16 Οκτωβρίου 2021

ΚΙΝΑΛ: «Βροχή» υποψηφίων για την ηγεσία

Τεκτονικές αλλαγές στο εσωκομματικό σκηνικό του ΚΙΝΑΛ φέρνει η απόσυρση της υποψηφιότητας της Φώφης Γεννηματά από την κούρσα για την ηγεσία. Η εβδομάδα ξεκίνησε με τέσσερις διεκδικητές και κλείνει με έξι, ενώ το κενό που δημιουργείται στην εκλογική διαδικασία αποκτά δυναμική που αναδιαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό τους συσχετισμούς έως τη μάχη της 5ης Δεκεμβρίου.

Μετά την κάθοδο των Βασίλη Κεγκέρογλου και Παύλου Γερουλάνου, στην κούρσα προστέθηκε και ο Παύλος Χρηστίδης, ο οποίος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, έχοντας ενημερώσει τηλεφωνικά και την κ. Γεννηματά. Για το πώς ακριβώς κύλησε αυτή η συνομιλία, κύκλοι των δύο πλευρών παρουσίαζαν διαφορετική εικόνα. Στενός συνεργάτης της προέδρου του ΚΙΝΑΛ αποτύπωνε ένα ιδιαίτερα αυστηρό μήνυμα της ίδιας, ανάλογο με εκείνο που έστειλε και προς τον κ. Κεγκέρογλου. «Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να με εμπλέκει στις εκλογές και να επικαλείται το όνομά μου, είμαι εγγυήτρια της ενότητας» φέρεται –κατά τη συγκεκριμένη πηγή–να είπε η κ. Γεννηματά. Από την πλευρά του κ. Χρηστίδη, ωστόσο, έκαναν λόγο για «ανθρώπινη, ζεστή συζήτηση» προσθέτοντας μάλιστα πως διαφυλάσσουν «το προσωπικό κύρος της προέδρου, που θωρακίζει την αξιοπιστία των διαδικασιών και την ενότητα»

Χθες η αρμόδια επιτροπή αποφάσισε παράταση έως την Πέμπτη για την κατάθεση των υπογραφών. Εως τότε επομένως υπάρχει διορία και για όποιον –επιπλέον–επιθυμεί να θέσει υποψηφιότητα.

Την ίδια ώρα, μέσα σε όλα τα σενάρια που διακινούνται συμπεριλαμβάνεται και αυτό της εμπλοκής του Γιώργου Παπανδρέου. Σύμφωνα με την "Καθημερινή", ο πρώην πρωθυπουργός, μετά την απόσυρση Γεννηματά αλλά και την αλυσίδα νέων υποψηφιοτήτων, έχει γίνει αποδέκτης πιέσεων για να εισέλθει στην κούρσα, μεταξύ άλλων και ως «σύμβολο ενότητας». Ωστόσο, οι μέχρι τώρα πληροφορίες θέλουν τον ίδιο να είναι αρνητικός.


Σε κάθε περίπτωση, το μόνο βέβαιο είναι ότι μέσα σε πέντε ημέρες οι ισορροπίες έχουν αλλάξει άρδην. Οι υποψηφιότητες Χρηστίδη και Κεγκέρογλου επιχειρούν να καλύψουν το κενό στο γεννηματικό μπλοκ, με τον πρώτο να θεωρείται σαφώς πιο ισχυρό χαρτί, αποτελώντας και «αντίβαρο» απέναντι στο πρόταγμα της ανανέωσης, στο οποίο ποντάρει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο ευρωβουλευτής, από την πλευρά του, εξακολουθεί να διατηρεί ισχυρή εσωκομματική επιρροή. Κύρια εκτίμηση, μετά την απόσυρση Γεννηματά, ήταν ότι θα μπορούσε να ενισχυθεί περαιτέρω, κάτι το οποίο εν πολλοίς θα κριθεί –υπό τα νέα δεδομένα–από το πώς θα διαμοιραστούν οι δυνάμεις των προεδρικών. Σε αυτή την εξίσωση προστίθεται και ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος κινείται σε παρόμοια κατεύθυνση με την πλευρά Ανδρουλάκη ως προς τον πιο ενεργό ρόλο του ΠΑΣΟΚ.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος εκτιμάται ότι δύσκολα θα κατάφερνε να απορροφήσει σημαντική επιρροή από το «κενό» στο γεννηματικό μπλοκ, συνεπώς οι εξελίξεις θεωρείται ότι δεν επηρεάζουν ιδιαίτερα το στρατόπεδό του. Παραμένει, με διακριτή ατζέντα, ένας σταθερός πυλώνας στο προεκλογικό σκηνικό, προτάσσοντας την… άνευ αστερίσκων ολική επαναφορά του ΠΑΣΟΚ και απευθυνόμενος στο «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο. Αντίθετα με τον Χάρη Καστανίδη, ο οποίος με την υποψηφιότητά του επιχειρεί να ενδυναμώσει τις «αριστερόστροφες» τάσεις εντός του ΚΙΝΑΛ και, υπό αυτό πρίσμα, δεν αποκλείεται να προσελκύσει στελέχη της «παπανδρεϊκής» πτέρυγας που συντάσσονταν με την κ. Γεννηματά.

Ολα τα παραπάνω αναμένεται να ξεδιπλωθούν στις 50 ημέρες που απομένουν έως τις κάλπες, οι οποίες θα κυλήσουν πλέον υπό εντελώς διαφορετικά δεδομένα. Ενα πρώτο συμπέρασμα, πάντως, είναι ότι ο μεγαλύτερος διαμοιρασμός δυνάμεων που φέρνουν οι έξι υποψηφιότητες ενισχύει την πιθανότητα των δύο εκλογικών γύρων.

Πηγή: kathimerini.gr

-Advertisement-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου