13 Οκτωβρίου 2021

Happy Birthday to You: Η πιο πολυτραγουδισμένη μελωδία

Σαν σήμερα, στις 13 Οκτωβρίου του 1893, οι αδελφές Πάτι Σμιθ Χιλ και Μίλρεντ Χιλ κατοχυρώνουν το copyright για τη μελωδία Happy Birthday to You. Ήξεραν ήδη ότι είναι πολύ πετυχημένη αφού την είχαν συνθέσει και είχαν γράψει τους στίχους στις 27 Ιουνίου του 1859. Τότε το τραγούδι είχε το όνομα Good Morning to All, αλλά η επιτυχία του έγινε ακόμη μεγαλύτερη όταν άλλαξαν οι στίχοι σε Happy Birthday to You.

Οι δύο σίγουρα ότι δεν θα μπορούσαν να φανταστούν ότι ακόμη και τον 21ο αιώνα εκατοντάδες εκατομμύρια παιδιά ανα τον πλανήτη θα γιόρταζαν κάθε χρόνο τα γενέθλιά τους υπό τους ήχους του. Θεωρείται το πιο δημοφιλές, πιο πολυτραγουδισμένο και εύκολα αναγνωρίσιμο jingle όλων των εποχών και έχει μεταφραστεί τουλάχιστον σε 18 γλώσσες.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Μίλρεντ, που ήταν συνθέτρια, έγραψε και άλλα παιδικά τραγούδια, ενώ η Πάτι, ήταν νηπιαγωγός, που έθεσε σε εφαρμογή πρωτοποριακές μεθόδους εκπαίδευσης. Μάλιστα ήταν διευθύντρια στο Louisville Kindergarten School Hill, το οποίο και τιμήθηκε για την προσφορά του στη σύγχρονη εκπαιδευτική διαδικασία. Καμία από τις δύο δεν πλούτισε, αλλά και κάποιοι επιχείρησαν να εκμεταλλευθούν τη «χρυσή» μελωδία που άφησαν πίσω τους.


Βίντεο: HAPPY BIRTHDAY TO YOU | PATTY & MILDRED J.HILL | NURSERY RHYMES & POEMS

Η Warner Chappell Music κάποτε υποστήριξε ότι είχε εξασφαλίσει το copyright της μελωδίας από τις δύο αδελφές και εισέπραττε δικαιώματα για τη χρήση του. Το 2015 δικαστήριο έκρινε άκυρο το copyright και η εταιρεία συμφώνησε να επιστρέψει 14 εκατ. δολάρια. 

Έκτοτε το Happy Birthday to You θεωρείται «δημόσιο αγαθό».

Πηγή: moneyreview.gr

-Advertisement-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου