξαφνικά στην Αθήνα. Μετά από ένα ιδιαίτερα σκληρό πλήγμα για την ελληνική οικονομία στο πρώτο έτος της πανδημίας, το 2020, ο Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του θέλουν να αποτρέψουν τον πιθανό κίνδυνο επιβράδυνσης ή ακόμη και υπονόμευσης της οικονομικής ανάπτυξης, που τώρα επανακάμπτει».

Πηγή: https://p.dw.com/p/42AYK

Σχετικές αναρτήσεις:
Γιατί «ξέφυγε» η τιμή του φυσικού αερίου;
Φέρει η ενεργειακή κρίση ρωσική υπογραφή;
Γιατί εκτινάχθηκε το κόστος της ενέργειας

-Advertisement-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου